“Roudasta rospuuttoon”, Kylmä sota VOL II

Helsingin Sanomat onnistui yllättämään minut viikonloppuna: Hesari julkaisi hyvän jutun kylmästä sodasta. Itse juttu lienee maksumuurin takana, joten jos teillä ei ole tilausta, niin kipikipi kirjastoon. Hesari siis käsitteli sitä, miltä tämä uusi kylmä sota alkaa näyttää Euroopassa erityisesti Suomesta ja NATOsta katsoen. Sikäli tilanteemme Suomessa on muuttunut, että kolmas maailmasota ei alakaan enää Kolmannen Iskuarmeijan ja 28. Kaartin armeijan syöksyllä kohti kanaalia Fuldan aukon kautta, vaan pikeminkin epämääräisenä tilanteen eskaloitumisena etelä- balttiassa ja itä Puolassa. Samalla tulevan sodan taistelut alkavat lähestyä meidän nurkkiamme.

Taistelut siis nykynäkymin käydään Baltiassa, jossa Venäjän tukeman “Latgallian tasavallan” armeijan Venäläis lomalaiset joutuvat taisteluihin NATO maiden joukkojen kanssa. Kun tilanne eskaloituu, leviävät Taistelut myös etelä Viron alueelle NATOn vastatoimien seurauksena, ja senjälkeen Pohjois-Itämerelle, Suomenlahdelle, ja Balttia rannikkovesille. Kahdesti Punalippuinen Itämeren laivasto estää NATOn tarviketäydennyksien tuontia Baltian ritamalle, ja NATO laivastot, erityisesti Saksan ja Puolan koettavat mahdollistaa sen. MUTTA Kuten Blokisti Petri Mäkelä blokissaan Uudessa Suomessa, ja Suomen Sotilas lehdessään kertoo, on NATO TODELLA heikoilla tavanomasita sotaa ajatellen. NATO, siis myös USA, on rakentanut asevoimistaan NS siirtomaasota armeijat. Niillä on kyllä hyvä käydä kurittamassa kikujuja Afrikassa, mutta niistä ei ole käymään modernia liikuntasotaa Euroopassa.

Esimerkiksi Hollannissa Armeijassa on kaksi mekanisoitua prikaatia ja ilmakuljetteinen prikaati. (Sekä tietenkin Erikoisjoukkojen osasto) Vahvuudeltaan noin 21000 hemmoa. Ilmavoimaa on jäljellä 61 F-16 hävittäjää (aikoinaan hankittiin 213 konetta, loput myyty ja laitettu varaosiksi.) Belgiassa enää keskiraskas, eli mekanisoitu, ja kevyt prikaati (jossa jälleen erikoisjoukot.)F-16 on jäljellä 54, joskin 40 uuden koneen ostamista suunnitellaan. Kylmän sodan aikana koneita oli 154. Lisäksi 100 Mirage 5:sta Saksa on siirtynyt käytännössä ammattiarmeijaan, ja on nyt Euroopan neljänneksi suurin mahti Ranskan Britannian ja Italian jälkeen. Suomen Sotilas on kertonut Saksan madonluvut, suuurinpiirtein puolet lentokoneista ja kalustosta on toimimattomana, tai muuten epäkurantissa kunnossa. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, mutta toiminta on ollut sama kautta linjan.

Pravdan, kansainvälinen painos on muistaakseni, ilkkunut Länsi-Euroopan armeijoiden kuohitsemisesta. Ja valitettavasti on asiassa aivan oikeassa. Venäjä ei pysty tällähtekellä voittamaan maailmansotaa, mutta pystyy kyllä hoitamaan kotiin paikallisen tai puolipaikallisen sodan Itä-Euroopassa. JOs Venäjää ei pysäytetä, se saa vallattua takaisin pitkän siivun Itäisen Euroopan maiden kustannukselta, samalla rikkoen sopimuksiaan Ukrainan rajoista esimerkiksi. Niin, Venäjä lupasi taata Ukrainan rajojen koskemattomuuden , kun Ukraina luovutti NL:n, jäämistöstä saamansa ydinaseet Venäjälle. On varmaan katunut tyhmyyttään 2014.

