Virolaisten sotarobotti esittäytyy

Virolaisella Milrem Robotics yrityksellä on uusi kiinnostava tuote, joka julkaistiin kuluvalla viikolla. Type-X combat etäohjattava/robottitankki. Firman sarjassa on myöskin telaketju kantojuhta, joka on tarkoitettu periaatteessa kantamaan ryhmän vermeitä ja muuta raskasta kalustoa, jolloin säästetään taistelijoita.

Type X sensijaan on “land loyal wingman” eli miehitetylle tankille tai miehistökuljetusajoneuvolle tarkoitettu siipimies, joka parantaa miehitety tankin selviytymiskykyä ja laajentaa tankin havaintokuplaa. Alustan aseet ovat etäohjautuvia, koska Lännessä on lähes tunteellinen suhtautuminen autonomisten aseiden itsenäiseen tulenkäyttöön. Tämä on arvovalinta, ei niinkään teknologinen rajoitus. Epäilen, että raskaasti häirityssä ElSo tilassa saattaa, ainakin pidemmillä matkoilla, tulla vaikeuksia datan kulussa molempiin suuntiin. Alusta pystyy liikkumaan autonomisesti joko “seuraa johtajaa” tai weipointtien kautta.Laitteen toiminnalisuutta ohjataan joko paikanpäällä tabletilla tai suunnittelutyökalulla esikunnassa.

Tyyppi-X painaa noin 12 tonnia ja sen pituus on 6m leveys vähän vajaa kolme ja korkeus 2,2 metriä. Verkkosivu ei ilmoita millaisella tornilla mitat pitävät paikkaansa, mutta se ei ole asiassa nyt niin kauhean tärkeää. Voimanlähde on diesel-sähköinen, ja niin hiljainen, että se ei varoita lähestyvästä robotista.

Aselavettina Type-X on riittävän vakaa aina 50mm automaattikanuunalle asti, ja siihen tulee etäohjattu asetorni. Lisätulivoimaa tuo geneerinen 7,62 konekivääri. Aselavettina se on siis ajateltu NATO-maiden arsenaaliin sopivaksi ja kyseinen 50mm automattikanuuna lienee Bushmaster III kanuuna, josta on suunnitteilla moinen vähän karkeareikäisempi versio. Luonnollisesti aijemmat 25mm ja siitä ylöspäin olevat Bushmasterin aseet käyvät myös. ensimäisenä tulee versio 30mm automaattikanuunan kanssa.

Suunnittelukonseptina on ajateltu, että Type-X tarjoaa mekanisoidun jalkaväen taisteluajoneuvon tai vastaavan tulivoiman tai sen ylittävän tulivoiman. 50mm automaattikanuuna on luonnollisesti vaarallinen myös tankeille sivulta päin ammuttuna. Vaunu on suojattu venäläisen 14,5x114mm konekiväärin tulta 200m päästä ammuttuna vastaan (STANAG 4569). Koska vaunun sisällä ei ole herkkiä ja pehmeitä ihmisiä, vaan laitteita, lienee tuommoinen hieman kevyempi suoja riittävä Type-X vaunulle. Valmistjan mukaan Type X:ssä on haettu ennenkaikkea liikkuvuutta.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet, Aseet ja varusteet, teknologia, varusteet and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s