Miinat miinat, herran lahjat.

Puolustusministeri Jussi Niinistö(PS) on tämänpäivän puoluelehden mukaan päättänyt aloittaa tutkimuksen miinojen, tai itse asiassa, miinakauhun palauttamiseen Suomen puolustusvoimille. Viuhkapanos on kyllä hyvä juttu, se on kuin ISO haulikko, joka junttaailmaan vajaan tuhat teräskuulaa, jotka reijittävät 4mm teräslevyn vielä noin 50m päässä. TIETEnkin teräslevyjen karkaisuissa on eroja, mutta aika lähelle NIJ III suojan läpäisystä puhutaan. Normaali sirpaleliivi tietenkin hidastaa kuulia, mutta on melko reikäinen sitten sekin. Lisää voi lukea vaikkapa TÄÄLTÄ.

Tietenkin asia on niin, yksi viuhkapano laittaa kauhean kaistaleen (1300 neliötä) metsää valkoiseksi kun se laukaistaan, ja painaa huomattavasti vähemmän (2,5kg) kuin vaikkapa  vastaava tuliannos sakramiinoja 65-98. Yksi painaa noin 60g ja MUISTAAKSENI miinoja laitettiin noin yksi neliömetrille, eli vastaavaan peittoon tarvitaan noin 1300 miinaa a’ 60g eli 78kg miinoja eli PAINON säästö on ainakin melkoinen. Toisaalta jonkun täytyy aktiivisesti laukaista se vieuhkapanos, kun taas sakaramiinan tai putkimiinan toimintaan riitti kun joku käveli miinaan. eli niillä pystyi ansoittamaan ja tekemään pikku jäynää pahiksille. ja kun joku oli mennyt siihen miinaan, niin muut miinat eivät automaagisesti kadonneet paikalta, vaan jäivät edelleen liikettä hidastamaan. Tämä oli asian kauneus.

Minusta Presidentti Halosen ja UM Tuomiojan toiminta Ottawan asiassa oli edesvastuutonta, ja en voi käsittää miksi muuan brittiläisen hovin entisen siitostamman mielenliikkeiden mukaan lähdettiin rakentamaan maanpuolustusta. Tosin ilmeisesti painostus muilta EU mailta on ollut kovaa. Maat jotka suhtautuvat näihin “fiilguud” juttuihin realistisesti ovat kaikki maailman suurvallat, joilla ei ole mukavasti merta ja isoja merivoimiä ympärillään. Eikä britikään ole aikoneet luopua merimiinoista.Tässä ministeri Niinistö on kyllä oikealla asialla, koskapa täysimääräisesti luvattuja miinojen korvaavia asejärjestelmiä ei saanut hankkia, täytyy ottaa vähän askeleita takaisinpäin.

Toinen asia on sitten, KANNATTAAKO enää tehdä ns “tyhmiä ja paikallaan pysyviä miinoja”? Eikö olisi järkevämpää lähteä rakentamaan esim lennokkipohjalta kuten vaikkapa TÄÄLTÄ  tai vaikkapa TÄÄLTÄ saatavilla kaupallisista hyllyosista rakennettuja lennokkeja joissa olisi esimerkiksi 85mm ontelopanos, jolla puhkaistaisiin panzukin kattoa kun semmoinen tulee lähelle. Lennokki maksaa 1500€ ja panzukki 15 M€. Samalla tavalla voidaan väsätä radiohjattava auto pohjalta vempele, jossa on vaikka nyt sitten samankokoinen panos yläviistoon suunnattuna, jolloin se panos päästään mukavasti tärskäyttämään sinne panssarivaunun pohjaan. Näillä voisi olla lennokki tiedustelemassa ja ohjaamassa härvelit paikalle. Ongelmana olisi tietenkin näillä maalaitteilla löytää paikalle ja kiertää esteet, mutta semmonenkin robotti on jo tehty. Tai voisi ne ampua hyppymiinätyyliin “säilykepurkinkin” ylös, kun joku tulee sopivalle iskuetäisyydelle, ja noh loppu onkin historiaa.

Pitääpä laittaa joskus DIY lennokki tilaukseen…

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in armeija, Aseet, elektroniikka, Epäselvää ajatustenlentoa, Jotain aivan muuta and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s