OHO, nyt tarvittiin “partiorynnäkkökivääri”

Eli Suomeen hankitaan 2015 uusi asejärjestelmä. erikoisjoukkojen partiorynnäkkökivääri. Sinällään erittäin perusteltua, koska silloin käyttöön saadaan täysin NATO yhteensopiva asejärjestelmä.

Koko reservin asetta tästä järjestelmästä ei tule, vaan nyt hankitaan noin 200-300 asetta ja lippaita sekä joka neljänteen-joka kuudenteen aseeseen 40mm kranaattilaukaisin. Poliisilla ja Rajavartiostolla on jo käytössään G-36 aseita, joten sinällään Heckler & Kochilla olisi jo ns pää auki Suomeenpäin.

Suurin ongelma missä tahansa tämän päivän NATO stanussa asessa on juurikin tuo 5,56mm kaliberi. Haavaballistiikka on erinomainen alle 100m matkoilla ja riittävä noin 300m metriin. Läpäisy on hyvä, ja patruuna keveä ja nopea, joten se on laakean ratansa vuoksi helppo ampua. MUTTA ko konstruktio ei ole sellainen 500m patruuna, jota suomalaiset esim Afganistanissa tarvitsisivat. Kyllä se sinne kantaa, mutta kun haavaballistiikka on noin sukkapuikolla jauhelihaan, ei varsin iskuvoimaisesta patruunasta voida puhua.

NATO muuttaa JV kaliberinsa suurella todennäköisyydellä joko 6,5mmX39 eli Grendelliksi tai 6,8mmx43 SPCksi. Molemmat ovat suunniteltu sinne noin 5,56 ja 7,62 NATOn välimaastoon, niin että pidemmille matkoille on enemmäbn iskuvoimaa ja lyhyemmällä hieman litteämpi lentorata. Ainakaan koko reservin välineistöä ei kannata muuttaa ennenkuin tuo standardipatruuna on päätetty.

Tarkempaa tietoa ei tästä kaupasta ole, mutta itse aseita tärkeämpiä lienevät asiat mitä aseiden picatinnykiskoihin saa kiinni. Tietoa niistä odotellessa.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in armeija, puolustusvoimauudistus and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s