Tomin suosittelema lukulista

Militaria ja sota

Afrikan puskasodat

Dennis Croukamp: The Bush War in Rhodesia.

Hyviä huomioita ja käytännön suorituksia Rhodesian puskasodassa 1965-1980. Kirja kattaa koko kyseisen konfliktin ajan. Kroukamp aloitti palveluksensa Rhodesian Light Infantry rykmentissä ja siirtyi sieltä myöhemmin Selous Scouts rykmenttiin, jossa suoritti kaukopartio- ja erilaisia erikoisjoukkojen tehtäviä sekä Rhodesian sisällä että naapurimaissa. Kirja on ajatuksia- ja miettimään herättävää kerrontaa tapahtumista, vaikkei kirjallisena tuotoksena mitään Nobel-palkinnon tasoa olekaan.

Erityisesti nykyisen hybridisodan ymmärtämiseen ja sen ymmärtämiseen sopiva kirja.

Chris Cocks: Fireforce: One man’s war in Rhodesian Light infantry

Rhodesian sotaa asevelvollisen ja myöhemmin ammatilaisen näkökulmasta. Cocksin omaelämänkerrallinen kirja kertoo paljon sodan raskaudesta perus-rhodesialaiselle varusveijarille Rhodesian light infantry rykmentissä. Kirja kertoo paljon Rhodesialisten ns “Fireforce” operaatioista ja taktiikasta. Erityisesti taistelijoiden “stressinhoito” kaljalla, viinalla ja huumeilla oli itselle vierasta maailmaa, ja laittoi ajattelemaan kuinka riittävä lepo ja stressittymöös on tärkeä osa PTSD hoidossa.

Mielenkiitoinen ja hauska luettava. Suosittelen vahvasti! Cocksin kirja on myös kirjallisesti ansiokas.

Ed Bird: Special Branch war. Slaughter in Rhodesian Bush. Southern Matabeleland 1976-1980.

Kirja kertoo puskasodasta hieman eri näkökulmasta: tiedustelu/poliisi näkökulmasta. Bird kertoo toiminnastaan Selous Scouts rykmentin tiedustelu-upseerina ja myöhemmin urastaan British South Africa Policessa Matabelemaassa, ja vastasissitoiminnasta siellä. Sissisota ja vastasissisota on rujoa ja rumaa.

Bird kertoo myös tekemistään 1980 jälkeen ulottuen Irakin sotiin asti. 

Timothy Bax: Three Sips of Gin: Dominating the Battlespace with Rhodesia’s famed Selous Scouts.

Bax kertoo omista kokemuksistaa Rhodesian puskasodassa. Mielenkiintoisia kertomuksia Selous Scouts yksikön toiminnasta alkuasukasalueilla ja erikoistehtävissä. Kertoo myös Baxin elämästä Etelä-Afrikassa ja mielenkiintoisen ankedootin, kun hän tapasi M. Kalasnikovin.  

Organisaatioiden historiat

GCHQ: Centenary Edition (Richard Aldrich, 2019). Koko brittien signaalitiedustelun historia viimevuosiin asti. Koko mielenkiintoisen kehityksen vaatimattomasta alusta GCHQn britannian tärkeimmäksi tiedusteluelimeksi. Pitää sisöällään myös muutamia mielenkiintoisia tietoja Suomea ja Ruotsia koskien. Kertoo myös varoittavan esimerkin luottamisesta “puolueettomasta maasta” hommattuihin salausmenetelmiin. Kyllä salaukset ja niiden aukaisu pitäisi olla ihan vaan omissa käsissä. 

Mossad: The Greatest Missions of the Israeli Secret Service Michael Bar-Zohar (Author), Nissim Mishal (Author). Mossadin historiaa sen muutamien voittoisempien operaatioiden kautta. Mielenkiintoinen linkki Suomeen Arctic Sea tapauksen tiimoilta. Erittäin tutustumisen arvoinen kirja!

Toinen maailmansota

Anthony Beevor: Ardennit, Hitlerin viimeinen uhkayritys. Jälleen erinomainen sotahistoria Beevorilta. Kirja keskittyy nimensä mukaan Saksan kuolinkouristuksiin kuuluvaan Ardennien operaatioon, jouluna 1944. Herätti ajatuksia myös nykyaikaisesta kranaatinheitin- ja kenttätykistödoktriinista. 

Max Hastings: Bomber Command. Alansa klassikko, joka käsittelee brittien Bomber Commandin sodan alusta loppuun asti kertoen sekä hyvän, pahan että ruman. Kirja käsittelee miehistöjen kohtalot hyvin, mutta jättää  teknisen kehityksen hieman vähemmälle. Kuuntelin teoksen äänikirjana, ja lukijan erinomainen ääntämys ja selkeä artikulaatio teki kirjan seuraamisesta ilon.

Kylmä Sota

Tom Marcus: Soldier Spy: Omaelänkerrallinen kirja, jonka kirjoittaja on todellakin toiminut MI5:ssä. Hyvin vakuuttava ja sanoisinko mukaansatempaava ja jännittävä kokemus. Sai minut ajattelemaan hyvin paljon taannoista SuPon MI6 ostokoulutushässäkkää, ja sitä värvääkö SuPo riittävän erilaisia ihmisiä ollakkseen tehokas a) turvallisuuspalvelu ja b) tiedustelupalvelu. Todella vahva suositus lukemiseen tai kuunteluun! 

Suomi

Kylmä sota

Kylmää sotaa Lapissa. Erkkilä, Veikko & Iivari, Pekka. 2018. Otava.

Loistava ajankuvaus Suomesta kylmän sodan ajoilta. Kylmää sotaa Lapissa keskittyy nimensä mukaisesti tapahtumiin Suomen Lapissa. Kirja on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että se kertoo aikalaisten äänellä tapahtumista, joiden viimeiset muistajat alkavat olla haudan partaalla. Kirjassa käsitellään Lapin myyminen venäläisille, Kostamus sekä esimerkiksi Kemin mellakat.

Vaikka kirja lähtee yllättävsti eri tangenttien suuntaan, on se aikalaiskertomuksena erittäin hyödyllinen lukukokemus.

Fiktio

Kremlin nyrkki: Ilkka Remes, Oikein mukava lukukokemus ja jännittävä tarina! Metajuonena tuntui kulkevan joku Gladio/Natsitiedemieshässäkkä, joka jatkunee muissa kirjoissa. Kerronta aina hyvää, mutta pienet virheet, esimerkiksi kalustossa, vievät uskottavuutta illuusiolta (Ensi-isku tapahtuu Suomeen Iskander ohjuksilla, joka on ballistinen ohjus Juu, on väitteitä että sarjassa olisi myös risteilyohjus, mutta kysyn miksi? Ballistisella ohjuksella on ihan omat hyvät puolensa. Remes kuitenkin kuvaili risteilyohjuksen toimintaa. Semmoiseksi olisi käynyt vaikkapa Kalibr.)

Remes vie tarinaa vauhdikkaasti, ja kirjaa on hauska lukea. Suuren pelin tuntu on vahvasti mukana, ja isot pojat pelaa eikä pelkää.

Operaatio Punainen kettu: Helena Immonen Oikein letkeä ja hyvinkirjoitettu trilleri. Voin kyllä lämpimästi suosistella. En ainakaan tekniikkavirheitä löytänyt ensimäisellä lukemisella.