Beretta veti esiin kovan argumentin..

Varuste- ja aseharrastajat huomasivat varmaankin Berettan esiin vetämän hihaässän eilen YLEltä. Beretta toisi uuden rynnäkkökiväärin valmistuksen SAKOn tehtaille Riihimäelle. Tämä olisi tietenkin hiljainen pakkokin, koska Suomelle on erittäin tärkeää, että edes perusaseistuksen valmistaminen pidetään omissa käsissä. Uskon että tällä vedolla Beretta melkein jo varmisti itselleen aika mukavat muutaman sadan miljoonan kaupat. 250 000 asetta (noin) hintaan 2000€ (noin) tekee 500 000 000€. Nämä on jo sitten asevalmistajille tosiaan isoja kauppojja. NYT jos aseet tehdään riihimäellä, niin suuri osa tuosta 500 miljoonasta jää Suomeen ja Riihimäen ympäristöön. Uskon että tämä on juuri se, millä ase Suomeen myydään.

Wikipedian artikkeli aihestaa täällä ja Guns.ru täällä

Itse Berettan kivääri ARX-100 on aikalailla normaali nykyrynnäkkökivääri, mitä jo hahmottelin täällä. Se täyttää kaikki mainitut pointit, paitsi 16 tuuman piipun oslta. SUOSITTELEN LÄMPIMÄSTI tätä 5cm pidempää piippua, siis 18 tuumaista, koska se pidentää huomattavasti 5,56mmx45 “räjähdysmatkaa”. 5,56mm tärkein haavaballistinen ominaisuus on se, että luodin melko ohuet seinät eivät kestä osumaa lihaan yli 750m/s nopeuksilla. Kun nopeus laskee tämän kynnyksen alle, 5,56mm haavaballistiikka on hyvin aneeminen. Yli 20 tuuman piipuilla lähtönopeus ei enää nouse, joten vaikuttaisi siltä että juuri tuo 16-18 tuumaa olisi optimi piipunpituus, ja itse laittaisin sen tuonne yläpäähän. Tällöin luoti “räjähtää” vielä noin 18″ 175m ja 16″ 150m päässä, kun se 14,5 tuumaisella “räjähtää” noin 100m päässä.

ARX-100 on kaasumäntäase, joka on poikkeuksellisesti tehty suurelta osin muovista. Tämä vähentää öljyn ja huollon tarvetta. Toinen tärkeä asia on, että tärkeimmät hallintalaitteet ovat sekä vasen, että oikeakätisille käytettävissä, ja hylsynpoistosuunnan saa valita. Kysykää vasureilta, onko tämä hyvä juttu, niin he kertovat että on. Kaikki NATO standardi lippaat käyvät luonnollisesti tähän aseeseen, ja jos se toivomani siirtyminen 6,5mm Grendeliin tapahtuu, on piipun- ja patruunapesän vaihto tähän kivääriin noin 5 minuutin juttu.

Sitten tietenkin päästään siihen, että mikä optiikka pyssyyn valitaan, mutta se on toinen juttu..

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in armeija, Armeija 2020 and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Beretta veti esiin kovan argumentin..

 1. Arska says:

  Luulisi että kymmenien tuhansien aseiden hankinnassa kappalehinta putoaisi alle kahden tonnin, vaikka mukana olisi hyvälaatuinen tähtäin. AR-15 sarjan aseet ovat kovia kilpailijoita, ja täysin kelvollisen AR:n hyvällä tähtäimellä saa tuhannella eurolla.

  Berettan ARX 160 ei tuo mitään radikaalia parannusta AR-sarjan aseisiin verrattuna, kuten ei myöskään esim. FN Scar, G36 jne. Berettassa on joitakin hyviä jippoja, esim. piipun- ja puolenvaihto, mutta esim. liipasinta on haukuttu. Itse hankkisin mieluusti AR:n kaltaisen sodissa testatun massatuotteen, ja säästyneillä rahoilla esim. lisää pimeätoimintavälineitä.

  • Terve Arska,

   USAn kovilla markkinoilla näyttää taalahintainen ARX-100 olevan 1500-1700$ Eroahan tulee laukaisukoneistossa, pääasiassa. Joo, veikkaan että hinta voisi olla loppupeleissä lähelle sitä 1700€, koska mukaan tulee koulutusta ja huoltoa sekä varaosia.

   Luulen että ARXin kaasumäntäsysteemi painaa tässä aika paljon berettan hyväksi verrattuna perus arskaan, koska se parantaa luotettavuutta paljon.

   Itse ammun kanssa arskalla, ja olen tykännyt aseesta. Lisäksi tehtaanhan voisi pistää pystyy periaatteesssa kuka vain. CAD kuvat löytyvät netistä ja varustetta saa jokapuolelta. Uskon kuitenkin että halutaan joku “isompi toimija” vääntämään armeijalle pyssyjä, kuin joku paikallinen pikkupaja. Niin ja COLT alkaa kuulemani mukaan olla konkurssitilassa, että se ei ainakaan tule kilpailemaan näistä kaupoista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s