IltaLehden eilinen kartta Suomesta

Eilisessä iltalehdessä oli kartta, ja juttua jossa näkyy kummia: Venäjän puolustusvoimien näkemyksiä hyökkäyksestä kohti länttä että voidaan auttaa merisotaa pohjoisilla vesillä. (Linkki juttuun). Venäjälle GIUK aukko ja sitä ympäröivät vedet ovat tärkeitä koska:

  • NATOn kuuntelulinja sijaitsee täällä, Tällä NATO koettaa mahdollistaa aikaisen Venäjän (ja aikaisemmin NLn) hyökkäysveneiden löytämisen, ennekuin ne pääsevät hyökkäämään saattueiden kimppuun Atlantilla. NATO toisi pohjoisamerikasta paljon miehistöä ja ennekaikkea materiaalia Eurooppaan suursotaan valmistautuessaan. On paljon helpompaa upottaa Ps-divisioona kuin tuhota se maatasitelussa nääs.
  • Toisaalta Venäjä haluaa suojella Meribastionia suurinpiirtein Kuolan-Valkoisen meren alueeella. Alueella siis toimivat Venäjän ohjusveneet, niihin ei saa päästää NATOn hyökkäysveneitä käsiksi.

Suorin reitti GIUK kylkeen sattuu menemään Alakurtista-Kemijärvi-Rovaniemi-Tornio-Kalix-Luulaja kautta Tromssan tienoille. Tästä kannattaa lukea enemmänkin vuonna 2014 ilmestyneestä USAn puolustusministeiön opuksesta Northwestern TVD and Soviet operational Starategic planning. *.Pdf luettavissa TÄÄLLÄ. Kirjoittaja varoittaa että ajat ovat muuttuneet, mutta ILn kartta osoittaa että eivätpä suunnitelmat ja suunnitelun realiteetit ainakaan kovin paljon.

Tämä asia lienee yksi niistä syistä miksi Leopard II A4 vaunut ovat nyt kotiutuneet Sodankylään Ylen Juttu. Ei yksi vaunujoukkue kesää tee, mutta ilmeisesti katsotaan, että alueen puolustaminen vaatii avukseen myös panssareita. Muutenhan hyökkäysurana Alakurtti-K:järvi- Rovaniemi-(Yli)Tornio on hyökkääjälle painajaismainen. Tie kulkee suurimmalta osalta kapealla kannaksella soiden ja vesistöjen välissä. Maasto on rikkonaista, ja Rovajärven alue PVn ja paikallisten reserviläsiten paremmin kuin erittäin hyvin tuntemaa. Jokilinjat ovat leveitä ja joet lisäksi virtaavat nopeasti. Suomalaisilla on on paljon epäsuoraa tulta, jolla voidaan vaikuttaa pitkältä matkalta  ja aiheuttaa vakavia erityisajoneuvojen ja pioneerien tappioita. Not nice siis.

Eli vaikka se nyt kartalta satuttiin huomaamaan, niin ei se mikään uusi asia ollut.

 

 

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in armeija, Buildup to war, hypoteesitilanne, informaatiosota, Reserviläiset, Sodanajan joukot, Sodanajan toiminta, Sotapelit, Suomi ja Ruotsi, Tilanne päällä, uhka-arvio, voimapolitiikka and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s