Sarvikuonoja Suomenlahdella

Jos Rafale on HX-kisan musta hevonen, on F/A-18E/F/G saman tarinan äänetön kostaja. Siinä on kaikki Hornetin hyvät puolet, mutta enemmän niitä: Massiivinen asekuorma, sille on tai siihen tulee saamaan KAIKKI, siis IHAN KAIKKI, lännessä tulossa olevat ja suunnittelupöydillä vielä kehittyvät aseet. Mikään muu HX-kandidaatti ei voi sanoa samaa, ei edes F-35. F-35 koneessa rajoittavana tekijänä on edelleen asekuilut, ja mitä sinne saa sopimaan. Voi tietenkin olla että kaikkia aseita ei HX koneelle tarvitakaan, mutta tämän koneen kyseessä ollen asia ei ainakaan riippuisi siitä voidaanko se sovittaa. Edelleen, vaikka tässä skenaarioharjoituksessa niitä ei käytetäkään, F/A-18 G Growler on maailman kehittynein vihollisen ilmatorjunnan lamauttamiseen tai tuhoamiseen suunniteltu kone. Mutta tästä lisää myöhemmissä skenaarioissa.

Suhoi Su-35:en L-taajuusalueen (aallonpituus n 30cm ja taajuus 1GHz) siipitutka erottaa Rhinon noin 120 merimailin päästä. AN/ANG-79 X-taajuusalueen (aallonpituus n 3cm ja taajuus noin 10GHz) tutka erottaa Suhoit samaan aikaan. Eroksi tulee se, että L-taajussalueen tutka ei, tietääkseni/julkisten lähteiden mukaan, anna ns “ampuma kelpoista” ratkaisua, vaan maali pitää edelleen löytää normisti X-taajuus tutkalla, jolla aseet saadaan lukittua. [Wikipediasta nopeasti taajuusalueista] L-taajuuden tutkalla siis etsitään koneet, että tiedetään, MISTÄ niitä voisi ammuttavaa X-taajuusalueen tulenjohtotukalla löytyä. Tämä on suora vastaus idästä lännessä kehitettävää häiveteknologiaa vastaan. Kuitenkin Superhornetin pienennetty tutkapoikkipinta antaa sille edun killchainissa. F/A-18 pääsee ampumaan ensin.

Skenaario noudattelee aikalailla samoja pääsuuntia kuin muillakin HX- kandidaateilla: Kun F/A-18E on päässyt partioalueelle alkaa se poimia kohteita, kun ne tulevat tutkan 120nm kantamalle (224 km). Kuten olen muualla maininnut niin AN/APG-79 tutka on joko HX kilpailun voimakkain tai toiseksi voimakkain tutka. Joka tapauksessa se on hyvin kehittynyt sensori ja edustaa USAn 9. polven tutkia. Kun VVS koneet havaitsevat jotakin tai tunnistavat F/A-18 E:t alkaa varsinainen taistelu.

Antonovit ovat vielä Peipsjärven takana. Kaikki 4 Pietarista tulevaa hävittäjää on havaittu ja tunnistettu. etäisyys noin 120nm.

Skenaariossa ei tapahdu tämän jälkeen oikein mitään ennekuin MiG-29 C SMT alaa saada häivähdyksiä läntisestä parista noin 50nm (92 km) päästä. Samaan aikaan alkaa F/A-18 E tutkavaroitin varoitella myös Kaliningradista tulevista koneista.

Venäläisten puolella saadaan kaikua jostakin koneesta. Edelleen huomautan, että Rhinot lentävät melkein poikittain tutkaan nähden, joten kaiku on paras mahdollinen MiGin tutkalle.
Rhinot näkevät kaiken. Kaliningradin pareja ei ole vielä tunnistettu, mutta ne on havaittu. Otin kuvaan mukaan simulaation antamat ilmoitukset havaitsevasta sensorista oikealle.

Kaiken kaikkiaan myös ilmataistelu toistui aikalailla samalla tavalla kuin muillakin 4++ sukupolven koneilla. Ilmaan jäi kuitenkin AMRAAM D (Kp 0,33) ohjuksilla yleensäottaen enemmän venäläisiä kuin Meteoreilla(Kp 0,5). Vaikka AMRAAM D:n hakupää hakee laajemmalta alueelta, sen kantama on hieman lyhyempi ja energia siten myös hieman pienempi. Sama kantaman ongelma asetti myös Rafalet alttiimmaksi venäläisten ohjuksille.

F/A-18 E:t Suomen turvana. Kyseessä erä 7, jos kiinnostaa kulutukset ja menetykset molemmin puolin.
Erä 9 oli aivan karmea Superhornetien kannalta: AMRAAM toisensa jälkeen meni ohi, ja vihulaiset pääsivät lähemmäs ja lähemmäs. Viimeinen alasammuttu Rhino oli vähän huonoonninen: se olisi saattanut selvitä takaisin Pirkkalaan, mutta molemmat moottorit saivat pahoja osumia.

Venäläisten ohjuksien osumaprosentti jäi edelleen vaatimattomaksi, ja F/A-18 kalusto sai 0,67/8.23 eli 6 suhde 33 pudotustilaston. Ei ollenkaan huono. Sanoisin että näissä skenaarioissa Rhinojen ongelma oli AMRAAM ohjukset, ei se että kone häpeäisi ominaisuuksissa HX-ohjelman EuroCanardeille.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma, ilmavoimat, simulaatio, Skenaariot, Sotapelit and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Sarvikuonoja Suomenlahdella

 1. Pekka says:

  Hei,
  Mielenkiintoisia skenaarioita ja analyysejä! Olisiko mahdollista saada luomasi CMO skenaarioit omaa testailua varten?

 2. Antti says:

  Tervehdys! Olipa mukava löytö tämä sivustosi; mielenkiintoisia kirjoituksia joiden parissa menee kevyesti tovi jos toinenkin. Onko näitä eri CMO-skenaarioita mahdollista saada jakoon? Olet tehnyt ison pohjatyön asettamalla keskeiset tukikohdat ja tutka-asemat kartalle yms. Näiden avulla olisi itse hauska tehdä erilaisia kokeiluja omaksi iloksi. Vai löytyvätkö nämä pelin Steam-yhteisöpalstalta?

  Ystävällisin terveisin,
  Antti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s