Aarnikotkat Turun yllä

Ihan ensimäiseksi on sanottava Command Modern Warfare ympäristöstä, että se ei ole SOTILAS simulaattori, vaan se on kaupallinen simulaattori. Epäilen, että siinä saattaa olla etuja Amerikkalaiselle kalustolle, mutta mitä olen havainnut, se antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä miten nykyaikainen ilmataistelu etenee. Kuitenkin CMW nojaa julkisiin lähteisiin joten se ei voi antaa yhtä hyvää ennustetta kuin salattua tietoa käyttöön saavat simulaattorit antavat. Kuitenkin voidaan oletta sen pystyvän ennustamaan tapahtumakulun noin 7,5-8 arvosanalla. Sanoisin siis, että perusasiat ovat kunnossa, mutta nyassit jäävät puuttumaan.

Ensimäinen havainto lentokoneista taivaalla. 30 minuuttia aikaa on kulunut.

Kuten huomataan Gripen huomasi Antonov 12 parven kuusi minuuttia myöhemmin kuin Rafale ja Typhoon. Tämä saattaa johtua osittain sattumasta, siitä miten Gripenit partioalueellaan liikkuvat, mutta enimäkseen se johtuu siitä että Gripen En nokkakartio on pienempi kuin Typhoonin ja Rafalen vastaavat. Silloin kartioon mahtuu kapeampi tutkalevy. Kapeampaan tutkalevyyn mahtuu vähemmän elementtejä. Mitä vähemmän elementtejä, sitä pienempi lähetysteho, ja sitä huonompi resoluutio tutkalla on. Kuitenkin kannattaa muistaa että samainen Leonardo tekee sekä Gripen että Typhoonin tutkat. Osaamisen kannalta sinänsä ei siis eroja ole.

Sama hetki jumalmoodissa. Muutakin on tutkan keilassa, mutta ei tule näkyville asti.
Pari minuuttia myöhemmin myös Su-27 pari on tutkalla.
Sama jumalmoodissa

Tutkan lähetysteho ja resoluutio ovat tärkeitä ominaisuuksia silloin, kun halutaan tietää, mitä se tutka oikeasti näkee. Tämä riippuu paljon siitä, minkälainen määrä T/R elementtejä tutkissa on. Tästä enemmän TÄÄLLÄ. Voi tietenkin olla myös, että Command Modern warfaren tietokannan ylläpitäjät eivät aivan viimeistä päälle ylläpidä/päivitä jonkun pohjoismaan tutkia.

Nyt alkaa näkyä kaikki. Huomattavaa on, että Gripeneiden havainnut sensori oli BOW-21 tutkavaroitinjärjestelmä. Tämän takia keltainen neliö on aika iso. Kulmavirhettä on paljon, ja etäisyyden arvioiminen vaikeaa.
Su-35 havaitsi Gripenit samaan aikaan siivissä olevilla L-taajuuden (1-2 GHz taajuuden) tutkalla.

Toisaalta epäilen, että SAABilla on hyvin tiedossa koneen koon aiheuttamat rajoitukset sähköteholle ja tilalle. Kannattaa muistaa että SAAB tarjoaa mukaan GlobalEye miniAWACS konetta kaksi kappalein mukaan Suomeen. Golbal Eye onkin sitten jo peli, joka olisi nähnyt kaikki koneet tässä skenaariossa heti kun ne tulisivat tutkahorisontin yläpuolelle.

Gripenit Saaristomerellä.

Kuten nähdään, ei Gripenillä huonosti mennyt, jostain syystä halusivat ottaa enemmän ylipitkiä yrityksiä kuljetuskoneisiin Suomenlahdella. Jonkinmoinen onnenkantamoinen oli VVS puolella peli 7, jossa neljällä ohjuksella saatiin kaksi Gripeniä alas, kun välillä kymmenellä ei saatu yhtään. Paljon riippui siitä pystyivätkö Gripenit pysymään ulkokantamalla SU-35 ja MiG-35 koneista. Mig 29 ja SU-27 eivät yleensä päässeet edes ampumaan.

Joskus kaikki menee hienosti putkeen. Meteorien osumatodennäköisyys 75% Tuplanopeudella.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma, hypoteesitilanne, simulaatio, sotapelit, Sotapelit, Tilanne päällä and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Aarnikotkat Turun yllä

  1. asafasfaf says:

    Niin, todennäköisesti Gripen E havaitsee passiivisensoreilla Venäläiskoneet huomattavasti kauempaa mitä pelintekijä kehtaa määrittää. Gripen E kykenee kolmiomittaamaan suoraan säteilylähteen sijainnin ja parvella on entistä tarkempi sijaintivaisto.

  2. asafasfaf says:

    Niin ja Gripen simulaatiossa pitäisi olla AWACS koneet taivaalla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s