Millaiset ilmavoimat pitäisi Suomessa sitten olla?

Ilmavoimat

Suomessa on ilmavoimat joissa on 60 varsinaista hävittäjää. Tämä ei ole missään ohjekirjassa määritelty “oikea määrä” vaan sen määrän on määritellyt Generalissimo Stalin sellaiseksi määräksi ilmavoimaa, jolla on tarpeenvaatiessa nopea pyyhkiä lattiaa. Siis määrä on ehdottomasti liian pieni, vaikka kuinka yritettäisiin söpöttää pois realiteettejä: Sodassa kuolee ihmisiä ja kamaa tuhoutuu, Suomeen ei saada uusia koneita sodanuhankaan aikan yhtään mistään. Eikä myöskään ohjuksia, niitä on noin 600 Suomessa. Eli “leikisti” puolitoista täyttöä joka koneeseen, jos ajatellaan peruslastia 4x lähitaisteluohjus ja 4xAMRAAM. Jos joka kuti osuisi tulisi tietenkin alas huomattava määrä vihollisen ilmavoimaa, mutta ei taida asia mennä ihan noin hyvin. Tietenkin puolustajalla on hieman enemmän valtteja käsisään, ja on Jominin tarkoittamilla sisälinjoilla, joka edelleen helpottaa tehtävää. MUTTA

Helsinki on edelleen rannikolla, eikä siirry siitä mihinkään. Sitä on puolustettava aikalailla hampaat irvessä. Siellä on sekä valtiojohto, sekä suurin osa väestöstä ja teollisuudesta. Kenttäarmeija tarvitsee ilmasuojaa. Sillä on kyllä ilmatorjuntaa, mutta se tarvitsee siitä huolimatta ilmasuojaa, ja mahdollisesti myös ilmatukea. Merivoimat tarvitsevat oman ilmatorjunnan lisäksi ilmasuojaa. Muuten ollaan siinä tilanteessa, että torjutaan niin kauan kuin ilmatorjuntaohjukset riittävät, ja sitten upotaan. Samalla menee pohjaan se kauppalaivasto jota ollaan suojaamassa.(mutta tästä lisää myöhemmin)

Koneita tarvittaisiin siis lisää, mutta paljonko? Kun hornetteja hankittiin puhuttiin että kaikki määrät alle 100 ovat liian vähän. Tämä pitänee paikkaansa. Toinen huomionarvoinen juttu on se, että USN ei käytä Hornetin c/d versiota torjuntahävittäjänä, vaain suurempaa ja uudempaa (ja itse asiassa ihan uutta konetta, kongressia piti vähän sumuttaa…) versiota Hornetista. Hornet varmasti täyttää paikkansa lähituki ja miksei ilmataistelussakin, mutta todennäköisesti sen kaveriksi vaadittaisiin torjuntahävittäjä, joka olisi optimoitu niihin torjuntatehtäviin, esimerkkinä vaikkapa F-15 tai eurofighter Typhoon.

Sitä kuinka paljon parempi esimerkiksi Typhoon olisi selkeästi torjuntatehtävissä, mutta varmaankin Eurooppalaiset laskivat siitä jotain hyötyä saavansa. Tietenkin on paljon maita jotka laskevat pärjäävänsä yhdellä konetyypillä. Joten pitäisi arvioida riittääkö tämä yksi konetyyppi siihen.

Mutta määristä: En oikein usko, että nykyiset noin 60 konetta voivat vastata koko ilmatilan puolustuksesta JA vielä lisäksi saattaa meriliikennettä välillä kohti Etelä-Itämerta. Jos Suomi joutuu puolustamaan aluettaan, niin voimme olla varmoja ainakin siitä, että meidän kykymme puolustaa omaa ilmatilaamme ja estää sen käyttö jonkun toisen maan ilmavoimilta on havaittu vähintäänkin kyseenalaiseksi.

Oletetaan että on olemassa sodan uhka. siitä seuraa se että valmiutta kohotetaan PVssä. Toivon että Suomessa ei “Lampailla” ja olla niinkuin mitään ei olisi tapahtumassakaan (kuten esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa keväällä 1940, ei jaettu edes lisää patruunoita että ei “provosoida saksalaisia”) vaan valmiutta oikeasti nostetaan. Ilmavoimissa tämä alkaa tarkoittaa vähintään hajauttamisen valmistelua kaikille korpikentille ja varalaskupaikoille, reserviläisiä täytyy alkaa kutsua sisään. Samoin aktiivisempi partiointi ja harjoittelu täytyy aloittaa. Siis esimerkiksi nyt niin että Hämeenlinnan-Helsingin alueen päällä kiertää koko ajan partio ohjukset mukana 24/7, valmiina lähtemään torjuntaan etelärannikolle päin. Kauan ei yksi konepari voi sitä ympyrää kiertää, koska ohjukset ja lisätankit mukana, Hornetin normaali matkalentonopeus on noin 1000km/h, joten yksi konepari kiertelisi ympyrää noin tunnin kerrallaan (eli vuorokaudessa kiertäisi läpi 24 paria elikkä 48 konetta). Semmoista tietoa minulla ei ole millainen huolto-ohjelma näillä koneilla on ja millaiset ovat ilmavoimien lepo-ohjeet, mutta oletan että vähintään viisi paria koneita pitäisi ringissä olla, että tuommoinen pyöritys onnistuisi.

Sama sitten tietenkin Itä-Suomen ja Lapin yläpuolella. Eli kuvittelisin että vähintään 30 konetta 64:stä olisi kiinni ihan torjuntavalmiuden ylläpitämisessä. Tietenkin vähän vuoroja vaihdellen, että ei kellekään tule tylsää. Eli reservissä olisi maksimissaan puolet joukoista KOKO valtakunnan alueella. Periaatteessa tietenkin siirtolento Rovaniemeltä Helsinkiin tapahtuu noin tunnissa, mutta silti Suomessa on kauheasti aluetta kuudellekymmenelle koneelle puolustettavaksi.
Yksi jenkkitukialus, noin vertailun vuoksi, tuo alueelle noin 90 konetta.

En tässä nyt ota tarkasteluun sitä, että pitäisikö Suomessa olla myös noita johto- eli AWACS koneita. Varmasti olisivat hyvä lisä, mutta on se taistelunjohto on laskettu kai tähänkin asti onnistumaan kallion sisästä. Valvontaa semmoinen AWACS tietenkin tehostaa, kun tutka on ilmassa, niin sillä jää vähempi korkeuskatvetta. Lentäminen korkealla on polttoaine taloudellisempaa, mutta sillä ei tietenkään ole niin väliä sotatilanteessa, vaan saattavat pommittajat lentää kohti Suomea pelkurimaisesti maanpinnassa.

Samalla ilmavoimien pitäisi hoitaa kaukotiedustelua ja valmistautua toimimaan rajoille marssivaa vihollista vastaan. se onnistuu helpoiten tuhoamalla suuria siltoja isojen jokien yli. Mutta Suomessa ei kauhean monta JASSM risteilyohjusta ole. Tilattiin muistaakseni seitsemänkymmentä kappaletta.

Riittävän suuret ilmavoimat ehkäisevät mahdollisuutta joutua sodan osapuoleksi kahdellakin tavalla: Hyökkääminen sellaisen maan kimppuun, jolla on riittävä puolustuskyky on niin kallista ajallisesti ja materiaaliltaan että se ei ole kannattavaa.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in puolustusvoimauudistus and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s