Miten nämä kansalliset jäätiköt liikkuu? Liitto Ruotsin kanssa?

YLE, ja ehkä sen valveutunut siipi tarjoaa NATO vaihtoehdoksi sotilasliittoa Ruotsin kanssa. Kiva ajatus, mutta ei oikein käytännöllinen. OK, Ruotsilla on kaikkea semmoista kivaa teollisuutta ja kykyä mitä suurvalloilla tapaa olla, mutta ei vaan tarpeeksi, ei ainakaan enää. Ruotsin aseteollisuus on hyvässä kunnossa ja teollisuutta muutenkin kivasti, mutta ihan raaka väestömäärä, ja siten sen tuoma attritionsietokyky puuttuu. Sota on aina ollut ja tulee aina olemaan attritionsietoa, tarkoitushan on tuottaa maksimaaliset vahingot viholliselle mahdollisimman pienillä omilla tappioilla, materiaalisesti, rahallisesti tai muutenkaan.  

Jos ajatellaan historiaa, niin Ruotsi kävi 1721 vuoden jälkeen venäjän kanssa 1740 luvulla Hattujen sodan ja 1788-90 Kustaan sodan, sekä vielä Suomen sodan 1809.  Valtakunnan resurssit vuoden 1721 jälkeen eivät olleet riittävät Venäjää vastaan, eivät ne ole vieläkään, eivätkä tule enään olemaankaan. Suomen ja Ruotsin yhteenlaskettu väestömäärä, about 15 miljoonaa, on noin 10% Venäjän väkimäärästä, about 140 miljoonaa. Teollisuutta on suhteessa enemmän, mutta Venäjällä on absoluuttisesti enemmän. Öljyä ei ole omasta takaa, ja ruokaomavaraisuus on vähän niin ja näin.

Uskokaa pois vaan, Ruotsi-Suomi 2015 olisi sotilaallisesti Venäjää vastaan yhtä huonossa jamassa kuin 1809kin. Oikeastaan huonommassa, koska silloinen valtakunta oli sotateknisesti aika lailla samalla tasolla vihollisen kanssa. Nyt puuttuu monta semmoista kykyä, joita suurvalloilla on, esimerkiksi kyky syviin iskuihin. Toki muutamia taisteluita voitettaisiin ja uudet Vänrikki Stoolit kirjoitettaisiin, mutta todennäköisesti venäläiset eivät enää antaisi takaisin Uumajan pohjoispuolista Ruotsia.

Nyky Ruotsin PV on aika huonossa hapessa, erityisesti maavoimat. Ilmavoimissa lienee laatua ja kukaan ei ainakaan ole sanonut että Gripen olisi huono kone, hintaansa nähden tai muutenkaan. Varsinkin kun NG toimitukset alkavat. Koneita on tällähetkellä vain aika vähän. “Liian vähän” on tietenkin siinä mielessä vähän vaikea määritellä, että puhutaan yhtälöstä montako lentoa per kone per päivä. Laskin tuossa joskus aikaisemmin, että Suomen noin 60 konetta (Hornettiä, Hawkit eivät oikein sovi nyt tähän kategoriaan, ei ole tutkaa) riittävät juuri ja juuri pitämään partioita ilmassa 24/7 kun tarvitaan. Suomelle saattaisi olla se noin 100 konetta hyvä määrä, mutta Ruotsi on noin 30% suurempi maa, joten niitä koneitakin pitäisi olla se noin 30% enemmän, eli varmaan se noin 140 konetta oikeasti.

Laivasto Ruotsissa on kohtuu kivassa kunnossa myös, on omia sukellusveneitä, ja muutenkin alustoja aika mukavasti. Mutta riittävästi suojelemaan yhteistä merenkulkua itämerellä? Ei oikein, huomataan, että Ruotsi saa omat rahdit aika kivasti ulos Göteborgista, ilman itämerellä roudaamisen vaivaa. Suomelle tämä ei ole yhtä helppoa. Vastustamaan hyökkäystä Itämereltä Gotlantiin ja/tai Skooneen? Todennäköisesti, ilmavoimien avulla. Mutta jos vihollinen pääsisi rannalle, niin sota alkaisi olla hävitty. 

NO sitten ne maavoimat: Ruotsin maavoimat pitäisi olla 50 000 miestä. Eivät ole, rekrytointi ei ole onnistunut. Eli Ruotsista ei löydy tällähetkellä joukkoja päättäväisen hyökkäyksen torjuntaan vaikkapa Tukholman eteläpuolelle tai Skooneen. Siihen ne 50 000 miestä saattaisivat juuri ja juuri riittää. Mutta ei muuhun. Ruotsilla olisi siis kyllä käyttöä suomalaisille joukoille, mutta apuja sieltä ei tässäsuhteessa tultaisi enää ikinä nähtävillä olevassa tulevaisuudessa saamaan. Ruotsalaisten PITÄISI pyörtää pyhät sanansa, ja palata asevelvollisuuteen ja reserviläisarmeijaan, mutta kun se taitaa olla mahdontonta, kun silloin tulisi ilmiselväksi että tehtiin rauhanhuumassa pikkuriikkinen moka.

Eli, vaikka Ruotsalaisilta varmasti kannattaa aseita osaa, niin liittolaisuus ei ole järkevää näistä edeltämainituista syistä.

Eli oltaisiin taas kunniakkaasti tilanteessa, että Ruotsi voisi maksaa suomalaisella verellä seikkailunsa, ainakin maalla. (Eei, ei se ole katkeruutta, vaan ihan toteutunut fakta, Esimerkiksi Suomen sota käytiin melkein kokonaan Suomesta kotoisin olevin joukoin. Mutta Suomen sodasta sitten joku toinen kerta)

Eli tällaisen liiton kykyyn käydä se iso sota ei oikein voisi luottaa, Ruotsin, ja Suomen, sotilaalliset tuotantolaitokset olisivat melko helposti venäläisten vihollisen tuhottavissa, ja esimerkiksi omaa tankkituotantoa ei ole. CV90 ei nyt oikein riitä tankiksi, vaikka varmasti 105mm tai 120mm kanuunalla pystyvä tankin tuhoaja olisikin.

Onneksi Suomen ja Ruotsin liittolaisuus kuitenkin toteutuu: Molemmat maat ovat NATOssa ennen vuotta 2020.

 

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Armeija 2020, NATO jäsenyys, Suomi ja Ruotsi and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s