HX siivet Ahvenanmaan yllä VOL 2

Hommasin hiljan pelin/sotasimulaattorin nimeltä “Command Modern operations“, jolla olen nyt ryhtynyt simuloimaan erilaisia HX-hävittäjäohjelmaan kuuluvia skenaarioita. Kuten todettu, ei minulla ole mitään varmaa tietoa siitä, mitä nämä skenaariot pitävät sisällään, mutta jokainen saa arvata.

Liitän valmiit skenaariot Patreon tiliini kunhan olen tapiseerannut ne niin hyviksi, että niitä kehtaa tarjolle laittaa. Lisään myös samaan tiliin muita skeniksiä kun niitä valmiiksi tulee. Videotuotteita tämän asian tiimoilta tulee myös Youtubeen.

Command Modern Operations on, vaikka sitä myydään pelikauppa steamissa, paras simulaatioympäristö nykyaikaiseen sotaan, joka on vapailta markkinoilta saatavilla. Kuitenkin täytyy muistaa, että se on kaupallinen ja julkisiin lähteisiin perustuva simulaatioympäristö. Kouluarvosanana sen tarkkuus on siinä 7-8 luokkaa, eli OK, mutta ei huippuluokkaa.

Laitan skenaariovideot ja kuvat esille sitämukaan kun HX kandidaatteja Pirkkalaan tulee. Koska Typhoon on ensimäisenä, saa se kunnian aloittaa esittelyn. Edelleen kokoan exelsheetin noin kymmenestä kierroksesta, jolloin ennustavuus paranee.

Simulaatio on pyörinyt noin 16 minuuttia. Suomalaiset Typhoonit (siniset lenokoneet) näkevät Pihkovasta ilmaan nousseet kuljetuskoneet (oranssit). Valkoinen kaari on Typhoonien sensoreiden (tässä tapauksessa tutkien) kantama. Punertavat renkaat ovat Meteor ilmataisteluohjusten äärikantama.

Ylläolevassa kuvassa simulaatio on pyörinyt kymmenisen minuuttia. Ensimäisinä koneina nousivat 4 kappaletta kuljetuskoneita Pihkovasta, ja neljä hävittäjää Kaliningradista. Pietarista on nousemassa myös neljä konetta. Jaoin koneet siten että Kaliningradista nousi Mig-35 ja Su-35 E hävittäjiä ilmataisteluvarustuksessa, edelleen Pietarista tulee mukaan parit MiG-29 SMT ja Suhoi-27 hävittäjiä. Kaikki venäläiset koneet ovat mahdollisimman moderneja versioita tyypeistään moderneimmilla ilmataisteluohjuksilla ja avioniikalla. Halusin laittaa pelkästään lentovehkeitä lentovehkeitä vastaan, joten kummallakaan puolella ei ole käytössään maassa olevia tutkia, tai AWACS koneita. Tätä ei tietenkään tapahtuisi oikeasti, mutta halusin tuoda koneiden omien sensoreiden erilaisuuden etualalle.

Kuten kuvasta huomataan, Typhoonien voimakkaat CAPTOR AESA tutkat kantavat kauas, ja tietenkin poimivat suuret kuljetuskoneet helposti näkyviin. AESA, eli elektronisesti ohjatulla tutkalla on perinteisempiin malleihin verrattuna suuri teho, verraton erottelukyky ja loistava häirinnänsieto ja ne ovat lisäksi hyvin vaikeita vastustajan havaita. Koska tilanne on kiristymässä sekä venäläiset että suomalaiset pitävät toisiaan vihamielisinä, mutta eivät vielä vihollisina. Kun Venäläiset saapuvat partioalueilleen muuttuu tilanne tältä osin.

Kuusi minuuttia myöhemmin Typhoonit ovat saaneet näkyviin Pietarista lähestyvät kaksi koneparia. Valkoinen katkoviiva kertoo Su-27 tutkan potentiaalisen kantaman, ja punainen katkoviiva antaa R-77 ohjuksen teooreettisen kantaman.

Kuusi minuuttia myöhemmin Päijänteen päällä oleva Typhoon pari näkee ja tunnistaa Oranienbaumin yläpuolella olevat Suhoit ja MiGit. Jos kyseessä olisi toisenlainen skenaario, voisivat Typhoonit lähteä hiipimään vastustajan takaviistoon parempaan laukaisuasemaan. Nyt kuitenkin seuraillaan vain tilannetta.

