Robotit taistelukentillä nyt ja tulevaisuudessa, ja petipuuhissa.

YLEn aamuTVn robottisotilasjuttu

Näin joulun aatonaattona olisi miellyttävämpi  aiheita kuin robotit ja robottien tappamat ihmiset, mutta koska asia on ollut viime syksynä, ainakin Ylellä tapetilla, ajattelin että avaan asiasta sanaisen arkkuni.

Sinänsä siinä, että kone tappaa ihmisen ei ole mitään uutta: Ihmisiä kuolee teollisuuslaitoksissa ja muissa vaikkapa  autojen ja laivojen sun muiden masiinoiden aiheuttamissa onnettomuuksissa. Koneitten suunnittelu tappamaan ei myöskään ole mitään uutta: samoin “wanhaan aikaan” kun miinat olivat Suomessakin sallittuja ne oli ihan suunniteltu että Ihmiset menevät, niin no ainakin vihollissotilaat niihin kuolevat. Sinänsä se, että kuinka aktiivisesti kone etsii ihmistä surmattavaksi on se ja sama, koska George Pattonin sanoin: “ei sotaa voiteta kuolemalla oman maan puolesta vaan pistämällä toinen kaveri kuolemaan oman maansa puolesta”.  

Robotit ovat tietenkin tässä ihmisiä vastaan suunnattujen koneiden jatkumossa seuraava kehitysaskel Suomessakin on suunnitelmia siitä, että uudet miinat tulevat ajamaan, ryömimään tai lentämään niitten vihollisten kimppuun Ketkä valtakuntaa uhkaavat.  Tätähän kokeiltiin helsingissä jo joskus 2005-2010 laittamalla pommi RC autoon, jota yritettiin ajaa kohteen auton alle. Sikäli eri juttu, että tuota RC autoa piti tietenkin ihmisen ohjata aktiivisesti. Toisaalta vaikkapa ilmataisteluohjus ei saa varsinaisen laukaisukäskyn jälkeen mitään inputtia ampuneelta operaattorilta, vaan on joko omassa tai toisten koneiden ohjauksessa maaliin asti, jossa toiset koneet tekevät vastatoimia, tai ohjaajat lentäjää vastatoimissa. Eli kyllä automatiikka on hyvin vahvasti läsnä tapahtumassa molemmin puolin.

Tämä kehityssuunta tietenkin aiheuttaa muutaman moraalisen ongelman: Onko oikein että taivaalla lentävä lennokki etsii ihmisiä? No, lennokkeja tähän tehtävään on käytetty hyvin pitkään, esimerkiksi raja valvonnassa. Sitten se toimiiko lennokki aktiivisesti itse näitä havaitsemiaan vihollisia vastaan, vaikkapa ampumalla ohjuksen, vai kutsuuko se esimerkiksi paikalle tykistö tulta on sitten vain semantiikkaa. Kuolleen kannalta sillä ei ole paskankaan väliä.  Virolaiset testaamassa etäohjattuja tankkeja

Venäjän erikoisjoukot tappavat ISIS johtajan. Tässä videossa venäläiset erikoisjoukot ampuivat tsetseeni komentajan tai tekstitys Hän puhui ISIS komentajasta robotilla. Tarina ei kerro Onko tämä robotti autonominen, elikkä etsiikö se itse kohteensa, vai onko siellä jossain ihminen, joka etäohjattava laitetta.  USA-laisethan toimivat sillä tavalla että heidän Predator lennokkejaan lennetään Las Vegasin lähistöltä autiomaasta ja itseasiassa itse Afganistanissa ja Irakissa paikalla on vain huoltomiehistöä ja jotka lataavat ja tankkaavat koneita ja pistävät ne ilmaan ja maassa huoltavat.

Kaikki lentäminen tapahtuu turvallisesti kontista kymmeniet tuhansien kilometrien päästä.  Elokuvan Good kill traileri Tästä kertoo linkkaamani elokuva “good kill” erittäin hyvä tarina hävittäjälentäjästä, josta on tullut lennokkilentäjä ja moraalisista ongelmista ja pitkistä päivistä, joita nämä lentäjät joutuvat tekemään luin “War is boring:in blogin aiheesta.

Tällä hetkellä, koska aselaji tai lennokin lennättäjien, tarve kasvaa maavoimissa nopeasti eivät lennokkilentäjät, Eivätkä edes lennokki lentäjien kouluttajat ehdi suorittaa koulutusohjelmaansa valmiiksi ennenkä heidät pistetään tositoimiin.  Päivät ovat pitkiä palkka huono ja ihmiset kuulemma lopen kyllästyneitä tähän hommaan. Ovat kuulemma jossakin yksikössä jopabuuanneet yksikkönsä komentajalle, mikä on varmaankin aika ennenkuulumatonta militääri organisaatiossa.

