Viimeiset muutoksentuulet puolustusvoimissa; uusi taistelutapa, ja uusi kiväärikaliberi ja rynnäkkökivääri.

PV teki sitten hienot videot uudesta taistelutavastaan. Taistelutapa sinällään on varmasti hyvä ja näille selkoaille mietitty. Erityisesti kiinnitti huomiotani jv ryhmän muuttuminen. Kolme solua joista yhdessä tarkkuuskivääri, ja kahdessa yleskonekivääri. Ryhmän tulivoima siis kasvoi aika miehekkäästi, ja ulottuvuus samoin. Molemmat hyviä ja kannatettavia asioita. Pitäisi varmaan kouluttaa myös reserville, ja aika nopeasti. Lupaushan on vuodesta 2015 eteenpäin, mutta puhutaan asiasta sitten kun se materialisoituu. Epäilen että silloin on taas uudet säästöt päällä.

Toinen kiinnostava asia on tietenkin pv:n uusi rynnäri. Poliisi on ottamassa käyttöön G36 pohjaista asetta, kaliberissa 5,56Nato. samaa kaliberiä käyttäviä aseita löytyy paljon muitakin, vahvinpina kilpailijoina vaikka FN omalla F2000 tai SCAR L aseillaan. Varmasti hyviä pyssyjä, joihin saa kaikki tarpeelliset ja tarpeettomat picatinny yhteensopivat optiset tähtäimet ja muut.

Todennäköisesti seuraava rynnäkkökivääri tulee olemaan juuri tuossa 5,56mm nato kaliberissa, ehkä konekivääriä lukuunottamatta. Kaliberi on kohtuullisen hyvä kompromissi, mutta en oikeasti tiedä kannattaako siihen juuri nyt lähteä: Hiekkalaatikkosodat ympäri Keski-Itää ovat osoittaneet juuri tämän kaliberin ballistisen heikkouden. Noin 300m ampumamatkoille se toimii kohtuullisen hyvin, alle 100m mainiosti, mutta kaikki 300m takana on aika toivotonta toimintaa. Tuolla kohtaa luodin nopeus putoaa niin pieneksi, että sillä ei juuri iskuvoimaa enää ole, ja vammat joita sillä saadaan aikaan ovat lähinnä sukkapuikolla tökkäisyjä. Kevyt luoti tarvitsee nopeuttavoidakseen tuottaa räjähdystyyppisen vamman. Pitkillä matkoilla britit ja jenkit joutuvat turvautumaan tarkkuuskiväääreihin 7,62mm Nato kaliberissa. Ilmaan on heitelty ajatuksia uudesta kaliberista tuolta väliltä 6,8mm ja 6,5mm vahvimpina kilpailijoina. (Tuo 6,5mm grendell on muuten Lapuan insinöörien suunnittelema, mutta siitä ehkä joskus toiste.) Erityisesti tuo 6,5mm grendell tarjoaa loistavat pitkänmatkan ominaisuudet jo perus rk aseelle, jos ampuja ja optiikka riittää yli 300m matkoille.

No tuohon uuteen taistelutapaan tämä liittyy siten, että pitää miettiä että käyttääkö A2 keltainen interceptor osprey tai mahdollisesti jotain muuta liiviä, vai ei mahdollisesti liiviä ollenkaan. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, niin 5,56mm NATO läpäisee liiviä paremmin, kuin raskaampi 7,62x39mm Soviet. Samoin taistelija jaksaa kantaa aika paljon enemmän patruunaa kun se on se 5,56mm vaihtoehto. Ampuminen on nopeampaa, koska rekyyli on pienempi. Jopa jonkinmoinen tarkkuus sarjatulella onnistuu. Huonona puolena se, että jokainen oksa pirstoo pienen luodin tai vähintään muuttaa sen suuntaa, samoin jo noin 100m ampumamatkoilla 7,62mm haavaballistiikka on paljon parempi, tai siis pahempi. Kumpi kaliberi palvelee paremmin tätä uutta taistelutapaa.

Minusta, jos päätyy kaliberia vaihtamaan, pitää tietää että ei tarvitse välittömästi vaihtaa uudestaan. Itse odottaisin jonkin päätöksen tästä asiasta ja liikkuisin sitten.

Olisi myös mahdollista tehdä oma ase AR-15 pohjalta. Valita heti lyhytiskuinen kaasumäntä konstruktio, ja pistää omat koneet tekemään niitä aseita koko armeijan tarpeisiin. Se olisi varmaan se halvin tapa hoitaa asia, koska tällä segmentillä kilpailu olisi kova, ja laatua saisi halvemmalla kuin Belgiasta tai Saksasta. AR-15 kun on vapautunut patenttisuojasta, ja jokainen jolla on sorvi ja cnc-kone voi ladata cad kuvat netistä ja alkaa valmistaa aseita. Kovin moni vain ei viitsi moiseen ryhtyä.

Onneksi kiirettä ei ole, nykyiset aseethan piti kestää tuonne 2030-luvulle.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in armeija, Armeija 2020, puolustusvoimauudistus, Reserviläiset and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Viimeiset muutoksentuulet puolustusvoimissa; uusi taistelutapa, ja uusi kiväärikaliberi ja rynnäkkökivääri.

 1. Mikki says:

  Miten ois 7.62×51 tai 7.62x53r? Periaatteessa luodin lentorata ja vakaus pysyis samana mutta tehoa tulis enemmän. Sotilas kantaisi vähemmän patruunoita painon takia.

 2. Terve Mikki,

  Esin Afganistanissa USA ja Britit ovat huomanneet että 5,56 Nato on riittämätön pitkille ampumamatkoille. Britit ottivat käyttöönsä juurinkin tuon 7,62×51 Naton ryhmän tarkka-ampujan kiväärissä, että ulottuvuus riittää taistelemaan myös yli 300m matkoille. Muilla on edelleen L85 käytössä.

  Nyky tietokoneilla ja optiikalla uskon että periaatteessa juuri pitkällä hylsyllä ja raskaalla luodilla päästäisiin parempaan tulentehoon.

 3. Mikki says:

  Kunhan poliitikot käyttävät päätään ja kuuntelevat alan asiantuntijoita.
  Kiitos vastauksesta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s