Suojaus, mikä taso on “riittävä” ja mikä on sitten jo liikaa.

Vaivasin tuossa mennäkeväänä CPEn ja Verseidagin herroja ja rouvia suojauksesta, ja mikä siinä olisi sopiva taso ja mikä olisi sitten “over the top”. Pohdiskelen tätä Pertti perusreserviläisen Sakke survivalistin ja Antti ampuma-asekouluttajan vinkkelistä. Sekä monetaarisilla että suojauksellisillä kriteereillä. Erityisesti minua kiinnosti tilanne jossa liivi ei pysäytä luotia, ja mitä sitten tapahtuu. Vähän niinkuin referenssinä laitan RAMOR suojausteräkseen vastaavia tietoja sopivissa paikoissa. Linkki Ruukin Ramor teräksiin on TÄÄLLÄ.

Suomessa tyypillinen ase on metsästysase. Tästä johtuu se että tyypillisessä tilanteessa jossa suojaa tarvitaan vastassa ei ole 9mm pistooli vaan mieluummin 308 hirvikivääri. Tämä asettaa liivin käyttäjälle sitten jo huomattavasti erilaista uhkakuvaa hirvikiväärin luodilla on sama energia 800m päässä kuin 9mm pistoolilla on piipunsuulla.  Tietenkin voidaan ruveta miettimään millä luodilla ja millä nopudella, mutta noin niinkuin nyrkkisääntönä. Luodin liivin läpäisy riippuu tietenkin muistakin seikoista, kaliberista kärjestä, sydämestä, sekä onko liivi esimerkiksi kastunut tai suojaelementit ja erityisesti sen pehmeät suojamatot (eli kuidut) vanhoja (muovi kun ei tykkää UV säteilystä). Samoin välissäoleva vesi, vaikkapa vesisateessa, vähentä mattojen välissä olevaa kitkaa ja huonontaa sitäkautta liivin suojausarvoa.

Yleisenä ajatuksena panssarin, tai liivin, läpäisyä voidaan kuvata tällä tavalla: Mitä suuremmalla energialla etenevä, mitä kovempikärkinen, mitä pienempi halkaisija ja mitä pitempi projektiili, niin sitä paremmin se läpäisee panssaria. Siksi tankkien nuoliammukset ovat noh, nuolia, halkaisijan suhde pituuteen taitaa tänäpäivänä mennä 1:15 huitteilla. Nuoli on valmistettu volframista tai uraanista, eli siis ovat kovia ja painavia. (uraanilla on eräitä hyviä ominaisuuksia, jotka kumoavat myrkyllisyyden aiheuttamat haitat). Nopeutta moisella tikulla on yli 1500m/s ja kineettistä energiaa sitä kautta mahdottoman paljon.

Pistoolin luodit ovat yleensä lyhyempiä kuin kiväärien: Noin karkeasti halkaisija pituussuhteessa 1:2. Eli ne eivät kerää niin suurta määrää kineettistä energiaa yhtä pienelle alalle kuin kiväärin luodit. Kiväärinluodilla tämä suhde on typillisesti noin 1:3, eli enemmän energiaa kerätään pienemälle alalle. Siksi kiväärinluoti läpäisee paremmin kuin pistoolinluoti, tai siis oikeastaan pitempi luoti läpäisee paremmin kuin lyhyempi.

Yleensä luodit joita liikkuu on valmistettu kuparivaipalla, paitsi jotkut esim Wolfin valmistavat, jotka voivat olla perhmeää rautaakin. Tämä siksi, että luoti vakautetaan rihloilla, jotka vaativat pehmeämmän metallin kuin piipun teräs kestääkseen käyttöä. Kupari ei ole niin kovaa ja kestävää kuin vaikkapa teräs, puhumattakaan jostain volframista. ja läpäisee siksi huonommin. Massan kasvattamiseksi luodin sisus on lyijyä, joka on melko raskasta mutta pehmeää, eikä auta esimerkiksi sitä, että luoti pysyy muodossaan osuessaan. Luodilla saattaa olla teräs ydin, jolloin se läpäisee paremmin kuin pelkällä kokovaipalla, mutta silloin luodin haavaballistiikka jää olemattomaksi: ns “sukkapuikkohaavaksi”.

Liivin suoauskykyyn taasen vaikuttaa tuotteen ikä, onko paikalla kovia suojaelementtejä, ja tietenkin kuinka paksu kevlarmatto käyttäjän suojana on. Nykyään liiveissä on keveyden takia keraamisia elementtejä, jotka on rakennettu siten, että muovin sisään on rakenettu noin 5cmx5cm kokoisista elementeistä, tai klinkkereistä “matriisi” eli käytännössä pinottu niin, että saumat eivät mene kokonaan päällekäin. Tällä tavalla rakennetut liivin suojaelementit kestävät yleensä kuusi osumaa koko elementin alueelle. JOS samaan klinkkeriin tulee useampia osumia, se ei kestä, vaan jälkimmäisellä luodilla on hyvät mahdollisuudet mennä läpi. Teräksellä ei tätä vaikeutta ole.Teräs, jos se on riittävän paksua kestää “useita” osumia suojaelementin alueelle, suojauksen siitä mitenkään heikkenemättä. Teräs tosin pitää päällystää suojalla, joka liimataan kiinni teräkseen. Muutoin taistelijan leuka ja kasvot ovat aika riettaan näköiset altapäin tulevien luodinsirujen takia. Samoin teräksinen luotisuoja painaa huomattavasti enemmän kuin keraaminen sama suoja. Esimerkiksi NIJ IV tason Verseidagin levy painaa 1,5 kiloa, vastaava RAMOR teräslevy painaa ainakin 3,5 kiloa.

