Taistelukenttien unohdetuin voimavara: koulutus.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak iski säilänsä villakoiran ytimeen puhuessaan  hahmotellessaan millaisen nopean vasteen puolustuksen Suomi tarvitsee. Koko homman ydin mediassa ja muutenkin on ollut kappale. Siteeraan sen tähän: Riippuen ajatusmallista, tarvitaan ainakin pari pataljoonaa tällaisia joukkoja. Joukoilla olisi kaikki paitsi asevarustus valmiina kotona (työpaikalla), ja sen pitää olla sitoutunut koulutukseen samalla intensiteetillä kuin moni kilpaurheilija. Täysi toimintakyky pitää kyetä saavuttamaan vuorokaudessa. Tämä muutos on toteutettavissa suhteellisen pienellä lisäinvestoinnilla, selvästi alle viiden prosentin kohdennettu lisäys puolustusbudjettiin riittäisi.

Eli huomatkaa ennekaikkea Salonius-Pasternak puhuu KOULUTUKSESTA. Uudet asejärjestelmät ovat tietenkin aina mukavia, ja tietenkin aina parantavat jossainmäärin kykyjä, mutta ei saa unohtaa että niiden käyttäminen vaatii koulutusta. JOS järjestelmiä ei ole koulutettu, jää niistä saatu hyöty parhaimmillaankin puolinaiseksi.

Myöskään ilmavoimissa monitoimikoneet, ja niissä lentävät monitoimiohjaajat eivät ole paras mahdollinen ratkaisu koulutuksen kannalta: He joutuvat omaksumaan paljon asioita, ja unohtavat aina jotakin koulutuksestaan. UAVien aikana tämä ehkä poistuu, koska kone ei koskaan unohda mitään, mutta ainakin toistaiseksi kukaan ei ole avannut sitä pandoran rasiaa, jonka sisällä itsenäisesti tappamaan kykenevä autonominen asejärjestelmä on. Sekä Israelissa että USAssa Predatorin ampuman ohjuksen laukaisupäätöksen tekee ihminen. Mutta takaisin asiaan.

PArhaisiin tuloksiin viimeaikaisissa tehtävissä Afganistanissa ja Irakissa eivät ole päässeet seksikkäitä F-15E ja F-16C lentjät monitoimikoneissaan, vaan rumien A-10A maataistelukoneiden lentäjät titaaniammeissaan. Miksi? NO asiantuntija-arvioiden mukaan koska A-10A lentäjät harjoittelevat VAIN lähitukitoimintaa. Eli he ovat aika hyviä siinä. Em monitoimihävittäjien kuskit treenaavat ilmaherruus, lähituki, ilmapuolutus ja ilmahyökkäys skenaaarioita. ELi opittavaa on paljon enemmän ja unohdettavaa samoin.

Kuudenpäivän sodan jälkeen Israelilainen kenraali totesi ilmavoimiensa 80-1 pudotussuhteesta ja lentokoneista: “Vaikka olisimme vaihtaneet koneita, lopputulos olisi ollut sama”. Hän viittasi nimenomaan Israelin ilmavoimien huomattavasti tasokkaampaan koulutukseen. Sama tietenkin heikäläisissä panssarivoimissa, jalkaväessä ja kauttaaltaan puolustusvoimissa.

Nyt palaan taas aiheeseen koulutuksesta. En näe ongelmaa siinä, että kolutusta järjestää suojeluskunta, tai kodinturvajoukot, tai MPK tai mikä vaan kunhan sitä SUomessakin järjestettäisiin. Tiedän nytkin kavereita, joilla saattaa olla yli 300 kertausvuorokautta takana muutaman vuoden ajalta. Ja mikäs siinä, harrastus maanpuolustus on siinä missä joku muukin. Mutta mistä saadaan riittävästi kavereita näille asian harrastajille. Ainakin USojeluskunnissa homma toimi hyvin, että ehkä kannattaisi katsella siitä suunnasta mallia toimintaan.

Edelleen Salonius-Pasternakin kirjoitukseen viitaten: Hänestä aseet voisivat olla kassulla oottamassa, kun muut varusteet ovat kotona. MIKSI? Mikä järki siinä on? Jos kerraan muut henk. koht. vermeet on kotona, niin miksi ei myös ase? Virossa ei ainakaan ole ollut tästä ongelmaa, koskapa he aikovat nostaa kodukaitsen taistelijoiden aseita kotona säilyttävien määrän noin 70%. Tästä linkki Kodukaitsen päällikön haatatteluun ETVssä. Raskaat aseet varmaan kannattaa edelleen säilyttää kootusti varuskunnissa.

Ilmeisesti kokemukset aseiden säilytyksestä kotona ovat olleet Virossa hyviä. Suomessa hallintoalamaisille ei ilmeisesti voi aseita luottaa. Pitääkö hallitus itseään niin vihattuna vai mikä ihme voi olla syy?

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s