MOT, “Rynnäri joka reserviläiselle”, Puolustusvoimat vastaan Kodinturva-joukot.

Odottelin pikkuisella jännityksellä MOTn eilistä ohjelmaa. YLEn linjaa miettien odotin, että ihmisistä, jotka mahdollisia kodinturvajoukkoja olisivat puuhaamassa, aletaan vähintää demonisoimaan “kylmän sodan haamuina”. Sikäli olin postiivisesti yllättynyt heidän saamastaan asiallisesta kohtelusta. Ohjelma oli, minusta, järkevästi argumentoitu puolin ja toisin. Kehotan kaikkia katsomaan MOT ohjelman täältä.

Itse en oikein usko satavuotta vanhojen suojeluskunta ja “Lapuan liike” tapahtumien(NOH Lapuan liike 70-80 vuotta sitten) olevan mitenkään relevantteja tänä päivänä. En myöskään usko että Takku.netin Anarko-Markot tulevat missään olosuhteissa luottamaan mihinkään viralliseen valtiolliseen instanssiin, joten heidän hyväksymistään tällaiselle on turha ruikuttaa. Niin, ja tietenkin vasemmisto-anarkistinen liikehdintä herättää ikävästi “punakapinan kaikuja”. Mutta ehkä vasemmistolainen väkivlata on taas parempaa väkivaltaa, kuten Li Anderson on meitä valistanut.

PVn lakimies, jos hän todella on sanonut että “pitää olla paikka/sijoitus reservissä että on virallinen taistelija”, on puhunut vastoin kansainvälisiä sopimuksia asiassa. KV-sopimuksissa riittää yhtenäinen tunnistettava osa uniformua taistelijaksi tunnistamiseksi. Kuten siis Talvisodan “Malli Cajanderin Kokardi ja vyö”. Siis jo pelkkä tunnistettava osa riittää taistelijan tunnistukseksi. Tässä joku siis valeht.. puhuu vastoin parempaa tietoaan. Vai oliko tarkoitus teloittaa vakoilijoina kaikki “pienet vihreät miehet” sikälimikäli niitä Suomessa esiintyy?

Ajatelkaapa vaikka Krimin “pieniä vihreitä miehiä” jotka tunnistettiin kyllä “separatisteiksi/jonkin valtion asevoimiksi” Sama juttu näiden vapaaehtoispataljoonien taistelut varsinaisen Itä-Ukrainan alueella. Osin VARUSTELEKAN varustamina. Venäläiset olivat vieneet tämän hyvinkin pitkälle: Joukoilla oli kyllä venäläinen uniformu ei siinä mitään, mutta kiistettävyyden takia kaikki liput sun muut tunnukset oli otettu velkroista irti.

Sitten varsinaiseen asiaan: Ohjelma käsitteli muutaman aktiivireserviläisen kunnioitettavaa ja isänmaallista toimintaa, ja siitä aiheutuvia mahdollisia komplikaatioita. Varsinainen “KYSYMYS” ohitetaan aika nopeasti. Ajattelin tässä blokissani pohtia nimenomaan muutamaa tärkeää kysymystä tässä aiheessa.

  • Tarvitaanko niitä koditurva/suojeluskunta/miliisi/punakaarti joukkoja oikeasti?
  • Olisivatko näiden sadantuhannen reserviläisen välineet kotona jonkinsortin riski?
  • Miksi niitä koditurva/suojeluskunta/miliisi/punakaarti joukkoja ei oikeasti saisi perustaa?
  • Missä ajateltavissa olevassa tilanteessa koditurva/suojeluskunta/miliisi/punakaarti olisi oikeasti hyödyllinen

Tarvitaanko Suomessa kodinturvajoukkoja?

Silloin kun itse kävin armeijan 90-luvulla Suomen reservi oli 700 000 miestä. nyt sitä on pudotettu 500 000 kautta 350 000 ja nyt 2015 alusta 230 000:een. Tämä on ollut strateginen virhe. Suomen maantiede tai maantieteellinen asema ei ole muuttunut. Joukkojen liikkuvuus, ja suojaus ei ole muuttunut niin radikaalisti, itse asiassa se ei ole muuttunut juuri ollenkaan. Ehkä ainoa asia mikä nyt oikeasti on muuttunut on se, että kalusta riittää oikeasti paremmin noin 230 000 hemmon armeijalle. Jos koko maata edelleen väitetään puollustettavan 230 000 miehellä, pitäisi joukkojen liikkuvuus olla leikisti neljä kertaa suurempi kuin 700 000 miehellä. Se sama kaveri pitäisi saada Hangosta Inariin nopeasti, ja vielä taistelukuntoisena. Jos taas hemmoja on enemmän, se luonnollisesti vähentää joukkojen liikuttelun tarvetta.

