Why doesn’t the sales record of the Typhoon match its combat capability?

Eli Britanniassa ollaan huolissaan Eurofighter Typhoonin kehityskaaresta ja myynnistä.

Tässä teksti englanniksi. Sitten kommentaari ja referointi 1. kotimaisella. Alkuperäinen teksti on: https://ukdefencejournal.org.uk/doesnt-sales-record-typhoon-match-combat-capability/

Lainaus Alkaa:

BAE is set to cut 2,000 jobs across the UK, mainly from it’s aviation sector. Orders have slowed for the venerable Hawk trainer jet, but the main reason is a slowdown in the orders for the Eurofighter Typhoon.

Tom Jones is the Deputy Editor at Raddington Report, has an interest in UK foreign policy and security capability and has contributed this article.

Once considered another shining example of European aviation cooperation, the product of a working union between the UK, Germany, France, Italy and Spain. Yet the Typhoon, whilst a capable aircraft, has not proved as successful as hoped. Why?

The first problem is that the Eurofighter is mainly suited to an interception role; something that the majority of aviation customers do not value particularly highly. Although an excellent dogfighter, since the end of the Cold War interceptors have less and less of a role in the structure of modern airforces; threats to the nations able to afford the Typhoons from nations with comparative airforces has decreased.

The current trend is towards airframes which are more capable of striking targets on the ground. The Eurofighter has proved adaptable at providing air-to-ground strikes, performing the role well in Libya, but it isn’t as well suited to this role as more adaptable multirole fighters, such as those offered by Russian jets like the Mig-35, the SU-27 (and it’s derivatives), Lockheed Martin’s F-35, the F/A-18 Hornet, the F-16 Fighting Falcon or the king of ground strike capability, the F-15E Strike Eagle.

The other problem takes the shape of two particular aircraft. The Typhoon is far from the only delta-wing interceptor on the market. There is, firstly, the Saab Gripen. The Gripen costs half as much as the Typhoon and, although an older aircraft, the Typhoon does not have twice the capability of a Gripen. Far from it, in fact; the Gripen’s performance, as with almost all 4th Gen. aircraft, is remarkably similar and with upgrade to avionics can prove extremely capable in terms of performance.

A huge number of nations currently operate the Gripen, as it offers real value and is remarkably easy to use, with quick operational turnaround times and the ability to take off from far shorter runways that they Typhoon.

The second aircraft is the Dassault Raffale. Originally, Dassault had been part of the consortium created in order to produce the Typhoon, but pulled out due to the differing requirements of the French military, the principle demand being that the new aircraft be carrier-capable.

This meant that orders from the French military were lost, a huge planned order of some 286. The lack of carrier operability also resulted in the the Raffale capturing the Indian export market, another potentially lucrative market (although the deal was less lucrative than first planned). Even though there is less deck space on carriers, the decision to make the Typhoon a solely ground-based aircraft seems foolish, as it massively reduced the number of potential orders. It is important to remember, however, that the aircraft was made to serve, rather than earn money in exports.

Added to the Eurofighter’s woes is that, thanks to the economic crash, there has been less money available for large-scale defence procurements. Whilst this has not stopped many continuing to purchase aircraft, it has caused many to look at less expensive options, or scale back orders. For an aircraft such as the Eurofighter, which is markedly more expensive than direct competitors, this was bad news.

Although it compares well to other aircraft, isn’t simply particularly well suited or adaptable adaptable to the needs of modern militaries.

It is unlikely the Eurofighter will continue to pick up further orders, although there is the possibility of gaining contracts in Asia, amongst other possible smaller buyers; production on the Eurofighter is more likely, however, to peter out by 2020.

Lainaus päättyy.

Eli kysymys on siitä MIKSI EF Typhoon on ollut kyvykkyydestään ja ilmaherruusoptimoidun monitoimihävittäjän segmentissä pettys myynnin suhteen? Selkeää länsimaista kilpailijaa ei ole, koskapa F-22 Raptoria ei enää valmisteta, eikä se ollut myöskään koskaan liittolaismaille tarjolla, on Typhoon ollut selkeästi ilmaherruus hävittäjämarkkinoiden kurko. Kuitenkaan myyntiä ei ole tullut toivotusti? Britit arvelevat että juuri siksi: Tämänhetkisten ilmavoimien rakenteeseen ei oikein kuulu selkeä torjuntahävittäjäkonsepti, mihin Typhoon on suunniteltu. Tosin Venäjän kleptokratian sapelinkalistelu ja uhmakas ja piittaamaton käytös on osoittanut että ilmaherruusmasiinalle on EDELLEEN tarvetta. Ilmavoimat eivät ole olemassa vain kuskaamassa pommeja ISIS taisteljoiden päälle. Ja vaikka Typhoon pärjäsi hyvin Libyassa 2011  ,se ei silti ole pommirekkana samaa luokkaa kuin kilpailijansa.

Toinen probleemi on se, että Typhoon ei ole ainoa Euro-Canardi markkinoilla. Myös Ranskan Rafale ja Ruotsin JAS Gripen ovat saman tyypin koneita hieman eri optimoinneilla. Ja vaikka Typhoon maksaa kaksi kertaa enemmän kuin Gripen, se ei tarjoa kaksinverroin kyvykkyyttä. Vähän niinkuin KIA ja Jaguar. Vaikka jagge on “hienompi” se ei ole kaikilla mittareilla kahta-kolmea kertaa parempi. Edelleen Gripen tarjoaa hyvän hinta/laatusuhteen ja esimerkiksi lyhyiden kiitoteiden kyvyn.

Ranska taas oli alkujaan mukana konsortiossa (samaan tapaan kuin nyt Saksan kanssa) joka Typhoonin tuotti, mutta koska Ranska tarvitsi tukialushävittjän ja muut eivät päätti Ranska kehittää oman koneen. Sinänsä Ranskalla oli luonnollisesti hyvät kokemukset oman teollisuutensa kyvyistä loistavan Mirage hävittäjäsarjan ansiosta.

Lisäksi SAABilla on suunnitteill Sea Gripen ja monta laivastojen hävittäjätilausta on mennyt siis sivu suun. Ynnä rahamarkkinaromahduksen takia rahaa ei puolustukseen ole niinkuin ennen…

 

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s