Niinhän siinä sitten kävi, että Kim veti ässän hihasta ja… HX ohjelman uudet käänteet.

Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri piti tiedotustilaisuuden 2.12.2015 F/A-18 C/D korvausohjelman nykytilasta. (Savon Sanomien juttu, Turun Sanomien juttu ja Hesari ) Puolustusministeri Jussi Niinistö on puhunut myös kahden hävittäjän mallista. Tosin tässä mainittu JAS-39 Gripen E/F sekä F-35 A malli on kyllä järjetön, koska molemmat ovat ns kevyitä hävittäjiä, molemmat on suunnattu sekä maa-ja merivoimien tukemiseen ja ilmataisteluun. Olisi melko älyvapaata ostaa kaksi hävittäjää, jotka on suunnattu samaan tehtävään. Paljon järkevämpi malli olisi sellainen, jossa olisi noin 40 hävittäjää olisi nimenomaan ilmaherruuden hankkimiseen suunnattua Typhoon, tai F-15 K tai SG mallit. F-15 K on Korean käyttämä uusin mahdollinen ILMAHERRUUS malli sinänsä iäkkäästä, mutta loistavasti palvelleesta, hävittäjästä. K mallin tuotanto alkoi vuonna 2005, ja autokielellä, siinä on kaikki herkut. Tietenkään häiveominaisuuksia ei juuri ole. Loput 60 hävittäjää olisivat sitten näitä monikäyttöisiä kevythävittäjiä.

“Tämänpäivän” vaihtoehto olisi varmaan sellainen, jossa Eurofigter Typhoon optimoidaan tiukasti ilmataisteluun, ja tukeen ja muihin tehtäviin otetaan runsaasti esimerkiksi JAS-39 Gripen hävittäjiä.

Yhden hävittäjän vaihtoehtoja lienisivät Boeing F-18 E/F ja Dassault Rafale. Molemmat on suunniteltu hyvin tiukasti yhden konetyyppin ilmavoimille. (NO, juu on Ranskalaisilla myös Mirage-2000 laivueita, mutta periaatteessa) Tai USAn laivaston ilmavoimille, jolla ei enään F-14 ilmaherruuskoneita ole. Hornetin E/F malli on eri lentokone, kuin nykyinen C/D mallimme on, mutta kosak rahoitusta oli vaikea saada, väitettiin että kyseessä oli “vain” jatkokehitys projekti, ei kokonaan uusi kone. Ulkonäkö on lähelle sama, mutta tekniikka ja koko on muuttunut paljon.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma, ilmavoimat and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s