Vielä operatiivisesta tykistöstä.

Koska PV puhuu nimenomaan “operatiivisestä tykistöstä” uskon että ei ole kannattavaa ottaa käyttöön TELAlavettista tykistöasetta. Nimenomaan raskauden ja polttoaine talouden takia. Samankaltaisia systeemejä saadaan pyörälaveteillakin. Esimerkiksi vaikka Serbialainen Nora B-52Slovakialainen Zuzana 2 tai Etelä-Afrikkalainen G-6. Muitakin maailmalla on, Esimekiksi israelilaisten AMOS 2000 tai ranskalainen CAESAR. Molemmissa erikoisuutena se, että tykki lasketaan ampuma-asentoon kuotmurin lavalta, ja sitten ammunnan jälkeen nostetaan taas kulkuun.

Sinänsä kaikki aseet täyttävät samanlaiset vaatimukset: 155mm/l52 putki 25 litran panoskammiolla ja noin 40km kantama. Sirpalesuojaus sekä MRSI kyky. Sanomattakin selvää että GPS, ja tietokoneistettu tulenjohto uusimmilla herkuilla. Näillä rekka-tykki yhdistelmillä olisi se etu, että oletettavasti ne voisivat majailla myös RaSin lavalla, jolloin saataisiin lisää töitä Suomeen.

Toisaalta NATOlla on kyllä käytössään siompiakin 175mm ja 203mm aseita, mutta 155mm tykin kantama on jo hiipinyt niin lähelle niiden kantamaa, että käytännön etua ei raskaammalla kaliberilla saada, ja kun kuiten rakentinheittimet tarjoavat kevyemmin liikuteltavaa tulivoimaan tuonne 50 km+ AmEteille.

 

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in armeija, Aseet and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s