SAAB Gripen E on päättänyt koelento-ohjelmansa ensimäisen vaiheen

Suomen SAAB tiedotti 25.10.2017  Facebookissa Gripen E:n ensimäisen koelento-ohjelman saattamisesta päätökseen. Yliäänivalli on siis rikottu, ja nyt aletaan varmistamaan koneen käyttäytymistä erilaisilla kohtauskulmilla ja erilaisilla nopeuksilla.

SAABilla on siis todettu, että kone lentää ja moottori toimii, ja nyt tutkitaan sitä, että kone käyttäytyy odotetulla tavalla koko liikealueellaan. SAABin koelentoohjelma on simulaattorien ja CAD ohjelmien käytön asiosta melkoisen lyhyt: Ei ole tarpeen tutkia sitä MITEN kone toimii, vaan riittää että VARMISTETAAN koneen toiminta odotetulla tavalla. Tämä on nopeampi prosessi, kuin varovainen ominaisuuksien ja koneen käyttäytymisen varovainen ja varmennettu tutkiminen.

SAAB on erittäin kunnianhimoisesti ilmoittanut, että GRIPEN E:n toimitukset alkavat 2019, siis runsaat neljä vuotta ennen HX-hävittäjän käyttöönottoa, joten toisin kuin Hornet ohjelman aikana, SAAB on nyt erittäin hyvin aikataulussa. SAABin on tietenkin tärkeää pitää aikatauluista kiinni, että kone on “oikeassa paikassa oikeaan aikaan”. Juuri koneen valmius 2025 on ollut suurin kysymysmerkki Gripen E:n osalta HX-ohjelmassa, ja näyttää siltä että SAAB on päättänyt tiukasti HX:n voittaa.

Onnea siis SAABin tiimille, ja kilpailu jatkukoon!

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s