Venäjän erikoisjoukkojen toiminta (lähi)ulkomailla.

Mitä yhteistä on Suomella, Virolla, Montenergrolla ja nyt Norjalla? Kaikissa näissä maissa on ollut Venäjän erikoisjoukkojen toimintaa. Suomessa kaapattiin huostaanotettuja lapsia. Virossa kaapattiin sikäläisen suojelupoliisin työntekijä, ja ollaan harrastettu kuuntelua ja kuvaamista voimallisesti NATOn erikoisjoukkojen harjoitusten aikana.( Norjalainen Aldrimer samasta aiheesta.) Montenegrossa taas oltiin käynnistämässä vallankaappausta venäläisvoimin, (samasta aiheesta YLEltä) mutta hanke jäi suutariksi. Norjassa, vaikka sekä oma että venäjän hallitus kieltävät erikoisjoukkojen toiminnan, on vahvoja viitteitä venäläisjoukkojen toiminnasta huippuvuorilla ja manner-Norjassa. (Aldrimer norjaksi).

Lisäys 9.10.2019: Lisäksi rokkaan NY Times ja Mark Galeotti kertovat GRUn euroopan horjuttamiseen suunnitellusta erikoisosastosta. Eirtyisesti Gelottin “In Moscows shadows” bloki on Venäjän turvallisuudesta ja sotilasmahdista kiinnostuneelle todellinen aarreaitta.

Edelleen venäjän Itämeren laivasto on operoinut Liettualle kuuluvilla alueilla sotaharjoitusten yhteydessä. Edelleen ilmatilan ja vesialueiden loukkaukset ovat aikalailla arkipäivää itämern uja balttian maiden alueella. Tähän samaan syssyyn voidaan liittää suomalaisten ikiomat “Airiston Helmet” ja muut kesämökkeily varten valmistetut keskirakaiden helikoptereiden laskeutumispaikat hyvin autioiden mökkien pihamailla syvävesiväylien varressa. Jäljet johtavat sylttytehtaalle. Suomessa sotapoliiseja/ soveltuvia erikoisjoukkoja on riittämätön määrä toimimaan kymmeniä kohteita vastaan saaristossa ja Manner-Suomessa samaan aikaan (ne kymmenet ja kymmenet peltihallit eri stategisten kohteiden lähialueilla).

Tietenkin voidaan ajatella, että sama peli on ollut käynnissä jo 1950 luvulta lähtien: Suomesta on värvätty tiedonhakuun entisiä kaukopartiomiehiä, ja CCCP parusti varustekätköjä strategisten kohteiden lähelle jo rauhan aikana. Tiesutelupalveluiden ja erikoisjoukkojen toiminta on siis enemmäkin elämän ikävä pikku fakta, kuin erikoistapaus valtiollisten toimijoiden suhteissa. Suomessa pystyttiin aikoinaan toimimaan hyvinkin avoimesti, mutta nykyään Suomessa haluttaisiin oikesti pitää yllä jonkinmoista suvereniteettiä.

Olisi lapsellista kuvitella, että JOS kerran Venäjän erikoisjoukot harjoittelevat Norjassa (joka on NATO-maa), että samat erikoisjoukot eivät, jostakin syystä, harjoittelisi Suomessa ja Ruotsissa, jossa kiinnijäämisen riski ja sen poliittinen hinta on paljon halvempi. Tämä tietenkin herättää kysymyksen koulutetaanko ja kertautetaanko Suomessa erikoisjoukkoja vastaan toimivia joukkoja aivan liian vähän vai vain liian vähän.

Mitä mieltä olet itse?

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in hybridisota, informaatiosota, Suuri peli, Tilanne päällä and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Venäjän erikoisjoukkojen toiminta (lähi)ulkomailla.

  1. Örkki says:

    Tässä kohtaa on syytä palauttaa mieliin hyvin erikoinen tapaus. Kymmenkunta vuotta sitten, kun riitely Anton Salosesta oli huipussaan, Johan Bäckman julisti blogissaan tietävänsä jo päivän, jolloin Anton Salonen ‘vapautetaan’. Sitten blogikirjoitus katosi, ja korvautui Bäckmanin anteeksipyynnöllä (!). Ilta-Sanomissa oli ollut otsikko “Pelästyttikö tämä Johan Bäckmanin?”, mutta itse uutista ei enää löytynytkään. Olisin kovin kiinnostunut kuulemaan, mitä uutisessa oli ollut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s