#docventures vihervasemmiston narratiivia turvallisuudesta

Entiset matkailuohjelmamogulit Tuomas Milonoff ja Riku Rantala ovat kuoriutuneet “tutkiviksi journalistiksi” Ylen hellässä syleilyssä. En yleensä ole seurannut docventuresin dokumentteja ja keskusteluita mutta koska eilinen turvallisuudesta kertova keskustelu tuntui tärkeältä minun seurata osallistuin kanaville ja katselin koko lähetys pläjäyksen. Dokumentti “do not resist” oli hyvä tarina, joka kertoo USAn poliisin militarisoitumisesta. Mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että käytöstä poistuvaa tai jopa hieman uudempaa armeijan ja merijalkaväen kalustoa siirretään piirikunnille (sheriffien laitokset) ja poliisilaitoksille eri kaupungeissa. USAssa perustelu on että poliisien henkeä ja turvallisuutta on myös suojeltava.

Samoin armeijasta tuttu taktiikka on tullut yhä enemmän USA poliisien SWAT-tiimien käyttöön. Tämä tarkoittaa poliisi militarisointumisen kannalta sitä että riski poliiseille pyritään minimoimaan varusteiden ja taktiikan osalta. Tämä on johtanut ns “räyhäkkääseen toimintaan” poliisin osalta, mikä lisää oheistuhoja poliisitoiminnan yhteydessä. Erityisesti tämä tulee korostetusti näkyviin siinä, että näitä poliisin SWAT eli Iskuryhmiä, tai suomalaisittain VaTeja käytetään kaikissa huumeratsioissa ja muissa ratsioissa missä on minkäänlaista riskiä odotettavissa. SWAT-ryhmät toimivat pikemminkin niin kuin armeija toimii, elikkä mahdollisimman suurella “räyhäkkyydellä” eli “shock and awe” ajatuksesta lähtien ja mahdollisimman pienellä riskillä itselleen. Näissä tilanteissa ei juuri karteta aiheuttamasta ylimääräistä tuhoa asunnossa, joihin he ylläköllä iskevät.

Ongelma tämä on erityisesti siinä että ratsiat tahtovat joskus mennä “vähän väärin maaleihin” jolloinka tulee ylimääräistä puhetta ja hammastenkiristystä. Tietenkin USA ssa on osassa osavaltioista niin sanottu “Castle doctrine” ja jos poliisi ei selvästi Ilmoita olevansa poliisi niin, kotiaan saa jokainen kelpo amerikkalainen puolustaa. Ja kuten ymmärrätte tulitaisteluja seuraa.

Samaan aikaan kun #Docventures twitterissä kauhisteltiin amerikkalaisia ja amerikkalaisen poliisin toimintatapoja ja mm. Dave Grossman nimisen kouluttajan puhumisia poliisien koulutustilaisuudessa, jätettiin näppärästi huomaamatta että Euroopan suurkaupunkeja partioivat sotilaat. Tämä on erityisesti koulutuksen kannalta suuri epäkohta: sotilaat on koulutettu tuottamaan viholliselle mahdollisimman suuria tappioita mahdollisimman pienin omin tappioin. Poliisi taas on koulutettu ylläpitämään järjestystä kaupungissa. Minusta on huomattavasti pienempi ongelma että poliisit ottavat käyttöönsä itselleen turvallisia taktiikoita ja ajoneuvoja kuin se että sotilaita tuodaan jalkapallon kaupunki. Varsinkin kun sotilaille ei yleensä muita varusteita ei jaeta kun pistin ja rynnäkkökivääri. Elikkä voimankäyttövälineitä taistelijoilla ovat kädet ja kun ne eivät riitä rynnäkkökivääri.

Dave Grossman on taistelemisen ja tappamisen psykologisten ja fysiologisten vaikutusten guru, tai Grand Old Man, jonka ajatuksia ja näkemyksiä esittelen kyllä omissa turvallisuuskoulutuksissani. Jos hänet on pyydetty puhumaan taistelutilanteen (tai fight or flight tilanteen) vaikutuksista poliiseille, niin juuri noinhan hän puhuu. Tämä on totuus, vaikka se libtardeja vistottaisikin. Grossman on muuten ehdottomasti kaikkia lasten räiskintäpelejä vastaan, koska ne tekevät nuorille tappamisesta triviaalia toimintaa. Tästä kannattaisi kyllä puhua tutkivassa journalismissa enemmän.

Edelleen, jos tarkoitus on keskustella myös Suomen turvallisuudesta niin sinänsä ulkopoliittisen instituutin tutkija Olli Ruohomäki ja CMIn neuvottelija Hussein Al-Taeen, jotka tulevat juuri Afganistanista Irakista eivätole ihan parhaita ihmisiä tästä Suomen turvallisuudesta keskustelemaan. Itse koitin Twitterin kautta muistuttaa, että Suomessa väkivallan monopoli on luisumassa pois poliisilta aivan muille toiminnoille ja turvallisuuden kannalta suurin osa suomalaisista suurkaupunkien ulkopuolella ollaan jättämässä heitteille. Tälläkään hetkellä Suomessa ei ole Kittilän pohjoispuolella yhtään poliisiasemaa. Keskimääräinen vasteaika on 19 minuuttia Suomessa. Koittakaapa arvata mikä se voisi olla vaikkapa Ylimuonion kylässä?

Tämä on johtanut Syrjä-Suomessa tilanteeseen, jossa kaikki tietävät että rikoksista on turha tehdä ilmoitusta koska kukaan ei niitä tule koskaan tutkimaan ja “mitään ei ole tehtävissä”. Tämä johtaa tietenkin korpi lain käyttöönottoon niillä alueilla missä Suomen poliisi ei tätä monopolia ylläpidä. Yritin tuoda tätä näkökohtaa Docadventuresin keskusteluun, mutta tähän täkyyn tartuttu. Tärkeintä #docadventuresissa oli toistella vihervasemmiston narratiivia siitä että Suomen tärkein turvallisuusuhka olisi syrjäytyminen ja eriarvoistuminen. Tietenkään se että ihmiset suurkaupunkien ulkopuolella jätetään “eriarvoiseen asemaan” ja ikään kuin “syrjäytetään turvallisuudesta” ei kuplassa eläviä kiinnosta.

Olisin siis toivonut turvallisuuskeskusteluun vähän enemmän Suomen turvallisuustilateessa kiinniolevien ihmisten mukanaoloa, ja Twitterissä vähemmän “Kallion kuplan” joukkonärkästelyä siitä, mikä USAn tilanne on. Kuten sanottu EUn pääkaupunkeja partioivat sotilaat, USAssa kyseessä ovat sentään vielä poliisit. Tarkoitus taisi olla vain vasemmiston ja muutamien tutkijoiden narratiivin tukeminen Suomen turvallisuusongelmista. Samojen UPIn tutkijoiden jotka kirjoittivat pläjäyksen “satu terroristeista” 

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in henk.koht, sisäinen turvallisuus, TurPo and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s