Pitkän linjan erikoismiehen muistelmat.

Tervetuloa ensimäiseen kirja-arvosteluuni.

Kirjallisuus on aina ollut lähellä kylmää, mutta kovaa sydäntäni. Nyt kun olen tällaiseen blokkaamiseen ryhtynyt, ajattelin kertoilla muillekin lukemistani kirjoista, ja mitä niistä ajattelin. Pääpaino on tietenkin sotaa ja sodankäyntiä koskevissa kirjoissa mutta saatan tehdä syrjähyppyjä tiedustelun maailmaan.

Dennis Croukamp: The bush war in Rhodesia

Croukamp on todella pitkän linjan jefraitteri, joka aloitti oman palveluksensa jo ennen varsinaista Rhodesian sotaa asepalveluksella kotimaassaan. Varsinaisen sotapalveluksensa hän aloitti Rhodesian Light Infantryssä, kun sota maahantunkeutuvia kommunistisissejä kohtaan alkoi.  Sodan alkuajan hän toimi nimenomaan partioissa Sambesin laaksossa.

Hauska pieni yksityiskohta on, että RLIssä palveli ainakin yksi suomalainen. Asetoverit epäilivät häntä NL:n vakooojaksi.
Kuten sanottu, Croukamp oli palveluksessa koko puskasodan ajan, ja siirtyi Rhodesiasta melkein suoraan Etelä- Afrikan puolustuvoimien palvelukseen. Muistelmat koskevat kylläkin varsinaista Rhodesian aikaa.

Mielenkiintoisinta kertomaa ovat Croukampin kertomukset ajastaan Selous Scouteissa, Rhodesian erikoisjoukkojen yksiköistä erikoisimmassa. KO pumppu harrasti toimintaa sekä oman maan rajojen sisällä ns valeterroristioperaatioissa (pseudo-ops), ja erilaisissa tiedustelu, ja iskutehtävissä lähi-ulkomailla, lähinnä Mosambikissa. Nämä kertomukset operaatioista ovat ehkä kirjan parasta antia. Henkilökohtaiset elämäntapahtumat ovat tietenkin hauskoja anekdootteja, mutta varmaan suuri osa lukijoista tarttuu kirjaan nimeomaan tuon sodan kovan maailman kuvausten takia.

Koko homman raakuus välittyy kyllä tarinoista, ja myös siitä mitä jätetään kertomatta. Ennen kaikkea siitä, miten Croukamp kertoo kouluttajana että “koska olemme rhodesiassa emme voi ampua tätä vakia, koska meillä on lait voimassa, jos olisimme rajan ulkopuolella, niin ampuisimme vangin.” Tämä tapahtui hänen kouluttaessaan varusmihiä oman maan sisäpuolella, kun harjoitusleiriin käveli vanha mies, ilmeisesti paimenessa.

Varsinaisilla sissien tai turvallisuusjoukkojen tekemillä raakuuksilla ei mässäillä, mutta turvallisuusjoukkojen miehen sissejäkohtaan tuntema viha tulee vahvasti esiin.

Eli lopullisena tuomiona kirjasta: Kannattaa lukea, ja miettiä miten kirjan opit sopivat suomalaiseen kaukopartiotoimintaan, ja vastasissitoimintaan.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Pitkän linjan erikoismiehen muistelmat.

  1. Pingback: Rhodesian sota, 1965-1980 | Epämuodikkaita ajatuksia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s