Ilta-Lehden artikkeli aiheesta Laivaston Korvetit.

Sunnuntain Ilta lehti yllätti positiivisesti hyvällä artikkelilla aiheesta Merivoimien uudet taistelualukset. Juttu luettavissa TÄÄLLÄ. Tarjoan tässä muutamia omia huomioitani aiheesta. Ihan yllättäen ja pyytämättä.

Ensinnäkin “korvetti” on pienin sotalaivaluokka, jolla nyt avomerille kannattaa lähteä. Se on kuitenkin vielä niin pieni, että ainakin minulla on vakavia huolia siitä, saadaanko riittävä aseistus eri tehtäviä ajatelleen mukaan. Fregatti, tai saattaja, on siihen noin 115metrin pituuteen seuraava kokoluokka, tarjoiaisi tähän lisää tilaa ja mahdollisuuksia. Jopa kahteen erilaiseen konfiguraatioon. Järkevin omasta mielestäni olisi kaksi ilmatorjuntafregattia ja neljä sukellusveneentorjunta korvettia.

Vaikkakin pahat kielet sanovat että tuelvien korvettien pitää olla 100 metrisiä, koska rajavartiolaitoksella on 95 metrinen, kannattaa jättää tietenkin omaan arvoonsa. JOS laivaan meinataan saada edes helikopterihangaari, puhumattakaan VLS eli pystysuorista ohjuksenlaukaisukuiluista, tulee laivasta välttämättä “jonkun” kokoinen. Koska nämä laivat on tarkoitettu suojaamaan Suomeen ja Suomesta matkaavia kauppalaivoja, tarvitaan välttämättä aika hyvävetoiset VLS kentät. Vaikka yhteen soluun mahtuu 4 ohjusta, on yksi solu äkkiä ammuttu tyhjäksi kun kauppalaivoihin kohdistuu ohjushyökkäys, Vaikkapa noilla mainituilla Bastioneilla.  Tärkeää näitä korvetteja suunnitellessa oli ALUE ilmatorjuntakyky. Sitä ei merivoimien ohjusveneiden Umkhontoilla saada luotettavasti aikaan.

Helikopterihangaari taas tarvitaan, että Sukellusveneentorjunta saadaan ulotettua kauemmas kuin torpedonkantaman päähän korveteista. Sukellusvene kun on vahvoilla näissä peleissä. ja pystyy melko vaivatta upottamaan kauppalaivat, jos pääsee torpedolaukaisumatkan päähän. Noin 30 kilometriin. Kauppalaivat ovat iso ja äänekkäitä, sukellusvene on aaltojen alla hiljaa ja hyvin piilossa.

Tämä skenaario tietenkin puolustaisi omien sukellusveneiden hankimista, niitähän olisi tarjolla itämeren ympäristöön sekä Ruotsista että Saksasta. Poliittinen tahto vain Suomessa puuttu, koska kyseessä olisi selkeästi ensi-iskuun pystyvä asejärjestelmä, ja Suomessa on “puolustusvoimat”.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in merivoimat and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s