Browning BDM: hyvä tykki leideille aseeksi

kadetEF-Securityn Tommi antoi minulle testattavaksi Browning BDM pistoolin, joka oli vaimoveitikan mielestä niin hyvä, että hän päätti laittaa ensimäisen oman rautansa. Esittelyä pistoolista kuitenkin nyt tässä. Ef-Securitystä kannattaa kysellä aina aseista, ja Tommi muunmuassa löysi minulle etsimäni Smith&Wessonin HighWay Patrolmanin kuuden tuuman piipulla. Suosittelen liikettä lämpimästi!

Browning BDA on aika lailla Browning hi-poweria muistuttava 9mm pistooli. Erikoista asiassa on se että siinä on olemassa luistin vasemmalla puolella iso pyöreä vaihdin, josta se saadaan toimimaan normaalisti pistooli muodissa tai sitten revolveri moodissa jossa jokainen laukaus pitää ampua kaksitoimisesti.

20170910_171911_001.jpg

Pyöreästä namistakasta voi säätää aseen toimintaa. Nyt se on normaalissa, eli pistooli, asennossa.

Eli Käytännössä siis niin että aina kun pistooli syklaa, niin iskuri laskeutuu alas ja se pitää virittää liipasimesta vetäen. Normaalisti asetta kannattaa tietenkin käyttää “pistooli moodissa”, jolloinka se toimii samalla tavalla kuin kaikki muutkin 9mm pistoolit maailmassa.

Browning BDM tuotanto alkoi 1991 USAssa ja se oli tuotannossa melko lyhyen aikaa koska tuotanto loppui 1998. Ilmeisesti Glock 17 ylivalta oli tässä tärkeänä osatekijänä, mutta syy miksi kirjoitan tästä aseesta on se että  Browning BDM on naisten käteen erittäin sopivan kokoinen käsitykki.

Kahva on pieni, runko metallia ja laukaisutuntuma on parempi kuin muovipyssyissä. Browning BDM on erinomainen ase naisampujille “omaksi aseeksi”.

Muovirunko aseisiin verrattuna kahva on siro ja pienikokoinen joten vähän pienemmälläkin räpylöillä on miellyttävä ampua ja sormet ulottuvat hyvin hallintalaitteisiin. Aseessa on normaali Varmistin joka sinänsä toimii ehkä hieman epäloogisesti nostamalla ylöspäin, mutta tämä ei ole ongelma kun varmistimen käyttöön tottuu. Myös metallirungon paino lisää miellyttävyyttä aseella ampuessa, koska rekyyli tuntuma ei ole ollenkaan niin “paha” kuin kevyillä muovirunkoisilla.

20170910_171740.jpg

Isoveljen tyyli näkyy rungon muodossa selvästi.

Liipasin tuntuma ei ole maailman paras mutta huomattavasti parempi kuin mihin olen näissä “normaali palveluspistooleissa” tottunut. Aseessa on selkeä etuveto, jonka jälkeen tulee pykälä ja sitten pykälän jälkeen tietenkin “nalli napsahtaa”, mutta pykälä ei katkea terävästi vaan se on turhan pehmeä ylitykseltään. Kuvailisin liipasintuntumaan hieman nahkeaksi tältä kannalta. Mutta, kuten sanottu, laukaisutuntuma on parempi kuin monilla nykypistooleita ja siinä mielessä myös Browning BDM on hyvin miellyttävä tuttavuus ampumaradalla.

20170623_164817.jpg

Pienempikin hanska ylettyy hyvin hallintalaitteille.

BDM:n ulkonäkö muistuttaa hyvin vahvasti vanhan the Browning hi-poweria, mutta on sisältä ihan eri ase. Ehkä tässä on haluttu haluttu panostaa Browningin omaan muotoilu kieleen ja nostaa asetta ikään kuin ikonisen isoveljen näköiseksi. Itse olen Browningilla ampunut muutamia kymmeniä laukauksia kertauksissa ja varusmieaikana. Hi power ei ole huono ase, varsinkin ottaa huomioon että se on vanha konstruktio. 20170623_163359.jpg

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet, Aseet ja varusteet, henk.koht and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s