Salamointia Lounasirannikolla

F-35 on suunniteltu erilaiseen taisteluun kuin muut HX-kilpailutuksessa olevat hävittäjät: F-35 elää ja kuolee häiveominaisuuksiensa mukana. Pelasin jälleen 9 simulaatioita, mutta pian kävi selväksi, että jos tilanne lähtee samasta tilanteesta kuin muillakin HX koneilla, tekevät huomattavasti liikehtimiskykyisemmät MiGit ja Suhoit saslikkia Lightningeistä: Kolme ensimäistä simulaatiota johti väistämättä läntisen F-35 parin pudotukseen. Kun partioalueita vedettiin hieman taaemmas, tämä ongelma poistui, mutta taistelu alkaa suomalaisten päätöksellä. Edelleen tarkoitus ei ole laittaa mitään HX-kandidaattia muita huonompaan asemaan, vaan olla niin reilu kun voi olla.

Edelleen käytin parissa simulaatiossa USAF F-35 koneita heikäläisittäin raskaimmalla mahdollisella ilmatorjuntavarustuksella. Se oli vaatimaton 4 AIM-120D ohjusta ja kaksi uusinta sidewinderiä. Periaatteessa 100% osumilla ne riittäisivät, mutta harvoin niin pelissä käy. Paras osumaprosentti tuli, kun ammuttiin vain yhtä ohjusta per maali, mutta se johti siihen, että Suhoi-27 SMT pari pääsi ampumaan, ja sai lopulta saaliiksi yhden F-35Bn (Tässä skenaariossa käytin brittien Lightning B versioita, joissa on ilmataistelukuormana 6 meteoria ja 2 ASRAAMia.) Parempi vertailukelpoisuus saman ohjusmäärän ja ohjusten takia.

F-35 Barracuda omasuoja järjestelmä on todella hyvä! Barracuda poimi kaikki käynnistyvät tutkat välittömästi kun ne tulivat tutkahorisontin yli. Tähän lienee paikallaan disclaimeri, Vaikka Barracudan herkkyyttä olisi liioiteltu vaikka puolet, se havaitsi silti ensimäisenä etelästä Kaliningradista tulevat hävittäjät. Tälläkertaa isot Antonovit saatiin viimeksi näkyviin. niillä kun ei aktiivisia tutkia ollut.

Pitkä suorakaide etelässä kertoo, että koneista ei ole vielä tunnistettu (se tapahtui noin 5 sekuntia myöhemmin). Suorakaide kertoo suunnan ja minimi ja maksimi etäisyyden kohteeseen. Vaikuttava sensori tuo Barracuda
Tämä skenaario, numero 3 johti nopeasti F-35 pudotukseen. Kone tuli näkyviin, kun se käänsi kylkensä kohti etelästä porhaltavaa SU-35 konetta. Tämän jälkeen paikka saatiin selville ja SU-27 lähti tutkimaan aluetta, ja ampui nopeasti molemmat F-35 alas. Liikehtimiskyvyltään F-35 on laamoin HX-kandidaateista, mutta jos joudut sillä liikehtimään, niin teit jo jotain väärin.

Kun jonkinmoinen kaiku F-35:ista oli saatu, poimi SU-27 SMT ne ilmasta IRST sensorilla. Tämän jälkeen iso Suhoi pääsi nopeasti ampumaan ja pudotti parin. Edelleen F-35 ei ole suunniteltu samalla tavalla kuin esimerkiksi F-15 ja F-16. Se ei ole erityisen liikkuva kone. Sillä on vaikea väistää ohjuksia. Parempi siis, että niitä ei tule lähelle.

Alla lensin koneet niin lähekkäin toisiaan että tutkakaiku saatiin suoraan edestä. L-taajuudella Su-35:n PESA tutka poimi F-35 parin 61 merimailin päästä. Edelleen kun kone oli kyljittäin tutkaa kohti. Tämä mukana vain kokeena, ei simulaatiossa. F-35 putosivat nopeasti tämän jälkeen.

Edelleen venäläisten puolelta katsotaan. Lightning tuli esiin L-taajuusalueen tutkalla: Juuri ja juuri ohjuskantamalla. Meteor voisi olla jo perillä.

F-35 AN/APG-81 tutkassa on 1200T/R elementtiä, eli se on ainakin elementtien määrällä laskettuna ehkä voimakkain HX tutkista (Mahdollisesti Superhornetin tutka on yhtä voimakas tai voimakkaampi) ja sillä havaintoetäisyydet ovat hyvin kunnioitettavat. Alla myös isot antonovit saadaan esiin välkkeestä.

Aika pitkälle Salaman silmä kantaa. Melkein kaikki mahdoillinen, tavalla tai toisella, näkyvissä

Ensimäinen video Lightningien ilmataistelusta

Kuten sanoin käytin sekä USAF f-35 A versiota sekä Brittien B versiota eri skenaarioissa. Sinänsä suorituksissa ei ollut muita eroja kuin se, että USAF ilmaherruuskuormassa oli vähemmän ohjuksia kuin briteillä. Muuten koneet suorituivat aikalailla samoin skenaariossa: AMRAAM D:llä on laajemmalta alueelta hakeva hakupää loppupelissä, ja Meteorilla on pidempi kantama. Muuten molemmat toimivat samoin.

Kuten sanottu, yritin ensin vetää yhtenäistä linjaa siitä, että vihollisuudet alkavat venäläisten havainnosta, mutta se johti kohtuuttomiin tappioihin. Tässä kuitenkin tulokset.

Kolmas skenaario oli F-35A, ja venäläisten havainnosta. Viimeisessä skenaariossa SU-27 pääsi luiskahtamaan ohjusten läpi lähelle, ja sai pudotuksen. Onnenkantamoisena voi pitää 2. ajoa, jossa neljällä vanhahkolla AA-10 ohjuksella saatiin kaksi pudotusta.

EDIT 10.2.2020 klo 1800 Tuossa viimeisessä kierroksessa tullut pudotus oli siinä mielessä erikoinen, että se oli samanlainen tapaus kun Typhoonilla tapahtunut. F-35 selvisi osumasta, mutta moottori hajosi, jolloin kone oli pakko jättää. Samassa tilanteessa Typhoon pystyi palaamaan yhdellä moottorilla Pirkkalaan. Tämä tapahtui kokeiluvaiheessa, joten se ei näy listoilla.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma, simulaatio, Skenaariot, Sotapelit and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s