Kun Fingridin pääjohtaja SAABin HX-hankkeen puolesta kantaa otti..

Saimme eilen lukea ja kuulla kuinka Fingridin pääjohtaja Jukka Ruusunen otti kantaa puolustusvoimien tutkien- ja tuulivoimaloiden sijoituksista. Ruusunen ei, tietenkään, ottanut suoraan kantaa asiaan, mutta halutessaan rakentaa lisää tuulivoimaa suurinpiirtein minne vaan, hän tuli niin tehneeksi.

SAAB, joka on mukana HX hävittäjäkorvausohjelmassa, tarjoaa Suomeen osana hävittäjäkauppoja kahta Global Eye mini AWACS konetta. Käytännössä Global Eye on Bombadierin Global 6000/6500 koneen päälle pultattu SAABin (tai entisen Ericssonin) ERIEYE tutka. Kun tutka ei olekaan enää maanpinnassa niinkuin Suomen KEVA tutkat ovat, vaan siinä 7 kilometrin korkeudessa, ei tuulivoimaloiden propellien aiheuttama välke enää haittaa mittaamista. Jos ajatellaan että tutka on sijoitettuna mäelle noin 5m korkeuteen mutta naapurimäillä on tuulivoimaloita jotka nousevat yli 100m korkeuteen, on helppoa huomata, että tuulivoimalat aiheuttavat valtavan katveen taakseen mittaussuunnasta katsottuna. Vaikka nykytutkien resoluutio on parempi kuin aikaisemmillä tutkilla, aiheuttavat edessä pyörivät ropellit välkettä ja häiriötä tutkiin.

Kun tutka on sitten a) liikkuva ja b) muutaman kilometrin korkeudessa, ei tuulivoimaloiden sijoitus enää avaa selkeitä hyökkäyreittejä Isänmaan sydämeen. Tämä koska takakatve tuulimyllyllä on enää muutamia kymmeniä metrejä koska niitä katsotaan yläviistosta ja tutkakoneen nopea liike tekee mahdottomaksi välkkeen taakse piiloutumisen. Jos, esimerkin omaisesti, otetaan tilanne että GLOBAL EYE lentää 7km korkeudessa 200km päässä, aiheuttaa 100m korkea tuulimylly taakseen 2857m katveen (oletetaan tasamaa, ja maapallon kaarta ei oteta esimerkissä huomioon) Maastakatselukulma kohti Global EYEtä on maakulman tangentti 7km/200km eli 0,035. Tämä vastaa 2 asteen kulmaa. Tästä saadaan edelleen, että 100m/x=0,035, josta pyörähtää normaalimenettelyllä esiin 100m=0,035x eli 2857m. Jos tilannetta pohtii toisinpäin, niin vaikkapa 15km päässä oleva 100m korkea torni aiheuttaa taakseen katveen joka on 200km päässä 1,4km korkea. (0,1km/15km=0,007 edelleen x/200km=0,007 eli x=200km*0,007 eli 1,4km)

Global Eye on todellakin vempain, joka parantaa huomattavasti ilmavoimien toimintakykyä luomalla loistavan kyvykkyyden, mutta luo myös kriittisen kyvyn, jota täytyy suojella. Fingrid otti siis tavallaan kantaa Lentävien johtokeskusten ja tutkien puolesta. En tiedä painaako tämä paljonkaan vaa’assa, mutta onpa kuitenkin asia, jota kannattaa myös harkita HX päätöstä tehdessä.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in ilmavoimat, Jotain aivan muuta, teknologia and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s