Ilta-Sanomat otsikoivat Venäjän isoista kuplista Suomessa.

Iltasanomat vetäisee pikkuisen mutkia suoriksi 3.8.2017 jutussaan Venäjän A2/AD ohjuskalustosta Suomen lähialueilla. Kyllä, S-300/400 järjestelmän ohjukset ulottuvat noin 400 kilometrin päähän, mutta silloin ohjus on tarkoitettu ballistiseen torjuntaan. Voit lukaista TÄÄLTÄ lisää, jos aihe kiinnostaa.

Se siis ilmatorjuntaohuksista. Meritorjuntaohjus K-300 B eli tuttavallisesti “Bastion B” ja NATO koodilla SS-C-5 “Stooge”  on rannikkotykistön meritorjuntaohjus. Ohjus on aika iso, 8,9m pituutta ja 70cm halkaisija, taistelukärki painaa 250 kiloa, joten se tekee pahaa jälkeä ainakin kauppalaivoissa ja keveimmissä yksiköissä. lentää lähestyessä GPS/GLONASS ohjauksessa 14km korkeuella, ja kun lähestyy maalialuetta kytkee tutkan, aktiivisen komponentin, päälle ja laskeutuu viistämään meren pintaa. Ohjuksen huippunopeus on, korkealla 2,5 mach ja terminaalivaiheessa huomattavasti vähemmän, ehkä noin äänennopeus. Jälleen kannattaa muistaa näistä kantamakuplista että ne eivät kerro koko totuutta. Bastion B järjestelmän kantama riippuu paljon valitusta lento/ja hyökkäysprofiilista. Jos/kun ohjus lähestyy korkealla, on sen torjuntaan kohtuullisesti aikaa. Jos se havaitaan vaikkapa, aika konsenrvatiivisesti, 50km päästä, on sillä lentoaikaa jäljellä vielä reilu minuutti lentoaikaa jäljellä. Eli vastatoimiin on hyvin vielä aikaa. Ja kun ohjus mökeltää tulemaan 800m/s 14:sta kilometristä, voidaan torjuntaohjuksia alkaa laukoa, kunhan ohjus tulee kantamalle. Suomen laivaston Umkhonto IR block 2:sten kanssa 15km ulos, ja 8km korkealle. Eli ohjus on vielä karkeasti 20 sekunnin päässä. Umkhontolla pitäisi olla hyvä saturaatiohyökkäyksen sietokyky, ts se pystyy ohjamaan useita ohjuksia yhtä aikaa, joten meritorjuntaohjusten joukko on harvempi, kun se tulee lähitorjunnan piiriin. Siinä taas Bofors, tai nykyään BAE, 57mm kanuuna on aikalailla omiaan. USAlaisen mainettaniittäneen 20mm Phalanx systeemiä suuremman kaliberin ja 3P ammusten takia lähitorjunta ulottuu kauemmas, noin 8,5 kilometriin, ja pystyy näin torjumaan useampia ohjuksia.

Uuden 2020 Pohjanmaa alusluokkaan tulee, toivottavasti, VLS eli pystysuorat laukaisukuilut, jolloin ohjusmäärää aluksessa voidaan kasvattaa. Hamina veneiden 8 ohjusta on nopeasti ammuttu, jos ne ovat saattamassa kauppalaivoja, jo yhdeksäs ohjus on tulossa läpi, ja jos kauppalaivoja on useita, niin raskaampi saturaatiohyökkäys on hyvin perusteltu. Bofors 57mm tykin 8500m kantama on hyvä, se jättää kuitenkin ohjukselle merenpinnassa noin 15-20 sekuntia lentoaikaa maaliin, jolloin vastatoimille jää jonkinverran aikaa. Jos ohjuksia tulee samaan aikaan sieltä sun täältä, joutuu tykki tietenkin kääntyilemään aina vaarallisinta kohdetta kohti, jolloin kääntymisnopeus 57 astetta sekunnissa alkaa rajoittaa torjuttavien maalien määrää. Mutta 3P ohjelmoitavilla kranaateilla ja 220ls/s tulinopeudella torjuntakyvyn pitäisi olla niin hyvä, että sekuntia pidempää aikaa ei tarvitse yhtä ohjusta tuhota.

Edelleen mainittu Iskander M eli NATOlaisittan SS-26 on ballistinen ohjus. Se voidaan ampua liikkumattomaan kohteeseen, ja se voi myös seurata optisella hakupäällä liikkuvaa kohdetta. Iskanderia voidaan myös johtaa ilmasta tai ihan perinteisesti maasta. taistelukärki on max 700 kiloa konventionaalisia räjähteitä, tytärammuksia tai elektromagneettisen pulssin tekevää kärkeä. Tätä ohjusta ei voi terminaalivaiheessa tuhota Suomen käytössä olevilla keinoilla. Siihen pystyisi jo mainittu S-400/500 systeemi tai USAn THAAD tai Israelin Daavidin linko. Sopivia kohteita Iskanderille sinänsä löytyy, mutta ei sillä kannata yksittäisi siltoja ruveta, kuin korkeintaan erikoistapauksissa, pommittaa. Sitävarten on GPS pommit ja halvemmat aseet.

Sivumennen sanoen, Suomen hajautettuja ilmavoimia kannattaisi ehkä puolustaa asevaikutukselta toisella israelilaisella Iron Dome systeemillä. Kantamaa aina 70 kilomeriin asti, jolloin perinteistä asevaikutusa voidaan torjua suuriarvoisista kohteista.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in informaatiosota, Puolustusvoimat, Sodanajan toiminta, Tilanne päällä, uhka-arvio and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s