Aseet ja aseenkanto Suomessa sekä maaseudun turvallisuus, toisen kerran.

Tuossa jokin aika sitten Beretta, eli SAKOn nykyinen omistaja, ilmoitti siirtävänsä SAKO TRGn valmistuksen ulos Suomesta, koska ei saanut vientilupia Suomesta. Asian tekee erikoiseksi se, että beretta sai muista maista vientiluvat tarvikkeille, mutta UM, jostakin syystä halusi kusta omaan telttaan. Ulkomisiteri Tuomioja, joka normaalisti on valmis kommentoimaan julkisuudessa sukkiensa väriäkin, ilmoitti ettei kommentoi. Minusta on erikoista, kun asiasata vastaava ministeri eli Erkki Tuomioja, KIELTÄYTYY kommentoimasta hallinnonalaansa kuuluvaa asiaa. TArina kertoo että kaupat olivat kaatuneet nimenomaan Ulkoministeriön vastustavaan kantaan. Ilmeisesti vihervasemmistolainen hapatus on levinnyt UMssä laajalle, koska muista maista luvat saatiin, mutta Merikasarmilta ei. Järjetöntä toimintaa muiden kannalta, mutta varmasti ihq yhteiskunnan vasemmalla laidalla. Ilmeisesti terveiset ovat menneet perille, koskapa Tekniikka ja talous kirjoitti tälläisen jutun. Mutta huomatkaa edelleen klausuulilla todennäköisesti, eli jos UM perseilee, niin perästä kuuluu. Aivan oikein. Kyllä käytännöt pitäisi EU:ssa olla samat. Timo Heinonen aiheesta blokissaan

Suomessa on pitkänä perinteenä ollut syyllistää laillisen aseiden omistajat vaikkapa nyt kouluampumisista. Tavoite tässä lienee EUn haluama asetiheyden lasku Euroopassa. Tarina ei kerro, miksi EU tällaista haluaa, todennäköisesti yksi syy on se, että pelätään ihmisten kykenevän vastustamaan asioita joita EU mielestään haluaa edustaa. Hyvinkin avoimeksi on jäänyt kysymyks MIKSI asemäärä pitäisi EUssa saada laskemaan? Onko aseista EUssa ongelmia? Vai hiertääkö jokin muu asia. Helsingin yliopistossa julkastiin viimevuonna gradu aseenomistajien julkisuuskuvasta, ja heihin kohdistuvasta perusteettomasta mustamaalauksesta. Pitemmällä aikavälillä laillisilla aseilla ammutaan noin 2 ihmistä vuosittain, joten mikään ongelma ei ole kyseessä. Mutta tiedonjanoisille mainitsemani gradu on TÄÄLLÄ.

Nyt kuitenkin Interpol huomasi asian, joka oli jo vähänkin asiaa seuraavien tiedossa: Paras tapa estää väkivaltaisuuksia ja terrorismia ovat YKSITYISTEN ihmisten hallussa olevat aseet. Linkki kirjoitukseen TÄÄLLÄ. Vihdoin vähän järkeä aselakikeskusteluun Suomessakin. Kannattaa varmaan lähteä ns “kätketty kanto” lupien linjoille ja muutenkin lieventää nykyistä järjetöntä hankinta-aika kusetusta aselaki 2011ssa.

Tälläinen lupa olisi sitten ihan oikea aseenkantolupa, ts asetta saisi halutessaan kantaa mukana. Nythän lupa on “hallussapitolupa”. Tämä lisäisi ihmisten turvallisuutta, ja estäisi vallan luisumisen rikollisjengeille pitkällä aikavälillä maaseudulla. Tätä kohti ollaan jo, esimerkiksi Lapissa, menossa. Puolustuskyvyttömiä vanhuksia mukiloidaan ja ryöstetään. Vaatii melkoista deluusiota, että kuvittelee vaikka sotaveteraani Hanneksen, hyväkuntoisen vaarin, heittävän talostaan ulos vaikkapa neljä romanialaista taulukauppiasta.

Muutenkin järkevintä olisi siirtyä ajokortti-tyyppiseen aseenkantolupaan: eihän auton ostajakaan joudu ostamaan uudelle autolle uutta ajokorttia. Eli maksat kerran luvat vaikkapa kivääreihin, niin saat sitten ostaa niitä niin monta kuin sielu ja lompsa sietää ja vaimo antaa luvan. “Vaarallisuuttahan” tämä ei mitenkään lisää, kiväärillä ampuessa tarvitsee kaksi kättä. Pistooleilla taas akimbona suolatessaan ei ainakaan osu juuri mihinkään. Eli mikään turvallisuusriski tämä ei ole. Aseethan täytyy muutenkin jo säilyttää murtovarkailta suojassa.

Interpolin katsanto on kyllä täysin oikea: Poliiseja tai järjestysvaltaa ei riitä joka paikkaan. Tämä erityisesti Suomessa, jossa säästösyistä suurin osa maata jätetään mielellään rikollisten armoille Suomessa poliiseja on noin 7500 ja pitäisi sanoa lisää irti, ja Norjassa ja Tanskassa noin 10 000, Ruotsista puhumattakaan. Turvallisuus ei maakuntakeskuksien ulkopuolella toteudu Suomessa. Odotamme siis paluuta korpilakien aikaan. Poliisi väittää lisäksi onnistuneensa rikollisuuden vähentämisessä, kun ihmiset eivät enää vaivaudu ilmoittamaan rikoksista, koska siitä ei mitään hyötyä ole. Ajatellaampa vaikka Utsijoen puukotusta, joka tehtiin jopa virka-aikaan, ja poliisilla meni yli kaksi tuntia vääntäytyä paikalle. Entäpä jos kyseessä olisi ollut kouluampuminen tai vaikka terrori-isku? Olisiko poliisi päässyt paikalle vaikkapa 15 minuutissa? Ei olisi, ellei olisi tullut Norjasta, mutta heillähän ei olisi toimivaltaa Suomessa ollut.

70-luvulla Israelissa oli vaikeuksia kouluihin tehtyjen terrori-iskujen kanssa. Tulos oli että opettajat aseistettiin,ja terrori koulussa loppui. USA menee nyt samaa tietä samasta syystä. Ensimmäsitäkään tapausta, jossa kouluampuja olisi hyökännyt kouluun,jossa opettajista puolet kantaa asetta ei ole vielä tullut, mutta mielenkiintoista nähdä kuinka käy.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in sisäinen turvallisuus and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Aseet ja aseenkanto Suomessa sekä maaseudun turvallisuus, toisen kerran.

  1. Pingback: Poliisin ja sisäinen turvallisuus ja Airiston helmi | Epämuodikkaita ajatuksia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s