Armeija suunnittelee ostavansa “Operatiivistä tykistöä”

Saimme lukea mennäviikolla, että SA-Int on hommaamassa maavoimille Operatiivisen tason tykistöä. Samoin mainittiin, että Armeija on tyytyväinen 155mm kaliberiin, ja ilmeisesti 52 kaliberin putkiin. Esimerkiksi IS juttu TÄÄLLÄ. Tarkoituksena on siis lisätä, ilmeisesti, prikaatin ylipuolisen tason vastatykistö, SEAD, ja kaukotulivoimaa.

Prikaatit ovat suurimmaksi osaksi 122mm ja 152mm haupitsi ja kanuunahaupitsi tykistöllä varustettuja. Oikeastaan ainoa kauneusvirhe näissä järjestelmissä (Telapatteristoja asia ei koske) on se että tykit ovat hinattavia, jolloin asemiin ajo ja sieltä poistuminen on hńiin hidasta puuhaa, että viholliselle jää runsaasti aikaa vastatatykistötoimintaan. Tätä asiaa autetaan pikkuisen hajauttamalla patteristot maantieteellisesti, jolloin patteristoon vaikuttaminen käy totta kai vaikeammaksi.

Kantamaanäillä järjestelmillä on noin 15km asti, jonne prikaatin tiedustelu ulottuu, ja tärkein tehtävä tälle kenttätyksitörykmentille onkin tukea prikaatin taistelua. Eli aseet, ja varusteet, riittävät siihen hyvin.

Nyt siis puhutaan Armeijakunnan aseista. Niistä aseista jotka hoitavat vastatykistötoimintaa, ja esikuntiin, varikoihin ja muihin tärkeisiin maaleihin vaikuttamista aina 30-40-50km omasta linjasta. Tähän toimintaan tarvitaan pitempikantamaista tiedustelua, ja paikallisjoukkojen maalinosoittamista. Esimerkiksi varikko joka levittyy paikalleen ei ole sellainen maali, että sitä kannattaa ohjuksella ampua, vaan mahdollisimaan paljon “halpoja” kranaatteja aiheuttamaan tuhoa laajalle alueelle. Ohjuksella kannattaa sittean ampua panssaroitua pistemaalia.

Operatiivisella tasolla AK tukee myös prikaateja, jolloin näillä vehkeillä päästään myös tulivalmisteluja ampumaan, mutta se ei ole niiden pääasiallinen tehtävä. Hyökkäykselliset valmistelut kannattaa hoitaa raketinheittimillä, (siis niillä 122mm heittimillä,MLRSt ovat sitten strategisia tykistöjärjestelmiä). Miinoistuksia voitiaisiin hoitaa 155mm kalustolla, mutta tietääkseni ko ampumatarviketta ei meillä ole. Samoin ohjautuvia ammuksia olisi mahdollista käyttää panssaritorjunnassa, mutta niitäkään ei Suomessa ole.

Kyseeseen tulisi siis Saksalainen Panzerhaubitse 2000, tai sen kevyempi, esim AMV integroitu järjestelmä,  Brittien AS-90, Puolalalsiten Krab, tai mikä tahansa muu 155mm/L52 tykki, joka on liikkuvalla alustalla. Ei Boforsin Archer varmaan huono olisi, mutta se ei ole valmis vielä.

Patrialla, tai Tampellalla olisi tietenkin valmiina moinen HINATTAVA konstruktio, mutta en jaksa uskoa, että Suomessa alettaisiin tehdä omaa versiota aiheesta.  Semmingin, kun asetta ei edes ilmeisesti markkinoida enää. Saman aseen saat ostettua Soltamislta Etelä-Afrikasta jos siltä tuntuu.

MUTTA 170mm tai 203mm uusi tykistöjärjestelmä olisi kyllä jo NATOnkin kaavailuissa hyvä. NATO häviää tyksitössä Venäjälle kaikilla tärkeillä osa-alueilla määrästä kantamaan. Tykistö kun on edelleenkin se taistelukentän kuningatar.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in armeija, Aseet, Aseet ja varusteet and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s