Mielenkiintoinen tieto HX-hankkeen tarjoyspyyntötiedotteessa.

Huomasin mielenkiintoisen pienen tiedonmurusen Puolustusministeriön HX-hanke tiedotteissa: Asejärjestelmistä ja kyvykkyyksistä on lähetetty tarjouspyyntö Israeliin. Tämä tarkoittaa käytännösä Rafael-nimisen asejärjestelmiä toimittavan firman tuotteita. Jo on aikakin, sanoisin. Rafaelin Python ilmataisteluohjukset lienevät alansa parhaat ,tai parhaita, nykymaailmassa, ja käytännössä suoraan amerikkalaisten järjestelmien kanssa yhteensopivat. (Kuten käytännössä kaikki muutkin läntiset ilmataisteluohjukset ovat.) Pythonin erityiset vahvuudet liittyvät sen erittäin suureen laukaisuikkunaan: se voidaan ampua mihin tahansa oman oneen ympärille. Tietenkin suuret ja rajut liikkeet juuri lentoradan alussa verottavat kantamaa. Python 5 ohjuksen varman tapon tilavuuden (no escape volume) pitäisi olla Länsiohjuksista suurimpia. Sama firma valmistaa myös Derby ja Derby ER ohjuksia, jotka kuitenkaan eivät tuo MBDA Meteorin kaltaista kykyä.

Ilmasta maahan asejärjestelmiin Rafaelilta löytyy SPICE, Smart, Precise Impact, Cost Effective 1000 paunan ja 2000 paunan pommien ohjausjärjestelmä.  On varmasti hyvä, on aivan uutta tuotantoa, mutta ei välttämättä tuo suurta etua vaikkapa ranskalaisten HAMMERiin verrattuna. SPICE mainostaa myös STand Off kykyä, eli kykyä pudottaa pommit ilmatorjunnan tulivaikutuksen ulkopuolelta, mutta tämä ei nyt vain välttämättä ole oikeassa ilmasodassa mitenkään kriittinen kyky. Vaikka ilmatorjunta ei olisikaan ulottumassa koneeseesi, olet silti hävittäjien tulen vaikutuspiirissä. On tietenkin hyvä että pystys tuhoamaan vihollisen ilman omaa vaaraa, mutta kyky siihen voi olla Suomen käymässä ilmasodassa aikalailla pieniä silakoita.

Rafael tekee maailman, ellei parasta niin yhtä parhaista, Litening tiedustelu ja maalinosoitus podi-sarjaa. Muillakin vastaavia on, mutta Rafaelin Litening on ollut hyvin kiitelty ja laajalla käytöllä. Muun muassa Suomen Ilmavoimissa Hornet kalustossa.

Ainoa asia mihin Israelista ei apuja löydy on HX koneen laivamaaleja vastaan tarkoitettuun kykyyn. Laivaston alusmäärän pienentyessä, uskon että tämä kyky tulee kasvattamaan merkitystään HX ohjelmassa. Tässä kategoriassa Raskalaiset ovat todennäköisesti vahvimmilla Exocet-meritorjuntaohjuksilla ja Ruotsalaiset heti perässä tai rinnalla RBS-15 systeemillään. Amerikkalaisilla on oma Harpooninsa, mutta sen kehittely on ollut hieman jäissä vuoden 2009 jälkeen.

Veikkaan että Ilmavoimat on kiinnostunut nimeomaan israelilaisista tiedustelu- ja maalinosoitus podeista ja ehkä Python 5 lähi-ilmataisteluohjuksesta. Molemmat, tai kaikki, olisivatkin loistavia kauppoja.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s