Vortex Spitfire 1x, todellinen SRAäijän perustyökalu

Radalla Aloitusvalmiina

Radalla Aloitusvalmiina

Olin ollut niin kiltti, että sain jo isänpäivälahjaksi (luvan ostaa) Vortex Spitfire prisma punapistetähtäimen. Kiitos tästä vaimoveitikalle siis. Olin pitkään miettinyt Mepron M21, eli Israelilaisen perustaistelutähtäimen ja Vortex Spitfiren välillä, koska parametrit olivat niin lähellä toisaan, että loppujen lopuksi lompakko sai päättää.

Vortex Spitfire on prisma punapistetähtäin, eli siinä on linssiin etsattu tähtäinkuvio, eikä pelkästään valolla tuotettua täplää tai tähtäinkuviota lasilla. Tästä on se etu, että kuvio on aina paikallaan, siis hyvissä valaistusoloissa valoa ei periaatteessa tarvita. Marraskuisessa Suomessa koeammunnassa ja tarkkuutuksessa oli valojen käyttö tietysti paikallaan, ja varmaan jossainmäärin tarpeellistakin. Spitfire23Spitfire4

Yleiskuva tähtäimestä

Tilasin Spifireni Nebraska.fi sivustolta viralliselta maahantuojalta, ja sain noutaa paketin seuraavana päivänä matkahuollosta. Nopeaa toimintaa siis myyjältä. Laatikko oli tuiki tavallinen pahvilaatikko, jossa itse tähtäin oli muovipussissa pehmusteiden keskellä. Mukana seurasi ohjekirja. Ei mitään huokailuja aiheuttavaa siis. Ohjekirja oli ameriikaksi, ja käsitteli huollon, kiinnityksen ja tarkkuutuksen aivan riittävällä laajuudella. Itse tähtäin on, kuten kuvista näkyy, mustaa lentokonealuminiinia, jossa oikealla puolella lukee valkoisella Spitfire ja vasemmalla puolella Vortex kaiverrettuna. Tähtäimen säätötornit ovat päällä ja oikealla kyljellä. Koro päällä ja sivu kyljessä. Säätötornien suojanupit oli jo tehtaalla vaijerivarmistettu, mikä oli mukava yllätys. Valon virtakytkin, ja tähtäinkuvan värinvalitsin on 1. tornissa, jossa on 12 paikkaa, eli viisi kirkkautta molemmille väreille ja kaksi “virta pois” paikkaa. Tämä torni on samalla patterikuori.Spitfire6

Huono ominaisuus tähtäimessä on, että siinä on vain yksi picatinny kiinnityskynsi keskellä kiinnityskiskoa. Olisin toivonut kahta. Tietenkin yhdelläkin pysyy, mutta SRA-miehen pitää muistaa tarkistaa myös tähtäimen ruuvit silloin tällöin. Erikoista tähtäimessä on vielä 11mm korotuspala kahdella ruuvilla tähtäimessä kiinni. Ruuvit ovat helposti irrotettavissa jos tähtäimen haluaa”absolute co-witness” tilaan, eli niin, että rauta- ja optinentähtäin ovat samaa linjaa. Itse pidin lisäkiskon kiinni, niin että rautatähtäimet näkyvät ammuttaessa optisen tähtäimen alakolmanneksessa. Tällöin takatähtäimen reikä ei peitä näkyvyyttä optiikan läpi, mitä pidin erittäin tärkeänä ominasuutena tähtäintä valitessani. Kilpa-aseenani on Stag Arms 2T, Eli picatinnypinta-alaa on perus AR-15 kivääriksi kohtuullisen paljon, ja bonuksena kaatuva takatähtäin. Etutähtäimen on kiinteä, joten se tulee näkyviin punapisteen tähtäinkentässä.

Tähtäimen optiikka

Yksisuurenteisessä 1x Spitfiressä on kuviona donitsi ja piste. Eli piste ja kaksi sisäkkäistä ympyrää. Kuvion pitäisi toimia hyvin pikatilateissa ja olla nopea ampua aina asetetun perustaistelutähtäimen mukaan. Ison ympyrän koko on 140 kulmaminuuttia, eli noin 2,33 astetta, ja pienemmän ympyrän 44 kulmaminuuttia, eli 0,73 astetta. Keskuspiste on 3 kulmaminuutin, eli 0,05 asteen, kokoinen. Laskin näillä jonkinmoisen etäisyydenarviontilomakkeen käyttöön, mutta se ei perustähtäimen ollessa kyseessä mitenkään erityisen hyödykäs ole. mutta jokatapauksessa linkki pdf-tiedostoon on tuolla alempana.

