Eurofighter Typhoon, Voisiko se olla se?

20170610_105921

Kolme HX-kokelasta rivissä. Tämä antaa jotein kuvaa koneiden keskinäisestä kokoerosta. Myös koneen fyysinen koko on osa sen häiveominaisuuksia: Suuri kone on helpompi nähdä kauempaa kuin pieni.

Ensinnäkin vaikkakin kesä on ollut kirjoittamista suosiva, ovat jenkkifutiksen valmennuskiireet pitäneet minut touhussa Seinäjoen ilmailumessuista asti, joten tämä pätkä on “vähän” viivähtänyt. Mutta jalkapallon jumala vaatii uhrauksia!

20170610_110001

Seinäjoella oli mukana myös kaksipaikkainen Typhoon. Itse kone oli niin lähellä, että siihen melkein pääsi koskemaan.

Tapasin Eurofighterin herrat Seinäjoella lauvantaina 11.6. Eurofighterillä oli ollut koju ja rekvisiittaa Helsingissä perjantaina, mutta vain miehet olivat paikkeilla Seinäjoella. BAE systemsien miesten (Mark Parkinson ja Matthew Sqires) lisäksi saapuvilla oli myös Kuninkaallisista Ilmavoimista Wing Commander Mark Taylor Keskustelu herrojen kanssa oli hyvin atoisa ja selvitti kysymyksiä joita minulle on HX ohjelmassa koskien Typhoonia tullut.

20170610_110028

Koneiden siipien päissä on omasuojakapselit, joitta on optista ja tutkavaroitin varustusta, sekä myös, sukellusveneistä tutunoloinen, hinattava häirintälähetin.

20170610_122805

Typhoon ilmassa. Liikehdintä on painavalle koneelle hyvin keveää, ja Typhoonin liikehtimiskyky on hyvin vakuuttava.

Tärkein aihe on tietysti soveltuminen Suomalaisten seuraavaan ilmasotaan. Se käydään pieniltä kentiltä nopeilla kierroilla ja hyvinkin spartalaisista olosuhteista perusvälineillä, pienillä miehistöillä ilman sumunlakaisijoita ja kiitoradankiillottajia. Kentällä on huollon lisäksi vartiojoukkue ja ilmatorjuntaa. Lisäksi saattaa löytyä reserviläisiä lisäturvaa antamassa.

20170610_110035

Eurojet 2000 moottorit valmiina.

Mark T. ei pitänyt tätä suurena ongelmana: RAF joutuu jo nyt toimimaan ympäri maailmaa, hyvin erilaisista kenttä ja sää olosuhteista. Esimerkkinä vaikkapa Ascensionin saari, jossa kaikki pinnat peittää vulkaaninen tuhka, ja tuhkaa on mahdotonta saada kentän pinnalta pois: siis kiitoradankiillottajat ovat entistä päivää myös RAFssä. Toisaalta kovat ovat kelit myös Falklandeilla, jossa on jatkuvassa rotaatiossa muutama hävittäjä, ettei käy uudelleen niinkuin 1982. Myös Norjassa ja Virossa toimitaan jatkuvasti, ja Suomihan on siinä mukavasti välissä. Ilmasotaa RAF ei kuitenkaan käy, kuten Suomi sen joutuu käymään, mutta Saksa on valmistautunut aikoinaan ilmasotansa juurikin hajautetusta ryhmityksestä. Kannattaa muistaa, että Typhoonin teknologiademo lensi jo vuonna 1986 ja prototyyppi vuonna 1994. Joten kone on kyllä kylmän sodan aikaan kuumaan sotaan suunniteltu. Pitäisi olla ns. “Soiva peli” Nähtyhän on että voimaa konella on enemmän kuin ihan tarpeeksi, joten nopeat nousut eivät ole ongelma. Laskut saattavat, erityisesti jäisillä pinnoilla, sitä olla. Tehtäväprofiili kentältä ylös, äkkiä torjuntakorkeuteen, ja maanpintaan takaisin, oli, muutoin, Sveitsin hävittäjäohjelman tärkeimpiä suoritteita.

Koska SEAD/DEAD tehtävien tärkeys korostuu Suomen ilmantilan hallinnassa ja siinä “seuraavassa ilmasodassa” huomasin ilokseni, että BAE systems on Growler versiota koneesta tekemässä. Kuten kaikilla Eurooppalaisilla HX-kandidaateilla tämä perustuu AESA tutkan monipuolisuuteen ja ohjelmoitavuuteen, sekä koneen omasuojasysteemin edistyksellisyyteen, mieluummin kuin dedikoituihin häirintälähettimiin kuten Amerikkalaisilla kilpailijoilla. (Ja tietenkin F-35 tapauksessa muotoilun.) Sinänsä tukaan hakeutuvia ohjuksia voi ampua periaatteessa mistä HX-kandidaatista vain. En epäile etteivätkö sekä Amerikkalaiset että Eurooppalaiset ole aasiaa vallan tupakin ja kahvin ääressä miettineet, joten saattaa olla että kysessää on käyttökonsepti ero: Tutkat ja muut koneen varusteet ovat hyvin samanalaiset koneesta toiseen. Komponentit tulevat samoista paikoista, joten HX kandidaattien raa’at fyysiset koko- ja pinta-ala

ominaisuudet ja ohjelmointi tekevät suurimmat erot eri koneiden suorituskyvyissä. alaken ihan jo siitä, mihin sensorit on koneessa fyysisesti sijoitettu.

Eurofighter Typhoon tarjoaa nimenomaan hyökkäykselliseen- ja puolustukselliseen ilmataisteluun optimoitua hävittäjää. Kantokykyä on, mutta koneen juuret ovat ilmataistelukyvyssä.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s