Tärkeää tässä on erityisesti se varustelun taso. JOS puhutaan prikaati 80 pumpusta, niin se ei polkupyörä- ja traktorimarsseilla kovin joutuin Hanko-Inari marssista suoriudu, mutta uudemmat 90 prikaatit pääsevät ainakin kaksinkertaisiin marssinopeuksiin maanteillä. Puhumattakaan muusta liikkuvuudesta.

Operatiivinen liikkuvuus on ainakin OK. Tämä tarkoittaa sitä, että jos valmiusyksiköt sijoitetaan Jyväskylän seudulle valmiuteen, ne voivat siirtyä moottorimarssilla siltä Helsinkiin(hyvät tiet) noin 6 tunnissa. Turun alueelle (vähän huono suunta) 8-12 tunnissa, ja Lappiin vaikkapa Sallaan (erittäin huono suunta, huonot tiet) noin 24-36 tunnin aikana.

Kun 05-prikaatista lähdetään alapäin, niin vastaavasti siirtymisajat alkavat käydä pidemmiksi. 80-prikaati oli valmistautunut traktorin lavoilla siirtymiseen, siis HYVIN hitaasti pahimmillaan 50km jalkamarsseilla. NO näitä prikaateja ei enää ole listoilla, mutta epäilen että monet maakunta/paikallisjoukot on ajateltu toimimaan tällä tavalla.

Samaan aikaan lähistöllä on ilmakuljetteisia osasto. Alakurtin Prikaati pystyy toimimaan nopeasti noin 200-300km syvyyteen Suomessa. Eli Rajalta noin Rovaniemelle asti kertalinttuulla. Tälläista kaappauksen omaista siirtoa vastaan tarvitaan luonnollisesti syvyyttä, jota 230 000 armeija ei voi suoda. Siksi tarvitaan “suurempaa reserviä”. Tämän tuottaisi koditurva/suojeluskunta/miliisi/punakaarti halvemmalla, jos toimittaisiin vanhalla systeemillä, jossa mihet hommaavat omat varusteet kotiinsa. Olen tästä jotain kirjoitellut täällä.

Eli kiirettä pitäisi 230 000 miehellä juuri tuollaisen “separatisimin” alkamisen aikoina, siis kuten venäläiset aloittivat Ukrainan sodan näitä joukkoja tarvittaisiin paljon ja joka puolella missä “separatismiä” esiintyy. Joustavasti tämä voidaan hoitaa tietenkin vaikka juuri suojeluskunnilla. Miehet ovat paikallisia, ja teitävät paikalliset, joten “separatistit” ja separatistit on helppo erottaa toisistaan.

Sinänsä vaikka atrition sietoa tämä uusi kodinturvapumppu ei lisäisi, miehethän olisivat reservissä joka tapauksessa, mutta yleinen luottamus kotirintamalla saattaisi olla parempi.

Lyhyesti sanoisin, että SA-int on nykymuodssaan liian pieni vastaamaan KOKO maan turvallisuduesta, joten kodinturvajoukot jossain muodossa tarvitaan
kustannusten tasaamisen ja riittävän varustelu- ja joukkomäärätason turvaamiseksi.

Olisivatko näiden sadantuhannen reserviläisen välineet kotona jonkinsortin riski?

Ainakaan Virossa ja Sveitsissä ei ole ollut sanottavasti ongelmia reserviläisten aseista kotona. En siis nää mitään ongelmaa sinnä että reserviläisillä olisi aseet varusteet ja joku määrä patruunoita kotona. En ole lukenut, että suojeluskuntaaikanakaan tämä olisi ollut ongelma. Eivät aseet ole Suomessa mikään ongelma, paitsi joillekin vihervasemmiston ryhmille, joiden mielestä ne pitäisi kerätä kaikilta pois. NOH EU on samaa mieltä, ja yrittää oman eliittinsä valtaa turvatakseen riisua kansan aseista. Pikemminkin riski on se että kansalaisilta kerätään aseet pois, jolloin vain rikollisilla on aseita. Ja rikollisethan käyttävät aseitaan, noin lähtökohtaisesti, rikoksiin.

Lyhyesti: Sotilasaseet eivät ole mikään ongelma reserviläisten omistukseesa. Tästä olisi saatavana vain hyötyjä, koska omia kamppeita käsitellään ja käytetään jonkinverran huolellisemmin kuin yhteisiä. Omiin varusteisiin luotetaan ja tunnetaan paremmin kuin vieraat, ja ompa silloin varmaan ammuttu treenilaukauksiakin enemmän kuin nykysysteemissä.

Miksi niitä koditurva/suojeluskunta/miliisi/punakaarti joukkoja ei oikeasti saisi perustaa?