Itse asetin Spitin Yhdysvaltain Merijalkaväen käyttämään 50m/200m asentoon, eli luoti leikkaa tähtäinlinjan ylösmennessään 50m ja alastullessan 200m kohdalla. Tällä ratkaisulla voin ampua SRA taulua keskelle ja saan A-osumia pikatilanteissa koko em matkalle erittäin suurella todennäköisyydella. Eli pyyhkäisymatka, point blanck range, 5cm sisällä menee piipunsuulta noin 200m asti. Erittäin hyvä perustaistelutähtäin siis.

Vortex Spitfiren "donitsi ja piste" tähtäinkuva etutähtäimen päällä.

Vortex Spitfiren “donitsi ja piste” tähtäinkuva etutähtäimen päällä.

Kuten kuvasta näkyy, on Vortexin optinen laatu hinta/laatu vertailussa vähintään erinomainen. Samoin näkyy kuinka optiikan tähtäinkuvio leijuu etutähtäimen päällä, jolloin rautatähtäimiä voi käyttää ilman optiikan irrottamista, ja päinvastoin.

Valoissa on valittavana punainen “päivä”- sekä vihreä “valonvahvistin”puoli. Molemmissa on viisi eri kirkkausastetta. Mutta kuten sanottu, vaikka tähtäin on pois päältä, näkyy musta etsattu kuvio lasilla. Pitänee odottaa keväthankia, että näkee onko kirkkaus riittävä, mutta uskoisin että on, juuri tuon mustan pohjan takia. Lähtökohtaisestihan juttu on niin, että tämä optiikka on tarkoitettu 0-200m välille ja se on siinä hyvä, mutta optiikka, joka sekä suurentaa riittävästi että auttaa punapistetoiminnoissa maksaa pari kertaa enemmän, semmoinenkin 1-4x kiikari Vortexilta kyllä löytyy.Spitfire8

Radalla

Perus RK-taulussa on oikeastaan liian suuri keskusta 50m tarkkuutusta varten, mutta keskellehän pitää tähdätä joka tapauksessa. Ensimäinen sarja istuen pöydältä ja laukkutuelta näytti mihin optiikka oli keskitetty.

1. sarja laukun päältä.

1. sarja laukun päältä.

Tähtäimen jakoväli on kulmaminuutti per napsu. Jako on aika karkea, jos ajattelee normioptiikkaa, joissa on yleensä kolmannes tai neljännes kulmaminuutti per napsu jako. Pitääkin olla, pitkille matkoille, mutta tällaisessa perustaistelutähtäimessä 1 napsu on 2,5cm 100m päässä, joten aivan riittävään säätötarkkuuteen päästään tälläkin jaolla. Kuten jo kehuin Optiikka on hyvä, ja kuva kirkas, ja vääristymää ei näy linssin laidoilla. Tähtäin on parallaksivapaa, ja takaokulääriä voi säätää omille silmilleen sopivaksi.

Etäisyydenarviointitaulukko

Spitfire_Am_Et_Arviointi_Taulukko

linkin takaa löytyy taulukko Spitfiren tähtäimen käyttöön etäisyyden arviointiin. Siellä on aika optimistisia matkoja, mutta tuohon “mieheen” ja “SRA-tauluun” nuo mitat toimivat aika hyvin. Muut laittelin enempi huvikseni kun tilaa oli.

Näkemykseni Vortex Spitfire 1x prisma punapistetähtäimestä on, että se on ehdottomasti hintasa väärti. Kehitysideana Vorteksin pojille antaisin toisen kiinnityskynnen lisäämisen, mutta muuta parannettavaa en tähtäimestä löytänyt. Tähtäimen hinta/laatusuhde on erittäin hyvä, joten kehotan toiminnallista ammunta harrastavia tai muuten pikatilanteita ampuvia pyssymiehiä harkitsemaan vakavasti tämän tähtäimen hankkimista.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Optiikka, varustearvostelut and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s