Laivasto, joka oikeasti pystyisi siihen mitä laivaston tarkoitukseksi sanotaan.

Puolustusvoimien sivuilla on laivaston tehtäviksi määritelty:
“Suomen sotilaalliseksi puolustamiseksi Merivoimat valvoo merialuetta, torjuu alueloukkaukset merialueella, suojaa meriyhteydet sekä torjuu mereltä suuntautuvat hyökkäykset.”

No olemassa olevilla aluksilla tuo valvominen, ja ALUEloukkausten torjunnan yrittäminen saattaa onnistua, mutta tuo osa “Meriliikenteen suojeleminen” ei kyllä näillä alusmäärillä ja alustyypeillä onnistu. Ohjusvene on tyypissään hieno alus, ja varmasti iskukykyinen, mutta meriliikenteen suojaamiseen se ei oikein sovellu. OK, on uudenaikaiset syvyytettävät kuuntelusysteemit Simradilta, ja on syvyyspommita ja jopa syvyyskranaatinheittimet.(Kaikki Clancynsä lukeneet nyt varmaan huokaavat, että miksei meillä ole M-48 torpedoita tai edes stinraytä, mutta tuo sysvyysraketinheitin on Suomen rannikon tienoilla todella hyvä peli: se ampuu kuvion raketteja jota osuessaan sukellusveneeseen räjähtävät, saaden aikaa tietysti reikiä suklareihin ja sielläolijoille monenlaista mielipahaa.)

Ensinnäkin: Ohjusvene EI OLE saattaja, eli Korvetti. Se on OHJUSvene, tarkoitettu toimimaan pääasejärjestelmänsä, eli RBS-15, nykyinkarnaattiossaan mark III, lavettina. RBS-15 on hyvä ohjus, joka on kelvannut Saksankin arsenaalin. Hyvä ja tukevasti iskevä ohjus, mutta MERImaaliohjus. Sillä siis torjutaan pinta-aluksia, ja voidaan iskeä rajoitetusti maaleihin sisämaassa. Ellei meriliikenteen häiritsijä aio tehdä iskua pinta-aluksilla saattueena kulkeviin aluksiin, ei ko asejärjestelmästä ole juuri iloa kauppamerenkulun suojaamiseen. Ohjusveneet siis soveltuvat kyllä hyvin alueloukkausten estämiseen ja merihyökkäyksen torjuntaan, mutta eivät tältäosin saattueiden suojaamiseen.

Toisekseen: Umkhonto, eli ItO 2004 kotoisemmin on myös aivan kelpo ohjus ja pystyy varmasti, ainakin jossainmäärin, torjumaan esimerkiksi merimaaliohjuksia, mutta riittävätkö rahkeet muiden alusten suojaamiseen avomerellä, tässä versiossa esitteen mukaan eivät. Siis skenaariossa, jossa saattue on matkalla Suomesta kohti Itämeren eteläosia, ja ilkeämielinen vihollinen ampuu muutamasta lentokoneesta meritorjuntaohjusta kohti kauppalaivoja, ei umkhontosa ole juuri muuta iloa, kuin että ohjusveneet eivät saa osumaa. Sitten voidaan vielä torjuntaa yritellä Bofors kanuunalla, mutta ei kohtiliikkuvaa ohjusta on sitten jo vähän vaikeampi torpata kranaateilla. Nykyohjukset, kun pelkurimaisesti yrittävät vähän väsitellä loppumatkasta, ja kranaatit eivät ole ohjattavia, eli ison pilven joutuu ampumaan torjunnassa.

Uusimaa ja Hämeenmaa on ajateltu toimimaan myös saattajatehtävissä, kaksi laivaa ynnä ne ohjusveneet kahdesta laivueesta, jotka voidaan uhrata moiseen. Asejärjestelmät samat, eli tuovat lisää alustoja, mutta eivät lisää muuttujia peliin.

