Rynnäkkökiväärin kalibeerit, ja liivin läpäisy.

Nyt kun tilanne alkaa Ukrainassa olla silleen häiritsevästi jännä, niin on kai sopiva hetki päästää tasitelut Ahvenanmaalla taukoaamaan hetkiseksi, ja mietiskellä kouriintuntuvampia asioita: Luoteja luotisuojaa ja läpäisyä.

Nykykalibereista tässä tarkastellaan 5,45×39 Sovietia, 7,62×39 Sovietia 5,56 NATOa . Tärkeitä nämä vertailut ovat siksi, että melkein kaikilla muilla ympärysvaltioilla on käytössään ihan oikeat luotisuojaliivit suojaustasolla III tai IV, paitsi tietenkin Suomella. Minusta tämä SA-intin haluttomuus parantaa taistelijan suojaa, ja hieman myös toisaalta olla nostamatta taistelijan aseen läpäisyä lähentelee outoa. Minusta molemmat olisi hoidettava kuntoon viisi vuotta sitten. Tietenkin asemuutossirkus olisi melkoinen, ja kineettinen energia on, kuitenkin, kineettistä energiaa, ja mitää taikakeinoa “hyvään läpäisyyn” ei ole. Pieni ja nopea läpäisee paremmin, ja tekee sitten todennäköisesti huonommin vammaa, ja isompi läpäisee vähän huonommin, ja on läpäisyn jälkeen vaarallisempi kudoksessa. Yksinkertaisinta Suomessa olisi kasvattaa 7,62mm luodin pituutta, ja tehdä siitä samantapainen puolipanssariluoti, kuin 5,45 Soviet, mutta yksinkertaista ei tämäkään olisi.

Suojaliiveistä sitten,

Tuollainen III luokan liivi, vaikkapa kotimaisen Verseidakin valmistamana. (Tuossa esimerkiksi Exelsior liivi katalookista päästään IIIa suojatasolle ilman SAPI tai lisäsuojalevyjä. keveimmällä ja mukavimmalla levyllä sitten jos III-tasolle)

Mitä tämä suojataso oikeastaan tarkoittaa? Karkeasti sitä, mitä liivi pysäyttää. NIJ II taso tarkoittaa, että liivi kestää normi, eli normaali nopeuksille ladatut, pistooliluodit, 9mm (kokovaippa) ja 357 Mag (pehmeäkärki). Eli on oikeastaan “hyvä sirpaleliivi”. NIJ IIIa taso pysäyttää samat patruunat konepistoolista ammuttuna sekä Dirty Harryn 44 Magnumin, ainakin pehmeäkärkisenä. Siis noin periaatteessa. NIJ III suojaa jo 7,62mm NATO kokovaippaluotia M80 vastaan. Minusta siksi III taso on “oikea” sotilastaso, koska suurimmaksi osaksi ilmassa lentää juuri noita”tavallisia” luoteja, ei panssariluoteja. IV luokan liivit pysäyttävät periaatteessa jo ne panssariluoditkin, mikä voi sitten taas painon puolesta olla liikaa, noin 15 kiloa.

Myös sikäli homma on “liikaa”, että tuommonen panssariäläpäisemään tarkoitettu luoti käyttäytyy “kivasti” lihassa, ja tekee semmoisen siistin pyöreän reiän läpi asti. Eli ei juuri tule vammoja. Jos saa valita, niin kannattaa se osuma ottaa nimenomaan panssariluodista. Tosin yhtälö pikkuisen muuttuu, jos se samainen API-luoti ui ensiksi III tason liivin läpi, eikä osutulle mukavampaan suuntaan.

Kun II tason liivi painaa noin 1,5 kiloa, painaa sitten IV tason liivi jo 15 kiloa, eli on helppo huomata kuinka paljon suojaustason nosto merkkaa liivin painossa. III taso ei paina 7,5 kiloa vaan mieluummin 10-11 kiloa. Koska lisäpaino on pois liikkuvuudesta, saattaa painavampi liivi suojata loppupeleissä huonomminkuin se kevyempi: ei päästy alta pois. Tietenkin myös muu kantokyky heikkenee kun jannun päällä on 15 kiloa liiviä. Tämän lisäksi lämpökuorma, koska ainakaan viileitä tuommoiset liivit eivät ole, ja liivin alla ilma ei kierrä huonostikkaan.

Venäjällä homma on sikäli samoin, että suojaliivien pitää kestää 7,62 Soviet ja 7,62 Russian osumia 20 metristä. Eli suoja on hitusen parempi, kuin M80 kokovaippa on hieman hitaampi kuin kolmenlinjan patruuna. Tasoilla on venäjällä omat nimet, mutta tasot ovat kyllä melko samat läntisiin verrattuna.

Eli näköjään eniten tuhoa taistelukentällä saa aikaan raaja- ja pääosumilla sekä sirpaleilla. Huomioon kannattaa ottaa myös se että tämä III tai IV suojaustaso on sen SAPI levyn kohdalla. Muuten liivi on ihan tavallinen II tai IIIa liivi. kyllä siis vartaloosumatkin vie miehen pois pelistä. Vyönsolki voi tähtäyspisteenä olla vähän vaikea, se kun villkkuu sieltä levyn takaa.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Armeija 2020, varusteet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s