Vetoomus HX-hankkeen kasvattamisen puolesta

Jos haluat liittyä vetoomuksen allekirjoittaneisiin, laita viesti, niin liitän sinut joukkoon.

Arvoisat Tasavallan Presidentti, Puolustusministeri sekä kansanedustajat,

Koska eri HX tarjouskilpailuun osallistuneiden valmistajien tarjoukset ovat olleet noin 10-20% arvioidun 10 miljardin euron summan yli, on pääteltävä, että HX hanke on alimitoitettu noin viidenneksellä. Edelleen Suomessa HX-laskelmissa käytetty 64 hävittäjän määrä tulee Pariisin rauhansopimuksesta vuodelta 1947, jossa Suomi pyrittiin riisumaan käytännössä aseista. Tarkoituksena näillä rajoitteilla oli varmistaa Suomen tilan haltuunotto tai käyttö tarpeen vaatiessa Neuvostoliiton toimesta. Suomessa käytetty 64 hävittäjän määrä perustuu tarpeeseen riisua ilmavoimat koneista, ei tieteelliseen arvioon todellisesta kone tarpeesta. 

Konevalmistajien analyysiin perustuva noin 1-2 miljardin lisärahoitus vaaditaan, että voidaan katsoa F/A-18 C/D kaluston kyvyt korvatun täysimääräisesti. Koska kuitenkin olemassa olevan kaluston määrä on myös alimitoitettu, täytyy Suomen tehdä merkittävä lisäpanostus Ilmavoimien kykyyn toimia koko Suomessa.  

Ilmavoimat on tärkein ja nopein tapa projisoida voimaa sekä Suomen alueella että Suomen lähialueille. Erityisesti Ilmavoiman kyky torjua pinta-aluksia Pohjois-Itämerellä ja Saaristomerellä on ensiarvoisen tärkeää ajatellen Ahvenanmaan alueen puolustusta ja hallussapitoa kriisiaikoina. Pirkkalan lentotukikohdan hävittäjälaivueen lakkautus on luonut vakavan tyhjiön Suomen lounaispuolelle. Kun yhtälöön lisätään erilaiset vieraiden valtioiden valmistelut ja toimet alueella, lisää tämä sodan riskiä.  

Näiden seikkojen takia, haluamme me allekirjoittaneet että:

  • HX-ohjelman konemäärä kasvatetaan 104 koneeseen
  • HX-ohjelman budjetti nostetaan 15 miljardiin euroon
  • Ilmavoimat avaavat uudelleen Kauhavan ja Pirkkalan tukikohdat

Itsenäisyyspäivän tienoilla 2020 

Allekirjoittaneet:

Tomi Hämäläinen, turvallisuusasiantuntija, ins-AMK.

Antti Rinne, Tele- ja turvasuunnittelija, DI, Lapua

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vetoomus HX-hankkeen kasvattamisen puolesta

  1. Antti Rinne says:

    Hyvä vetoomus! Ilman muuta haluan mukaan
    Antti Rinne, Tele- ja turvasuunnittelija, DI, Lapua

  2. Hei! Sinun on ladattava lisää kuvia artikkeleihisi. Se olisi parempi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s