Kolmanneksi: Vaikka syvyysraketinheitin on hyvä värkki matalissa vesissä, se ei ole mikään niin KAUHEAN hyvä enää suuremissa syvyyksissä, jossa sukellusveneillä on hieman enemmän tilaa liikkua. Sinne tarvittaisiin ne torpedot. Eli kun se saattue on matkalla tuolla suurinpiirtein Gotlannin korkeudella alkaa vettä olla enemmän kuin Suomen- ja Pohjanlahden muutamakymmenen metriä. Vettä alkaa olla parisataa metriä. Sukellusveneet eivät sielläkään nyt Aivan valtavissa vesissä ole, mutta on kuitenkin enemmän tilaa kätkeytyä etsijöiltä. Olisi hyvä, jos olisi asejärjestelmä, jolla voidaan siivota tietä vähän laajemmin kuin miinanraivasumenetelmillä. Torpedonkin kantama on nykyään siinä viidentoista-kahdenkymmenen kilsan huittelilla minimissään, Sakemannien DM2A4 esim pääsee 50km kantamiin. Aika kaukaa saa ampua, kauppalaiva ei ainakaan karkuun pääse.

Eli Miten olisi jos laivastolle kehitettäisiin jostain semmoinen saattajaryhmä, Esimerkiksi neljä SuTo korvettia ja kaksi Ito Fregattia?
Korveteilla olisi helikopteri ja torpedo varustus, Tietenkin myös RBS-15 varustus, mutta ei päätaisteluvälineenä. Samantapainen ilmatorjuntajärjestelmä kuin ohjusveneilläkin, mutta useammalla laukaisualustalla. Ja ne syvyysraketinheittimetkin vielä. Mahdollisesti vielä tehokkaalla lähitorjunta-aseistuksella kuten vaikka denelin kaksois 35mm kanuuna, tai edelleen se Boforsin 57mm tykki. Korvettien tehtävä olisi se sukellusvenetorjunta ja hekoilla sitä voisi tehdä vähän edenpääkin saattueesta. Korvetin ei tarvitse olla suuren suuri: Riittää että tarvittaessa selvitään matkasta Juutinraumaan ja takaisin. Kolmesti maapallon ympäri olisi liioittelua. Semmoin 100m pitkä ja 10m leveä paatti.

ItO fregatti on jo sitten ISO paatti 150m pitkä ja 18m leveä. Pitää olla, koska laivat on vastuussa KOKO saattueen ilmasuojasta. Erilaisia ItO ohjuksia olisi jo kolmea tyyppiä alkaen 100km kantamista alaspäin. Mukaan sopisi sitten se uusin versio umkhontosta, kunhan se saadaan valmiiksi. Eri laukaisualustoja siis tulisi jo aika miehekkäästi. Ohjuksia olisi 24 kaukotorjuntaan, 32 välimatkoille ja vielä lähitorjuntaan 42 ohjusta. Sitten vielä RBS-15 laivoja vastaan ja lähitorjuntaa varten tykistöaseistusta. Maailmalla olisi vielä helikopterit ja torpedolaukaisimet, kaippa ne kannattaisi meilläkin olla.

Alleviivaan nyt tässä vielä että nykyään Suomen laivasto miinoittaa ja raivaa miinoja oikein hvyini. Se on tärkeää, jos niitä kauppalaivoja meinaa saada satamista ulos, ja häiritä vihulaisen sukellusveneiden toimintaa lähialueilla, mutta SAATTAmaan laivoja tukholmaa kaueemas ei Laivastosta tänäpäivänä ole.

Voi teitenkin olla, että Ruotsalaisten kanssa on yhteisymmärrys siitä, että he saattavat suomalaiset saattueet tanskan tasolle asti, mutta en oikein tähän luottaisi. Saattaa olla kädet täynnä työtä Atlantilla, jossa punalippuinen Pohjoinen laivasto toimii. En usko että Svea-mamman pojat olsiivat mielellään tukemasssa Suomen taistelua, jos suomalaiset eivät pysty edes jollain panoksella osallistumaan saattueiden suojaamiseen Kahdesti punalippuista Itämeren laivastoa vastaan.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Laivasto, Sodanajan toiminta and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s