Edit 14.1.2017: USAssa on nyt julkistettu ensimäiset kokemukset “pienoislennokkien” parviälyllä toimivasta sovelluksesta. SuperHornet pari pudotti toistasataa litran pullon kokoista lennokkia surraamaan alueelle ja tekemään tehtävää. Toiminta-aikaa näillä puteleilla on noin 20 min, ja ne ovat periaatteessa kertakäyttisiä. Video TÄSSÄ.

 Tietenkin olemme vielä hyvin kaukana Arnold Scwarzennegger Terminaattorirista, jotka autonomisena robotteina kulkisivat täällä pitkin maita ja mantuja ja etsivät John Connoria tapettavaksi. Ei vielä, mutta se päivä lähestyy. Tällä hetkellä se on akkutekniikan kehittymättömyyden takia vielä aika kaukana mutta sekin päivä tulee.  Koska sinänsä ei ole vaikeaa rakentaa robottia, mutta kuinka robotille saa riittävän määrän energiaa mukaan niin se on tällä hetkellä “se” kysymys.

Hyvin pieniä lämpökamera laitteita sekä optisiasensoreita, kuten vaikkapa jokaisen meidän kännykässä, on kyllä helppo ja halpa saada jonkin näköisen suhtellisen tehokkaan  tietokoneen saa noin 40 egellä ja siihen kun rakennetaan muu automatiikka lisäksi, niin aletaan puhua “tuollaisesta jonkinnäköstä Terminaattori robotista”.

 Videolla virolaisilla oli harjoituksissa mukana tällaisia robotteja, joissa oli konekivääri mutta käsitin, että ne olivat etä ohjattuja ja uskon että se etäohjaus tulee vielä aika pitkään olemaan luonnollista tämäntapaisissa sovelluksissa, koska ihmisen nyanssin käsityskyky on huomattavasti paljon parempi kuin robotilla, jossa logiikka on pitänyt kerran ohjelmoida ja kun se logiikka on kerran ohjelmoitu niin se on sitten sillä hyvä.

 Mielenkiintoisen lisän tähän keskusteluun toi sitten Ilta-Lehti kertoessaan näistä pikkuisen paremmanlaatuisesta pumpattava barbararoista. Todellisesta seksilelujen rolls-royceltä, jossa jonkinnäköistä tekoälyä aletaan ohjelmoida näihin robotteihin, että ne osaavat “miellyttää asiakkaita paremmin”. Tämä alkaa sitten mennään jo lähellä replikanttien “Blade Runner” hommia. Saapa nähdä mitenkä esimerkiksi uusi Blade Runner elokuva tätä aihetta käsittelee. Onko tässä seksihommassa moraalista ongelmaa vai ei ? Minusta ei, JOS joku haluaa bylsiä vaikka tietokonettaan, niin oma asiahan se on, Tietenkin saattaa työllisyys laskea noissa thai hieromapaikoissa, mutta eihän sekään ole minun ongelmani.

Iltasanomat nostaa tässä, jostakin syystä, esiin, koneiden tai tekoälyn, oikeuden tehdä valintaa siitä ketä ne haluavat sitten hoidella. Eli siis HALUAAKO kauniiksi tehty kone jörniä ylipainoisen ja kaljuuntuvan 48 vuotiaan entisen adoniksen kanssa? Ei se ole mikään ongelma: Ohjelmoidaan se kone sellaiseksi, että se tykkää juuri tuon segmentin ihmisistä. Onko silloin toisaalta kyseessä enää “vapaa valinta”? Ei, kyseessä on ohjelmistotekninen, ei edes ongelma, vaan tehtävä.

Saa nähdä miten kehitys menee? Tehdäänkö enemmän näitä Ranskan Felinin ja Saksan Liittotasavallan IdZ  (Muillakin Eurooppalaisilla valloilla on omat projektinsa.) tapaisia sotilaaseen integroitavia järjestelmiä, vai yritetäänkö päästä robotteihin. Varmaan sekä että. Tämä automatisaatio lähtee eteenpäin ilmavoimista ja saavuttaa jalkaväen viimeiseksi.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Epäselvää ajatustenlentoa, Jotain aivan muuta, teknologia and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Robotit taistelukentillä nyt ja tulevaisuudessa, ja petipuuhissa.

  1. Pertti Latvala says:

    Eipä tässä enää tarvitse sitten verta vuodattaa kun robotit hoitaa senkin homman. Ja vielä kun hallitsevat seksin niin assiet on järjestyksessä. Ei tule rintamaleskiä eikä ole ongelmaa ylikansoittumisesta kun robot on pääasiassa vastuussa molemmista toiminnoista

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s