Hinta tosin suosii terästä. NIJ IV tason suojaelementit maksavat noin 100€ kun vastaava keraaminen suojaus maksaa 500€. Voitte käydä katsomassa VARUSTELEKAN sivulta. Koskahan saisi itse rahat ottaa omaan carrieriin NIJ III suojauksen.

Suojaaminen tarkoittaa sitten sitä, minkälaisen luodin mikin elementti tai liivi sitten torjuu: Karkeasti NIJ I kestää .22 lr osumat, ja NIJ II kestää 9mm pistoolin osumat. NIJ IIIa sietää sitten psitoolikaliberien osumat KP tasoisista truutista. RKn perusluoteja vastaan riittää NIJ III ja panssarinläpisyluodin torjumiseen tarvitaan NIJ IV tason liivi. Siis normaali RK tarkkamapuja ja käsiasekalibereissa. Referenssiluotina NIJ II tasoon käy vaikkapa 9mm 11,7g luoti nopeudella 393m/s (n 900j) +-9m/s nopeusvaihtelulla. Myös pehmeäkärkinen .357 magnum tyssää tässä tasossa. NIJ IIIa kestää hieman paremmin, muunmuassa .44mag tulta sekä em kalibereja konepistoolista ammuttuna Esim 9mm 450 m/s nopeudella (1200j). NIJ III kestää 9,7g M80 NATO kiväärinluodin osuman vaudilla 850m/s. Kotoisaan RKhon verrattuna M80 antaa aika lailla kovemmat energiat noin 3500j vs noin 2400. RKn patruuna on 8g ja lähtee piipunsuulta vauhdilla 690m/s. Ramorin sivuilla muuten hauskasti näkee, että kotoisen RKn pysäytykseen riittää 4,25mm RAMOR 500 terästä, perus 7,62×51 luotiin vaaditaan 6mm ja hyvän läpäisijän maineessa olevalle 5,56mm NATO SS 109 ja NATO M80 luodille 6,5mm terästä.

NIJ IV kestää sitten jo 30-06 panssarinläpäisypatruunan, joka on, minusta, noin sotilaan suojauksessa “over the top”. NIJ IV suojauksella liivi painaa noin 10kg (jos siis kyseessä liivi jossa on myös pehmeää suojausta kovien elementtien lisäksi), ja suurin osa luodeista joita taistelijaa kohti ammutaan ovat joka tapauksessa perus FMJ luoteja, jotka eivät menisi läpi alemmankaan tason liivistä. Vaikka teräksen verrattuna NIJ IV elementti on kevyt, vain 3,5 kiloa, niin on se samalla 10 kertaa painavampi kuin NIJ IIIa pehmeä suojaelementti. NIJ III tason suojaus on noin 1,5 kilon luokkaa, joka pudottaa taistelin suojaliivin painosta pois noin 2/3. Ja parantaa taistelunkestävyyttä sitä kautta. Raajoja liivi ei tietenkään, ainakaan kokonaan, suojaa, mutta vaarallisemmat, eli vartalo-osumat, saadaan pois yhtälöstä liivien käytöllä.

Sitten vihdoin viimein jännän äärelle: Jos nyt on käynyt niin, että sinulla on kuitenkin päällä kotimainen NIJ II sirpaleliivi ja joku ruilauttaa siihen osuman rklla, niin kuinka silloin käy? Yhtäältä jos luoti tulee vähänkin kauempaa, vaikkapa 300m kohdalta, niin luoti saattaa jopa pysähtyä liiviin, juuri tuon M68 luodin lyhyyden ansiosta. Joka tapauksessa luoti hidastuisi rajusti liiviä läpäistessään, ja ei ainakaan aihettaisi yhtä pahaa haavaa. Hydrostaattinen shokki jäisi todennäköisesti pois. Toisaalta luodin muoto muuttuisi tylpemmäksi, joka saattaisi aiheuttaa hieman vaikeamman haavan. Toisaalta juuri nopeus aiheuttaa hydrostaattista shokkia kohteessa, joten jos täytyy valita, niin mieluummin aina nopeus pois.

Maailman ollessa tässä tilassa, kannattaa varmaan panostaa oman itsensä takia vaikkapa ballistiseen suojaukseen. Tulevaisuudesta ei koskaan tiedä. Itsestä radalla liivi olisi hyvä olla ainakin kun kouluttaa uusia ampujia homman saloihin. Varsinkin pistooleilla, niillä on helppo osoittaa vahingossa sinne, mihin ei oikeastaan tarkoittanut.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet ja varusteet, Varusteet and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s