Eurofighter Typhoon Meteor-ammunnat saatu päätökseen.

Eurofighter Typhoon on saanut päätökseen MBDA Meteor-ohjusten yhteensopivuustestit Hebridien ampuma-alueella Isossa Britanniassa. Muutama päivä sitten. Kunhan Meteor ohjukset on saatu integroitua Eurofighter Typhoonin vakivarusteisiin, niin tulee Typhoonista ainakin Länsi-Euroopan, ehkä koko NATOn paras ilmaherruushävittäjä.

Ainakin muihin eurooppalaisiin verrattuna “taifuunin” lakikorkeus ja huippunopeus ovat sen verran suuremmat, että kaiken muun mennessä tasan Typhoon pystyy ampumaan ohjuksensa “hieman kauempaa” kuin esimerkiksi JAS Gripen tai Dassault Rafale. Sama koskee oikeastaan myös F-22 Raptoria jolla ei vastaavaa yhtä hyvää ohjusta ole integroituna olemassa. Raptor siis joutuu tulemaan epämiellyttävän lähelle Taifuunia, jolloin IRST voi havaita vastustajan. Tosin epäilen että loppupeleissä myös F-22 Raptorin saavan nämä Eurooppalais ohjukset vakiokalustoonsa.

Brittiläiset ampuivat viimeisessä kokeessa kaksi Meteoriai Typhoonista ja testasivat ohjuksen ja lentokoneen välistä tietovuota. Ohjukset ammuttiin kahteen eri kohteeseen, joten myös kahden ohjuksen ohjauskyky oli mukana kokeessa. Tämä oli tärkeä virstapyykki Typhoonin kehittelyssä valioluokan ilmaherruus hävittäjäksi.

Koska Typhoon on eurooppalaisista monitoimikoneessa nuorin se ei ole vielä täysin loppuun asti kehitetty. Tietenkin myös Saab ja Dassault tekevät jatkuvaa kehitystyötä omien koneeseensa parissa. Dassault ilmoitti noin kuukausi sitten F4 standardin kehittämisestä. Ja Gripen E ei ole tätä kirjoittaessa käynyt vielä ilmassa.

Koska MBDA Meteor tulee olemaan sama kaikille kolmelle Eurocanardille, vaikuttavat koneiden keskinäiset kinemaattiset ja sensorijärjestelmän erot Meteorien laukaisu parametreihin melko paljon: Jokainen kuusi kilometria korkeutta tuplaa ohjuksen kantaman, Nopeus vaikuttaa vähemmän, mutta ei ole vailla vaikutusta sekään.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s