Epäilen, että valtiojohto oli käyttänyt Hyppöseen ns “poliittista ohjausta”, ja hän lojaalina ihmisenä ja upseerina otti asian omaan piikkiinsä. Mitään oikeaa, hyvää syytä, miksi koditurva/suojeluskunta/miliisi/punakaarti joukkoja ei saisi perustaa ei ole.

MOTssa poliittinen eliitti näytti pelkäävän lähinnä oman asemansa puolesta selittäessään että näiden joukkojen täytyy olla “puolustusvoimien hallinnassa”. No niihän se yleensä länsimaissa on, niin ja myös itäisemmissä maissa. Mitään hyvää järjellistä syytä ei perustamista vastaan löytynyt. Lakeja voidaan tarvittaessa muuttaa, ja voi vain ihmetellä miksi Kokoomus ei ole tuonut valtiopäiville oman puoluekokouksensa pontta näiden kodinturvajoukkojen perustamisesta. Aika jännää politiikan tekoa. Niin, onhan heillä myös päätös maamiinojen hävittämisen perumisesta, mutta muuan ulkoministeri Tuomioja käveli pääministerin yli, kuten monessa muussakin asiasssa.

Lähinnä puoluekentän vasemmalta laidalta tulevat näkemykset joissa idea tyrmätään joko yleisestä maanpuolustusvastaisuudesta, tai siitä että “Venäjä suuttuu”. Nämä eivät ole mitenkään valideja syitä, koska juuri suurinta ulkoista uhkaa varten tätä tukea tarvitaan. Niin ja NATOon ei missään olosuhteissa tietenkään saa liittyä.

Missä ajateltavissa olevassa tilanteessa koditurva/suojeluskunta/miliisi/punakaarti olisi oikeasti hyödyllinen

Tämä kodinturva tuottaisi halvemmalla Puolustusvoimien käyttöön joukkoja, joilla olisi jo omat hyvät varusteet ja aseet. ja niitä olisi paljon. Tällöin hybridi sodan aikana vihollisen toiminta maassamme tulisi vaikeammaksi, paikallisten alueen hyvintuntevien joukkojen vastustuksen takia.

Joukot olisivat huomattavasti parempilaatuisia kuin nykyiset PVn kouluttamatta jättämät reserviläiset. Joten nöäiden joukkojen vaikuttavuus olisi aivan toista luokkaa.

Muut viranomaiset kuvittelevat saavansa edelleen käyttöön kriisiaikana PVn resursseja vaikka nämä on tietenkin mitoitettu PVn tarpeisiin. Siksi näistä koditurvajoukoista olisi saatavilla apua myös pelaastuslaitosten ja poliisin toimintaan. Poliisihan vinkuu apupoliiseja jo nyt rauhan aikana.

Eli sekä rauhan, hybridisodan että täysimittaisen sodan aikana täältä koditurva/suojeluskunta/miliisi/punakaartistä saisi nopeasti koulutettua tai ainakin käyttökelpoisia käsiä kootusti kutsuttua palvelukseen. Vai kuvitelitteko että palopäällikkö alkaa kirjoitella tekstareita kylänmiehille, kun tarvitsee nopeasti apua?

Kuten jo mainitsin Attrition sieto on Suomessa jo olemassa, senverrankuin sitä on, mutta resilienssi vaatisi laajempaa turvallisuusjoukkojen läsnäoloa kaikkina aikoina. Niiden nimi voi olla vaikka territoriaalit, jos se tuntuu turvallisemmalta.

lopuksi

Stalin ei kieltänyt Suojeluskuntia siksi, että hän ei olisi tykännyt uniformuista. Ne kiellettiin siksi, että SK järjestö edusti armeijan parhaita osia: parasta miehistö, aliupseeritoa ja reserviupseeristoa.

Kaikissa maissa joissa maanpuolustus otetaan puoliksikaan vakavasti on olemassa jonkinlainen Suojeluskunta tyyppinen organisaatio. Myös Saksassa. Suomella on nyt 50 vuoden korpivaellus turvallisuuspolitiikassa takanaan, ja olisi parempi ottaa esimerkkiä Baltian maiden kohtaloista ja ratkaisuista.

Siksi Suomi tarvitsee edelleen koditurva/suojeluskunta/miliisi/punakaarti/territoriaalinsa

Anteeksi pitkäpiimäisyyteni,

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

IsoT

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Armeija 2020, puolustusvoimauudistus, Reserviläiset, Sodanajan joukot, Sodanajan toiminta, varusteet and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to MOT, “Rynnäri joka reserviläiselle”, Puolustusvoimat vastaan Kodinturva-joukot.

  1. Nostomies 2-lk. says:

    Tässä on finlexiä Geneven sopimuksesta, jos jotakuta kiinnostaa: http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1955/19550008/19550008_4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s