Se Turvallisuuden paras tawara: tiedutelulaki 2017.

Hesari ja Iltalehti ovat tahoillaan kirjoittaneet mielenkiintoiset jutut liittyen tänään julkiseksi tulleeseen tiedustelulakiluonnokseen liittyen.

Tiedustelulaki jota on käsitelty myös Ylen a-studiossa melko laajasti on kuulemma noin 15 vuotta myöhässä oleva laki Suomessa.  tämä viivästyminen on johtanut nyt siihen että maailmassa jossa Tieto on valtaa elikkä tiedustelu maailmassa Suomi ei ole pystynyt enää niinkuin takavuosina keräämään tietoa jotenka Suomella on ollut pelimerkit hieman vähissä kansainvälisessä tiedon vaihdossa.

Vasemmisto on kuitenkin puuttunut ongelma on siinä että tiedustelulaki ja sen massa tie kohdennettu massavalvonta saattaa rikkoa ihmisten yksityisyyttä. Tämä on tietenkin totta. Tehokkaimmillaan tämmönen valvonta on silloin kun ei yritetä etsiä neulaa neula Suomesta vaan tilanne ja valvonta voidaan kohdentaa johonkin ihmisiin tai joihinkin ihmisiin jollonka heidän keskinäisestä kommunikaatiosta saadaan kuvioita selville ja saadaan ehkä selville myös porukkaan liittyviä ihmisiä mutta niinkuin ymmärrätte Niin jos näitä tähtikuvioita lähdetään piirtämään niin laajasti niin hetken päästä tähtikuviossa on mukana kaikki suomalaiset  ja Suomessa asuvat Myös terroristit osaavat hyvinkin kiertää tätä valvontaa esimerkiksi Pariisin Bataclan iskujen yhteydessä kävi ilmi että verot olivat käyttäneet Sony Playstation puhe yhteyttä pellon yli järjestääkseen kommunikaatiossa ja tätä eivät olleet viranomaiset saaneet selville tietenkään ennen kuin jälkikäteen. Muita samantyyppisiä keinoja on tietenkin runsas eri Prepaid liittymien  ja kännyköiden käyttö niin että kännykät kiertävät maiseman laajassa piirissä ja Nämä jotka haluavat yhteyttä pitää toisiinsa muuttavat muistavat vain muutaman puhelinnumero.  tämäkään ei tietenkään täydellisesti salaa puhujien henkilöllisyyttä mutta on ainakin askel siihen suuntaan koska puhelinkuuntelu on täytyy periaatteessa aina kohdistua yhteen henkilöön ja hänen kännykkäänsä ja jos kännykät vaihtuvat nopeammin kuin nopeammin kuin viranomaiset pysyä perässä tämä toimii aika hyvin viranomaisten välttelyssä.

Aikoinaan kännykkävalmistajat, kun siirtyvät RSA julkisen avaimen salaus en arvelivat että tämä salaus kestää murtumattomana noin vuoteen 2030 asti. En tiedä onko tilanne sen jälkeen muuttunut.  Julkisena salauksen avain toimii sillä tavalla että valitaan kaksi alkulukua ja lähdetään niitten välisen suhteen perusteella salaamaan kommunikaatiota. Sinänsä kaikki tietävät täsmälleen kuinka tämä toimii, mutta kun alkulukuja valitaan sopivasti niin ja jopa viranomaisilla menee päiviä, kuukausia tai vuosia tämän salauksen purkamiseen.  Siksi keinoksi on tullut metatietojen perusteella tapahtuva seuranta: Ei yritetä selvittää sitä mitä kukanenkin puhu vaan yritän selvittää Se kuka on kenenkin kanssa puheissa että saadaan selville Se ketä Kenenkä puheluita kannattaa ryhtyä purkamaan.

Tietenkin tehokkaampia salakirjoitus menetelmiä on,  mutta niiden turvallisuus ja tehokkuus perustuu sitten salakirjoitus avaimen turvallisuuteen.  Esimerkkinä vaikkapa viime sotien aikana suomalaisten käyttämä salakirjoitus menetelmä, jossa salattava teksti salattiin sillä tavalla, että “nykysuomen sanakirjasta” lähdettiin valitsemaan  vastaavia sanoja kun mitä tekstissä oli ja sitten sana ilmoitettiin yksinkertaista sivun numerolla ja sanan numerolla sivulla.  Tämähän oli melko turvallinen salausmenetelmä Tietenkin nykyään, jos kaikki tietävät että “Nykysuomen sanakirja” on käytettävä avain,  niin salakirjoitettu viesti on erittäin helppo sen jälkeen purkaa.  Mutta periaate on tämä. Jos pystyt valitsemaan sellaisen avaimen,  Mitä NSA, CGHQ tai Puolustuvoimien tiedustelulaitos että se ei pysty arvaamaan sinun tekstisi tai media se tai Viestintä se on täysin turvassa.  sitten kun salakirjotus avaimesi saadaan selville niin kaikki pystyvät lukemaan näitä samoja viestejä kuin avointa kirjaa.

Toinen uusi juttu oli tietenkin se että suomalaisten tiedustelu viranomaisten sallitaan nyt lain puitteissa alkaa toimia ulkomailla.  tietenkin on täysin käsittämätöntä Miksi tällainen olisi kielletty tiedustelu viranomaiselta koska tiedustelu Hän on perse suunnattu nimenomaan ulkomaita vastaan. Että jos sitä ei ole sallittu niin Mikähän hölmön tölväys tämä on sitten ollut.  tosin aika lailla julkinen salaisuus on myös se että kylmän sodan aikana viestikoelaitos toimii aika lailla parlamentaarista ohjauksesta piittaamatta ikään kuin presidentin ja pääesikunnan antamilla valtuuksilla.  tästä on esimerkiksi Jukka Rislakki kirjoittanut hyvin mielenkiintoisesti kirjoissaan.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in informaatiosota, tiedustelu ja vakoilu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s