Armeijan ampumataulut täytyy muuttaa!

SRA taulu sekä PaHun tuore rintarengastaulu valmiina palvelemaan ammunanharrastamista. Oma kuva.

Rupesin tässä ajattelemaan, insinöörityön lähtökohtia miettiessäni, että kotoiset ampumataulut opettavat ampumaan A2 Keltaista, mistä suunnasta hän ikinä hyökkääkään, väärään paikkaan.

Ennekuin nyt tyrmäät ajatuksen suorilta, niin kuuntelepa perustelut ensin: Kun ajatellaan normi SRA tai ns rintarengastaulua, pyritään ampumaan vihollista vitaaleille: sydämen, aortan ja keuhkojen kohdille. Siis aikalailla massan keskipisteeseen, mutta vähän yläpuolelle. Tässä ei mitään vikaa, mutta kun A2 Keltainen on raukka- sekä epäurheilijamaisesti peittänyt nämä vitaalit sekä idässä että lännessä ns “Strike plateilla” ei melko täydellisen luotisuojan antavilla inserteillä. Nämä antavat, jos .30 tai tai 7,62mm väljyykisistä puhutaan, suojan aina 30-06 panssarinläpäisyluoteja vastaan. Ainakin läntisillä suojilla. Wikipedia artikkeli erilaisita suojaustandardeista englanniksi.

Kuvassa kolme Pininterestistä napattua geneeristä brittitaistelijaa. He eivät liity asiaan mitenkään muutoin, kuin että heillä on päällään Osprey suojaliivien, tai LuSun perusosa: Se osa jonka alle NIJ IV tason suoja pujotetaan. Kuten huomaatte reunimmaisilla taistelijoilla, NIJ IV levy peittää hyvin tarkkaan tuon vitaalien ampuma-alueen. Olkapäille ja kaulalle on saatavilla kaulukset, jotka kestävät kyllä sirpaleita, mutta eivät luoteja .357 magnumia enempää.

Kuten edelläolevasta kuvasta näette, Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa antama “tähdätkää vyönsolkeen” neuvo on erittäin pätevä: Sinne ei ole saatavilla levyä, vain tuo noin NIJ III tason pehmeä suojaus. Tälläisesta NIJ III suojasta uivat läpi kaikki nyky rynnäkkökiväärien luodit.

Luotisujalevyn, jenkkilässä SAPI-levyn, koko on medium kokoisella käyttäjällä  241 x 318 mm. Eli suurinpiirtein A4 koon paperi (210x297mm), SAPI, tai joku sen jatkokehitelmistä, peittää juurikin tuon mainitun vitaalialueen taistelijoilta sekä edestä että takaa. Tämä alue on SRA tauluun suhteutettuna suurempi kuin A-osumien ala (150x280mm). Kun SRA taulun C-aluekin on maksimissaan 250x400mm ei tuon SAPI levyn takaa löydy paljon tilaa edes C osumille.

Eli siis: Suomalaisia sotilaita ei kannata opettaa lyttäämään luoteja vastustajan rintaan, mistä ne eivät, ainakaan ensimäisillä kolmella-neljällä osumalla mene läpi, vaan kannattaa opettaa “tähtäämään vyönsolkeen”.

Niinsanottu “SPOL-taulu” antaa hieman paremman harjoituksen ammuntaan, koska A alue ulottuu suhteellisen alas taulussa. Spol taulussa ei ole myöskään tähtäämistä helpottavia/ohjaavia valkoisia merkintöjä, joten se palvelee kohtuu hyvin myös hyvinsuojattujen taistelijoiden nynnistämistä.

Ammuttu SPOL taulu Defendo Green lähitaistelukurssilta Oulusta keväältä 2018. Oma kuva

Elikkä minusta kannattaisi harkita taulujen muuttamista siten, että ne, ainakin puolustuvoimissa, ohjaisivat ampumaan SAPI levyjen alle. Valkoisia tähtäysympyröitä olisi helppo sijoittaa tauluun kaksi. Toiden vyönsolkeen ja toisen vitaaleille. Itse olisin tähtäyspaikan opettamisen mahaan kannalla, koska kauempaa on vaikea todeta vihollisesta minkälaiset suojat tällä on tai on olematta. Siksi olisi kustannustehokkainta opetella ampumaan alas.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet, Aseet ja varusteet, Epäselvää ajatustenlentoa, henk.koht, Jotain aivan muuta, SRA, varusteet and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Armeijan ampumataulut täytyy muuttaa!

  1. Patentin paikka? says:

    Kukaan ei tietenkään koskaan keksi periskooppi-tähtäintä, joka pikakiinnitettynä osana asetta hoitaa sen että ampuja ei edes näy viholliselle? Miten hoitaa rekyyli-ongelma tms?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s