Venäjän ilmataisteluohjukset enemmänkin B-luokkaa?

Venäjän R-77 ohjukset eivät pärjää vertailussa AMRAAMille.

Törmäsin moiseen juttuun intervebissä. Alkuperäinen juttu on National Interrest lehdessä 16.7.2019 julkaistuna. Jos haluat käydä paikan päällä, niin ole hyvä. Teksti on myös tuossa alla.

Homman juoni oli siis se, että Pakistanin ilmavoimien F-16 hävittäjät ampuivat Intian ilmavoimien Suhoi ja MiG koneita kauempaa kuin intialaiset pystyivät vastatoimiin. Uudet Suhoi 30 koneet pääsivät karkuun, mutta iäkkäämpää kalustoa oleva Mikojan-Gurevitsh Mig-21 saatiin alas. VAIKKA brosyyrin mukaan R-77 ohjuksen (AA-12 ADDER)  Pitäisi olla vertailukepoinen Suomessakin käytössä olevan AIM-120 AMRAAMin kanssa, näyttää totuus olevan vähän toisenlainen. Emme tietenkään tiedä mitään koneiden lentotilasta, liikennihdännästä tai muista asiaankuuluvista asioista, mutta en usko että pakistanilaiset pääsivät intialaisia selänpuolelta korkealta yllättämään.

General Dynamics F-16 pääsee noin 15 kilometriin ja 2 Machin nopeuteen, kun taas Su-30 pääsee yhtä kovaa, mutta aina 17 kilometriin. (Kuten myös MiG-21 koneet) Periaatteessa siis ainakin korkeusetu olisi pitänyt olla intialaisilla. josta olisi pitänyt seurata tilanne, jossa intialaisilla olisi ollut korkeusetu (saattokoneilla) etunaan Intialaiset tuntuvat syyttävän ohjusta ja sittä ettei lukitusta saatu: Tämä voi tarkoittaa:

  • ohjuksen kantama ei riittänyt
  • tutka ei saanut selkeää lukistusta (kantama(teho)/erottelukyky ei riittänyt)
  • F-16 ElSo järjestelmät vetivät pidemmän korren.

Siksi siis Intia on menossa Israeliin ohjuskaupoille Derby-I tähtäimenään. Joskin edelleen aiotaan ostaa lisää ohjuksia Venäjältä.

India Says Russia’s Missiles Don’t Work (And Wants to Buy Israeli Ones Instead)

Ouch.

India is now looking to Israel, from whom it has purchased numerous weapons, such as the Heron drone and the Derby, a radar-guided, beyond-visual-range air-to-air missile with a range of 50 kilometers (31 miles).

After losing one of its fighters to Pakistani jets armed with American-made missiles, India is not happy with its Russian-made missiles.

In fact, it wants to replace its Russian air-to-air missiles with Israeli weapons, according to Indian news site NDTV.

“In two years from now, the Indian Air Force’s frontline Sukhoi-30 fighters may be re-armed with Israeli Derby air-to-air missiles after the jet’s Russian-made R-77 missiles were found wanting in air combat operations over the Line of Control on February 27 this year,” NDTV said.

During air battles along the Kashmir border on February 26 and 27, an Indian Air Force (IAF) MiG-21 was shot down, apparently by a U.S.-made AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) fired by one of Pakistan Air Force’s (PAF) American-built F-16 fighters. India claims to have downed a Pakistani fighter – which Pakistan denies – but India was still embarrassed by the capture of its MiG-21 pilot, who was shown on Pakistani television and later returned.

What troubles the Indian Air Force was that Pakistan was able to destroy an Indian jet from long range. “Among the Indian Air Force’s fighters which were targeted were two Sukhoi-30s which managed to evade the AMRAAMs which were fired at close to their maximum range of 100 kilometers [62 miles],” according to NDTV. “Fully defensive and desperate to escape the incoming AMRAAMs, the IAF Sukhoi-30s escaped being shot down but were unable to retaliate the F-16s because they were out of position and their own missiles, the Russian R-77s, did not have the range to realistically engage the Pakistani fighters. IAF sources told NDTV that the Russian missiles do not match its advertised range and cannot engage targets which are more than 80 kilometers [50 miles] away.”

The early-model AIM-120A/B has a range of up to 75 kilometers (46 miles). But in 2010, Pakistan received a batch of the AIM-120C-5, with a range of 100 kilometers (62 miles). The most advanced AIM-120D has an estimated range of up to 160 kilometers (100 miles).

“The PAF surprised the IAF by launching air-to-air missiles from inside Pakistan-occupied Kashmir,” said Sameer Joshi, a former Indian Air Force fighter pilot. “The AMRAAM effectively outranged the IAF air-to-air missiles which did not get a command to launch.”

India is now looking to Israel, from whom it has purchased numerous weapons, such as the Heron drone and the Derby, a radar-guided, beyond-visual-range air-to-air missile with a range of 50 kilometers (31 miles). To counter AMRAAM-armed Pakistani F-16s, the IAF is looking at the improved I-Derby, which features a more radar seeker and – most importantly – a 100-kilometer (62 mile) range.

But that raises another problem: how to integrate an Israeli missile into a Russian airframe (and an ironic problem, given how much Russian-built planes have been destroyed by Israeli missiles). “Integrating the missile into the Russian fighter will be a challenge and, according to sources, will require Israeli expertise, particularly in developing a data-link between the Sukhoi-30 and the missile, once it is fired,” according to NDTV. “A fighter jet communicates with the missile through the data link and passes on updated vectors (location) of the fighter which has been targeted.”

Strangely, while disparaging Russian missiles and buying Israeli ones, the Indian Air Force is reportedly ordering yet more Russian weapons. Moscow is offering medium- and long-range versions of the underperforming R-77.

Michael Peck is a contributing writer for the National Interest. He can be found on Twitter andFacebook.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet, elektroniikka, ilmavoimat and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s