Tilanne minuuttia myöhemmin VVS:n puolelta katsottuna. Myös Kaliningradista lähteneet parit näkyvät Gotlannin itäpuolella. Kuva tuo hyvin myös näkyviin erityisesti Su-27 MECH N001 tutkan säteen kapeuden CAPTOReihin verrattuna. SU-35 En tutka on PESA tutka, eli yhtä sukupolvea vanhempi tutka, jolloin erottelukyky ei ole yhtä hyvä ja keila on kapeampi.

Venäläisten puolta ei ole nähtävillä vielä mitään. PESA tutkat ovat sinänsä tehokkaita, mutta erottelukyky on heikompi, kuin AESA tutkassa. Samoin taajuushyppiminen ja aaltomuoto eivät ole yhtä vapaasti valittavissa. Vain Pirkkala hehkuu oranssina Tampereen kyljessä. Suomalaiset ovat partioalueillaan ja seuraavat tilannetta. Polttoainetta on ja koneissa aseistuksena 6 Meteoria ja 4 ASRAAMia.

Viimeisetkin VVS koneet tulevat näkyviin noin viisi minuuttia myöhemmin. Nyt suomalaisilla on kuva siitä mitä ilmassa on, ja mitä tapahtuu. Pienet numerot Pietarista ja Pihkovasta tulevien koneiden vieressä kertovat siitä koska ne havaittiin viimeksi.

Tilanne kehittyy edelleen. Myös Kaliningradista lähteneet Suhoit ja MiGit tulevat näkyviin aivan tutkan äärirajalla. Nykyaikaisilla länsitutkilla on erittäin hyvä erottelukyky, joten ne pystyvät poimimaan ja erottelemaan kaukanakin olevia maaleja. Toinen etu länsihävittäjillä on niiden pienempi tutkapoikkipinta-ala: HX kandidaateilla RCS eli tutkapoikkipinta-ala on muilla noin yhden neliömetrin luokkaa, ja F-35 selvästi alle. Suhoi ja MiG kalustolla poikkipintalalat ovat 15-5 neliön luokkaa. Tämä edelleen länsilähteiden mukaan. CAPTORin tehot riittävät siihen, että kaiku saadaan takaisin, ja se havaittua taustashälystä.

Samaan aikaan venäläisten puolella. Mitään ei näy. Typhoonit voisi havaita, jos ne olisivat sopivasti kylki kohti tutkaa, mutta kapea keila vaikeuttaa havaitsemista.
Kuutta minuuttia myöhemmin “jumalansilmä moodissa” venäläisten puolella. Vaikka läntinen Typhoon pari lentää poispäin Suhoista (taaksepäin kone näkyy paremmin tutkaan) ja ovat noin kolmanneksen IRBIS tutkan kantaman sisällä, ei se kovasta lähetystehosta huolimatta pysty poimimaan suomalaisia näkyville.

Venäläisten parit lähestyvät partioalueitaan. Suomalaiset kiertelevät edelleen rauhallisesti. Simulaatio on pyörinyt tässä vaiheessa 34 minuuttia.

Kuusi minuuttia myöhemmin Venäläiset pääsevät partioalueilleen, ja saavat vidoinkin läntisen Eurofighter Typhoon parin näkyville. Koneet ovat vielä keltaisina, eli Suhois SU-35 E ei ole vielä tunnistanut kohteita, vaan merkinnyt ne tunnistamattomiksi (keltainen).

Kun venäläiskoneet ovat päässeet partioalueilleen, alkavat taistelunjohtajat Pirkkalassa ihmetellä, miksi koneet jäävät Suomen alueen tuntumaan, ja koska tulkitsevat tilanteen hyökkäyksen valmisteluksi, päästävät Myrskyt irti.

Teen lähipäivinä videon tästä ilmataistelusta, ja laitan sen tänne näkyville. Silloin saadaan selkeäö kuva Typhoonin Meteor-ohjusten toiminnasta CAPTORin ohjauksessa.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma, simulaatio, Skenaariot, sotapelit and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s