Tomin suosittelema lukulista

Militaria ja sota

Afrikan puskasodat

Dennis Croukamp: The Bush War in Rhodesia.

Hyviä huomioita ja käytännön suorituksia Rodesian puskasodassa 1965-1980. Kirja kattaa koko kyseisen sodan ajan. Kroukamp aloitta palveluksensa Rhodesian Light Infantry rykmentissä ja siirtyi sieltä myöhemmin Selous Scouts rykmenttiin, jossa suoritti kaukopartio ja erilaisia erikoisjoukkojen tehtäviä sekä Rhodesian sisällä että naapurimaissa. Kirja on ajatuksia- ja miettimään herättävää kerrontaa tapahtumista, vaikkei kirjallisena tuotoksena mitään Nobel-palkinnon tasoa olekaan.

Erityisesti nykyisen hybridisodan ymmärtämiseen ja sen ymmärtämiseen sopiva kirja.

Chris Cocks: Fireforce: One man’s war in Rhodesian Light infantry

Rhodesian sotaa asevelvollisen ja myöhemmin ammatilaisen näkökulmasta. Cocksin omaelämänkerrallinen kirja kertoo paljon sodan raskaudesta perus-rhodesialaiselle varusveijarille Rhodesian light infantry rykmentissä. Kirja kertoo paljon Rhodesialisten ns “Fireforce” operaatioista ja taktiikasta.

Mielenkiitoinen ja hauska luettava. Suosittelen vahvasti! Cocksin kirja on myös kirjallisesti ansiokas.

Toinen maailmansota

Anthony Beevor: Ardennit, Hitlerin viimeinen uhkayritys. Jälleen erinomainen sotahistoria Beevorilta. Kirja keskittyy nimensä mukaan Saksan kuolinkouristuksiin kuuluvaan Ardennien operaatioon, jouluna 1944. Herätti ajatuksia myös nykyaikaisesta kranaatinheitin- ja kenttätykistödoktriinista. 

Max Hastings: Bomber Command. Alansa klassikko, joka käsittelee brittien Bomber Commandin sodan alusta loppuun asti kertoen sekä hyvän, pahan että ruman. Kirja käsittelee miehistöjen kohtalot hyvin, mutta jättää  teknisen kehityksen hieman vähemmälle. Kuuntelin teoksen äänikirjana, ja lukijan erinomainen ääntämys ja selkeä artikulaatio teki kirjan seuraamisesta ilon.

Kylmä Sota

Tom Marcus: Soldier Spy: Omaelänkerrallinen kirja, jonka kirjoittaja on todellakin toiminut MI5:ssä. Hyvin vakuuttava ja sanoisinko mukaansatempaava ja jännittävä kokemus. Sai minut ajattelemaan hyvin paljon taannoista SuPon MI6 ostokoulutushässäkkää, ja sitä värvääkö SuPo riittävän erilaisia ihmisiä ollakkseen tehokas a) turvallisuuspalvelu ja b) tiedustelupalvelu. Todella vahva suositus lukemiseen tai kuunteluun! 

Suomi

kylmä sota

Kylmää sotaa Lapissa. Erkkilä, Veikko & Iivari, Pekka. 2018. Otava.

Loistava ajankuvaus Suomesta kylmän sodan ajoilta. Kylmää sotaa Lapissa keskittyy nimensä mukaisesti tapahtumiin Suomen Lapissa. Kirja on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että se kertoo aikalaisten äänellä tapahtumista, joiden viimeiset muistajat alkavat olla haudan partaalla. Kirjassa käsitellään Lapin myyminen venäläisille, Kostamus sekä esimerkiksi Kemin mellakat.

Vaikka kirja lähtee yllättävsti eri tangenttien suuntaan, on se aikalaiskertomuksena erittäin hyödyllinen lukukokemus.