USAn vaalit, Euroopan turvallisuus ja Suomen “optiot”

Kuten tiedetään USAn tuleva presidentti D. Trump, on puhunut paljon ja kaikenlaista vaalikampanjana aikana. Nyt kun hänet on valittu, alkaa hänen puheillaan olemaan oikeasti merkitystä. Hillarin vangitsemiset ja Meksikon muurit ja puheet naisista voi jättää omaan arvoonsa, mutta lausunnot NATOsta ja Balttiasta ynnä SWEFINistä siinä sivussa kannattaa arvioida.

Vaikka Suomessa ei olekkaan vielä valjennut että Venäjä ja Putin katsoo, pääideologinsa Alexander Dugininin oppien mukaan, Suomen kuuluvan omaan etupiiriinsä Euroaasiassa. (Viro kuuluu Saksan etupiiriin ja Latvia ja liettua Venäjän, eräänlainen uusi “Wanha Wenäjän keisarikunta” siis.) Dukinin ajatukset olivat myös Krimin valtauksen takana. Jostakin syystä Suomessa ei, ainakaan virallisessa liturgiassa, tätä ymmärretä, ja Euroaasialaista ideologiaa ei mainita ainakaan kansalaisille tarkoitetussa informaatiossa. Suuri peli Euroopassa, erityisesti Itämeren ympärillä on fakta. Nyt olisi suomalaisten aika tehdä johtopäätöksiä ja toimia.

Trumpin puheet siitä, että NATO liittolaiset joutuvat maksamaan oman osuutensa opuolustuksesta tarkoittaa juuri sitä: vanhan NATO Euroopan20 vuotta laiminlyöty puolustus on pistettävä kuntoon. Tähän ilmeisesti tähtäsikin “Jos he ovat toimineet reilusti meitä kohtaan, me toimimme reilusti heitä kohtaan” Trumpin voittopuheessa tarkoitti. Tämä “reiluus” tarkoittaa sitä 2% osuutta puolustukseen BKTstä. Tätä monet maat, myös Suomi, ovat laiminlyöneet pahasti voidaksen rahoittaa muita projekteja. Kun suomea vertaa vaikkapa Hollantiin, on Suomi vielä nyt kuralle säästettynä, hampaisiin asti aseistettu Hollannin rauhanarmeijan rinnalla. Itse asiassa, Hollanti myi miltei koko panssarikalustonsa Suomeen.

JOs haluaa tätä 2%BKTstä, miettiä, se on ikäänkuin vakuutusmaksu. Kuinka kauan ajattelet että vakuutusfirma pitää sinun vakuutuksesi voimassa, jos et maksuja maksa? Eli Trumpin valinta on ollut hyvin myönteinen buusti NATOlle.

Viro etunenässä, ja muutoinkin Balttia on hoitanut omat puolustusvelvoitteensa ainakin tyydyttävästi, ja ovat myös toimineet aktiivisesti parantaakseen puolustustaan. Myös vanhat Euroopan voimatekijät Ranska ja Saksa ovat huomanneet että se vesitetty Lissabonin sopimus, johon Suomikaan ei luota, ei riitä, vaan EUn puolustusta täytyy tiivistää. Viimeksi tästä oli lehdissä syyskuussa.

USA tuskin jättää pulaan niitä, jotka eivät jätä USAta pulaan. Vaikka USA on vahva, ei se halua kuitenkaan toimia yksin nykyisissä hiekkalaatikkosodissaan, vaan ottaa mieluusti apua sinne, lähinnä Afganistaniin ja Irakiin, vastaan. Vaikkakaan USAn armeija ja merijalkaväki onkin palkattua henkilöstöä, ei kenelläkään ole kiinnostusta saada kotiin mahdollisimman paljon sinkkiarkkuja. Siksi on parempi jakaa tappioita liittolaisten kesken. Mainitsen tässä että USAn armeijan erikoisjoukot Deltat, menettivät juuri 6 taistelijaa/operaattoria Lähi-idässä. Vaikka yleensä puhutaan paljon USAn laivaston SEAL osastoista, on varsinainen USAn hybridinsodan tai sissisodan asiatuntikakaarti juuri Deltoja. SEALit ovat rynnäkkö ja tiedustelujoukkoja, mutta Deltat voidaan pudottaa maahan ja odottaa heidän selviävän siellä kuukausia ja aiheuttavan viholliselle vaikeuksia kouluttamalla vastarintataistelijoita ja rakentamalla vastarintaorganisaatioita. Deltat ovat kaikki hyvin pitkälle koulutettuja lingvistejä ja sissitaistelijoita. USAssa puhutaan clandestine warfarestä, Lähinnä kai “piilotetusta sodasta”. Näin erikoistaitoisten miesten , pooli ei ole rajaton. Nyt meni kuusi viikossa. Vakava suonenisku Deltoille. Voit lukaista lisää täältä eirityisesti koulutus osio on mielenkiintoinen

Ei Putin ole nostanut Trumpia valkoiseen taloon, ja Trump ei ole putinille mitään velkaa. Siksi epäilen pikemminkin että suuri peli näillä meidän huudeillamme kiristyy, eikä laannu. Baltiaa on melkein mahdotonta puolustaa ilman SWEFINiä, Venäjä tietää että NATOn koheesiota voi horjuttaa Balttiaa ja siten Puolan uskoa NATOon horjuttamalla. VAnha Eurooppa rakentaa toimintakysykyään uusiksi, mutta uutta NATO 1990 siitä ei tule. En usko että isot vanhat maat palaavat asevelvollisuuteen, jolla saatiin tuotettua riittävästi joukkoja. Tämä korostaa Suomen, ja tulevaisuudessa myös Ruotsin arvoa NATOlle. VAikka ammattilaiset ovat yleensä ihan OK sotilaita, ei parasta ainesta saada värvättyä silloin kun talous toimii hyvin, pikemminkin saadaan värvättyä sotilaita “paskimmasta päästä”.  Asevelvollisuusarmeijoissa ei tätä ongelmaa ole.

Eli kannattaa pitää vielä noin 100 päivää jäitä hatussa, ja katsoa sitten mitä presidentti Trump oikeasti tekee. Mutta joka tapauksessa tämä lisää turvallisuutta Euroopassa. Suuri peli pyörii, ja epäilen että kiihtyy, Baltian alueella. Suomi on tässä pelissä joka tapauksessa mukana Tornina, joten on meidän asiamme katsoa kuinka tornia käytetään. En ole TP Niinistön kanssa samaa mieltä kielellisestä nokittelusta Venäjää vastaan, Venäjä on itse tehnyt tekonsa, ja muiden oikeus ja velvollisuus on vetää näistä teoista johtopäätökset ja toimia niiden mukaan. Suomen tapauksessa se tarkoittaa pikaista liittymistä NATOon ilman Ruotsia tai Ruotsin kanssa. Liittoutuminen Ruotsin kanssa Kevyt NAAtoon ei ole optio, se on itsensä pettämistä: Ruotsi ei ole liittoutumassa Suomen kanssa.

 

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in hybridisota, informaatiosota, Jotain aivan muuta, NATO jäsenyys, Suomi ja Ruotsi, Suuri peli, TurPo and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to USAn vaalit, Euroopan turvallisuus ja Suomen “optiot”

  1. tuomo hirvonen says:

    Puhut asiaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s