HX-ohjelman villat, Ilmavoimien seuraava hävittäjä.

Kuten asiaa seuraavat tietävät, on aika ajamassa nopeasti ohi Hornet kalustosta, ja siksi Puolustusministeriö ja ilmavoimat ovat aloittaneet korvaavien hävittäjävaihtoehtojen seulomisen. Kaikki mainitut korvaavat vaihtoehdot ovaat nykyään olemassa olevia ja vielä tuotannossa olevia lentokoneita. Esimerkiksi, minusta varteenotettava, mahdolisuus Japanin, tai mahdollisesti Turkin, tulevan sukupoplven hävittäjästä on jätetty tutkimuksesta pois. Japanin ohjelmasta voi lukea TÄÄLTÄ ja Turkin, mielenkiintoisen Ruotsalaisen juonteen sisältävästä projektista TÄÄLTÄ. Japanilainen vaihtoehto on teknisen demon vaiheessa, ja Turkin kone samoin. kuitenkin ainakin Japanilla on kiire kehittää toimiva 5. sukupolven hävittäjä nopeasti käyttökuntoon. Edelleen “vaihtoehtona” on Ruotsalainen Flygsystem  2020, joka olisi taas tulevaisuuden systeemi, mutta ne näyttävät olevan Ilmavoimien kaavailuista ulkona. Tosin Puolustusministeri Niinistö on väläyttänyt myös kahden koneen mallia Suomelle.

Kaikki varsinaiset tiedot Hornetien korvaajasta perustuvat TÄHÄN HX-työryhmän esiselvitysraporttiin. Lainaan tähän kaksi kappaletta yhdeltä sivulta:

 Suomelle potentiaalisia monitoimihävittäjiä niiden tuotantolinjojen ja suorituskyvyn ylläpidon perusteella ovat todennäköisesti Boeing Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin JSF F-35 ja Saab JAS Gripen. Jokaisella potentiaaliseksi tunnistetulla valmistajalla on olemassa suunnitelmat monitoimihävittäjänsä suorituskyvyn päivittämiseksi vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia. Tiedonhankintatilaisuudet eivät kohdistuneet venäläisiin tai kiinalaisiin hävittäjiin, joten niiden potentiaalisuutta Suomen tulevaksi monitoimihävittäjäksi ei voi arvioida esiselvityksen perusteella.

Edellä mainitut valmistajat ovat ilmaisseet suuren mielenkiinnon Suomen tulevaa Hornet-kaluston korvaamishanketta kohtaan

Eli käytännössä tämä tarkoittaa että Suomen pikkupoikien seuraava unelmakone löytyy joukosta F/A-18E/F, EF Typhoon, JSF F-35, JAS Gripen E/F tai Dassault Rafale. Kaikki edelleen tuotannossa olevia ja edelleen kyvyiltää kasvamassa olevia monitoimihävittäjiä. Mainittakoon että F/A-18 Super Hornet on itse asiassa “uusi kone”, nykyiseen Hornettin verrattuna.noin 20% suurempi, ja uudemmalla tekniikalla toteutettuna. Todettakoon tässä, että Australia, joka vannoi aikaisemmin F-35 ilmavoimien nimiin, otti juurikin Super Hornetit käyttöön ja vastaavasti pienensi tulevaa F-35 tilaustaan. Syyksi mainittiin F-35 viivästyminen, mutta asiaan vaikkutti myös F-35 ohjelman rakettimaisesti kohoava hinta. Ilmeisesti Kanada tulee tekemään tässä seuraa Australialle. Norjan yhteistyötä Ruotsin kanssa Gripen asioissa pidettiin niin hälyttävänä US state Departmentissa, että se käytännössä kiellettiin, ettei öljyrahakkaan maan fyffet valuisi itään SAABille pois Lockheedin kassasta.

Samoin Gripen NG, joka siis tulisi kyseeseen Ilmavoimien uudeksi koneeksi (Gripenin tarkempaa tyyppiä ei mainita, mutta olisi jokseenkin outoa ostaa “viimevuoden mallia” oleva systeemi) tulisi koneen E/F versio. Kone on myös “uusi” ja suorituskykyjä on onnistuttu huomattavasti, jo ennestään hyvistä, kehittämään. Moottori on sama kuin Super Hornetissa. polttoainetilavuutta on saatu lisättyä noin 40%, ja uutta sensori tekniikkaa ja tutkaa on liitetty koneeseen. Eli kyseessä on kunnioitettavan kyvykäs kone.

Ranskalainen Rafale on myös erittäin monipuolinen kone, jonka esimerkiksi Qatar valitsi ilmavoimilleen loppuvuodesta 2015. Koneita ostettiin 24. Intian laivasto on ilmeisesti ostamassa mieluummin Rafaleita, kuin suunnitelmissa olevaa Sea Gripeniä. Tämä on toki siinämielessä järkevää, että Rafale M nousee jos tukialuksilta, kun Sea gripen on toistaiseksi vielä projektisuunnitelmissa. Mutta ilmeisesti Suomea ajatellen ranskalaisten kova rassi on hiukka kallis, mutta kylläkin hyvin kyvykäs kone.

Eurofighter Typhoon on myös otettu mukaan kilpaa, mutta siitä tuskin löytyy Ilmavoimille konetta. 90-120 M€ per kone tekee sen aika kalliiksi masiinaksi ostaa. Toisaalta se on porukan ainoa ilmaherruuteen optimoitu rassi.

Mutta palataampa asiaan tekstissä HX-ohjelman Hyvät, Pahat ja Rumat.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Epäselvää ajatustenlentoa, HX-ohjelma, ilmavoimat, TurPo and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s