Hollannissakin on kuulemma haikailtu takaisin Suomeen myytyjä Leopard 2A6:sia. Nyt kun vielä löytyisi halvalla tai pilkkahintaan toiset 60 F/A-18 C/D konetta, niin Suomen tilanne näyttäisi kohtuullisen kivalta.

Taisteluita siis käytäisiin ainakin Suomenlahden vesillä ja sen yläpuolella. Taistelut leviäisivät todennäköisesti Kaakois- ja Etelä-Suomen taivaille ja siitä edelleen koko maan ilmatilaan. Kaappauksenomaisia hyökkäyksiäö saattaisi tosiaan tapahtua Ahvenanmaalle ja ehkä Eteläiselle Rannikolle. Tietenkin Venäjän Ilmavoimat iskisi, omaa toimintaansa tukeakseen, lentokentille ja tutkiin todennäköisesti koko maassa. Sitten oltaisiinkin jo sodassa. Huomatkaa että tämä kehitys tapahtuisi riippumatta siitä olatisiinko NATOn jäseniä vai ei. Venäjä pitää Suomea vihamielisenä valtiona.

Välttämättä kenttätaisteluita ei käytäisi, muutenkuin siten että Laivasto ja maavoimat joutuisivat valtaamaan Venäläisten valtaamia saaria takaisin. Se ei välttämättä olisi kovin halpaa. Mutta se on PAKKO TEHDÄ, joko NATO maana tai puolueettomana. Jos tälläaiseen alueen loukkaamiseen ei puututa se vie pohjan pois puoluettomuus väitteiltä. Kysäiskää Norjalaisilta, jos tapaatte, miksi sekä britit että saksalaiset hyökkäsivät Norjaan. Nixmannit vaan ehti perille muutamaa tuntia ennen.

Pelipaikalle pitäisi roudata tykistöä, jalkaväkeä ja veneitä, jolla se pääsy sinne saareen onnistuu. Sitten vaan tykistö antaa jumalan vihaa lennokkien tulenjohdossa, ja jalkaväki koittaa päästä mahdollisimman vähin vahingoin saaren herraksi. En usko että siellä saaressa on vain ITO patteristo ja meritorjuntaohjuspatteri. Mahtaa jotakin suojaväkeäkin olla.

Puolueettoman maan tarvitsee suojella ilmatilaansa sekä merta ja maata kaikkia tarvitsijoita vastaan, mutta liittoutuneelle maalle riitää torjunta yhteen suuntaan. Nykytekniikalla eivät enää pommarit lennä, pääsääntöisesti, ilmatilan läpi vihollismaahan tehtävilleen, vaan on helpompi hoitaa homma ohjuksilla. Pommittaja on sitten jo sellainen aluetuhoväline, jolla on tarkoitus kolata kasaan pienempi tai suurempi pala kaupunkia tai lentokenttää tai satamaa. Ohjus hoitaa täsmäiskun paljon halvemmalla ja helpommin.

Molemmat puolet ovat jo maalittaneet ydinaseilleen koko Suomen. Rovaniemellä mätkähtää esimerkiksi kolme asetta. Lentokentälle, Keskustaan ja Oikaraisen kylään katkaisemaan pitkän sillan. Tosin parvi risteilyohjuksiakin riittä katkaisemaan Kemijoen sillat, niin että liikenne estyy.

Joka antaa pelon hallita elämäänsä, häntä hallitaan pelolla. Jos siis antaa “Venäjän etujen” hallita uomen TurPo politiikkaa, ajaa vain ja ainoastaan venäjän etuja, pelosta. JOS päättää tehdä mikä itselle on parasta, seurauksista viis, on vapaa ajamaan omaa etuaan.

Ukraina opettaa sen, kun katsoo EUn solidarisuutta ja muiden maiden toimintaa, että paljon sympatiaa saa, mutta vähemmän apua. Jenkitkin ovat mieltä, että aseapua on turha antaa, koska armeijaa ei ole koulutettu lahjoitusaseisiin jo rauhan aikana. Alex Stubb ei anna aseita Viron Ilves antaisi, mutta paljonko on antaa.

Vetäkääpä siitä korollääriä Suomeen ja Suomen tilanteeseen jos sota tulee.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in hybridisota, NATO jäsenyys, Sodanajan toiminta, Suuri peli, TurPo, voimapolitiikka and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s