Jos haluat lukea aiheesta lisää kolmannella kotimaisella, niin Defense Newsillä on juttua.
Olen itsekin hieman aihetta käsitellyt tekstissä “Sitten Boeing vetäisi ässän hihasta” juurikin koskien tätä Boeing Australian Loyal Wingman dronea. Kyseinen Drone on nyt siis prototyyppinä olemassa, ja Boeing on osoittanut, että konetta voidaan lentää muodostelmassa etänä. (GeekWiren juttu) .
Tämä tarkoittaa, että Loyal Wingmania voidaan käyttää tiedustelu- tai ElSosovelluksiin, sekä sensorialustana. Sensorialustana toimiessaan tämä huomattavan vaikeasti havaittava drooni. Tällöin drooni edessä havaitsee kohteita, jolloin vielä näkymättömissä takana oleva ampuja pääsee ampumaan pitkän kantaman ohjuksia
HX-ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoi, että loyal Wingman ei ole mukana tässä ensimäisessä tarjouksessa, mutta ymmärrettävästi jos valinta kohdistuu F/A-18 E/F/G pakettiin, saattaa tulla ajankohatiseksi tulevaisuudessa. Loyal Wingman ei siis ole mukana HX-tarjouksessa. Edelleen Puranen kertoi että droonit, yhtään kenenkään droonit tällä hetkellä, eivät ole vielä lähellekään samaa tasoa miehitetyn hävittäjän kanssa.
USAn laivasto esimerkiksi suunnitelee droonien käyttöä tukitehtävissä, kuten ilmatankkauksessa, mutta tekoäly on vielä kaukana skynetistä ja terminaattroiroboteista. Eli paljon virtaa vielä vettä Kymijoessa ennekuin toimivia isoja drooneja Suomen ilmavoimilla on.
Pingback: Last thoughts about the HX-program | Epämuodikkaita ajatuksia