HX ohjelma, Jänniä kehityskulkuja Euroopassa..

Nyt täytyy todeta, että arvelut Eurofighter Typhoonin laatuongelmista ja kalleudesta saivaat lisää tuulta: Itävalta päätti lopettaa typhoonin käytön ja siirtyä halvempaaan vaihtoehtoon. Koneen käyttökustannukset paisuvat pahasti, ja Itävalta pyrkii saamaan noin 2 G€ säästöt hävittäjien operoimisessa. Asiasta Reuters kolmannella kotimaisella. Itävalta on myös aloittamassa oikeustoimet BAEta ja Airbusia vastaan vilpistä Typhoon kaupassa. Kärkiehdokkaina korvaaviksi koneiksi 2022-3 eteenpäin ovat Lockheed-Martin F-16 ja SAAB JAS-39 Gripen. Todettakoon että itävallan koneet ovat tranche 1 koneita, kun Suomeen olisi tulossa Trance 3. ja 4. hävittäjiä. Eli hyvä breikki SAABille, jonka, muuten Bulgaria, valitsi käytettyjen italialais Typhoonien yli hävittäjäkseen kolmantena kilpailussa jäivät ex-portugalin F-16 koneet. Bulgaria havittelee C/D mallin Gripeneitä, jotka ovat “eri kone” kuin Suomeen tarjolla olevat E/F mallin Gripenit.

Mutta Ei SAABillakaan kaikki ole päivän paistetta: Belgiasta kuuluu kummia. Belgialaiset toivoivat “kiinteämpää liittolaisuussuhdetta” lentokonevalmistajiin/toimittajiin kriisivarmuuden kasvattamiseksi. Tämä tietenkin suosii F-35 ja Eurooppalaisia valmistajia. (Boeing jättäytyi jo pois belgialaisten kisasta, koska katsoi että kenttää oli tasoitettu liikaa F-35 koneelle.) Eli Belgiasta on tulossa kolmen kauppa. Jäljellä ovat Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon ja Lockheed-Martin F-35. SAAB olisi varmaan kisassa mielellään jatkanut, mutta FMV, eli Ruotsin PVn materiaalilaitos, ei voinut tehdä poliittista päätöstä liittoutumisesta.On tietenkin ymmärrettävää, että SAAB ei ole ottanut kantaa asiaan. Jännittävää muuten huomata, että Belgiaan ei ole vielä levinnyt tieto että kylmä sota alkoi uudelleen, ja he pyrkivät edelleen kaventamaan kykyjään puolustuksen alalla. “pienet vanhat NATOmaat” ovat kunnostautuneet karsimalla kykyjään, (esimerkkinä vaikka Ex-hollatilaiset Suomalaise Leo 2 vaunut). Molemmilla mailla on armeijoissaan kolme prikaatia, joista yksi on erikoisjoukkoja. Sellaisia armeijoita, joilla sopii lähteä kurittamaan pesemättömiä alkuasukkaita, mutta joilla ei Eurooppalaisessa sodassa tee oikein mitään.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s