Venäjän uudet hypersooniset ohjukset, Putinin kehumat.

MTV 3 kello 22.00 uutisissa oli eilen pätkä Venäjän uusista hypersoonisista ilmataisteluohjuksista. Asiasta oli myös War Is Boring sivustolla kolmannella kotimaisella, vähän toiselta kantilta. Kyse on siis ilmataisteluohjuksesta joka, Putinin mukaan, pystyy kymmenkertaiseen äänen nopeuteen. Konstruktio perustuu Venäläiseen Kinzhal ilmasta laukaistavaan ballistiseen ilmasta-maahan ohjukseen. Kantamaa ohjuksella väitetään olevan 2000km.

Sitten niihin ikäviin faktoihin: Ohjus on integroitu tähän mennessä MiG-31K torjuntahävittäjään, joka on wanhan CCCP ajan konsruktio: iso, nopea ja painava. Siis ohjusta ei ole ajateltu/integroitu nykyisiin Venäjän ensi linjan SU-27/35 ja MiG-29/35 monitoimihävittäjiin. Isolla MiG-31 koneellakaan ei kanneta kuin yhtä hypersoonista ohjusta kerrallaan koneen rungon alla. Tämä saattaa johtua siitä, että Mig-31k on suunniteltu torjuntahävittäjäksi, ja se pystyy ison ja tehokkaan ilmataisteluun optimoidun tutkansa ansiosta jossain määrin hyödyntämään jättiohjuksen kantamaa.

Ohjus on siis valtavan suuri, noin 25 jalkaa eli reilut 6 metriä: Se on kehitetty ballistisesta ohjuksesta, ja ilman läpi puskeminen 10 machin nopeudella syö valtavasti energiaa. “normaalit” ohjukset lentävät hyvin lähellä hypersoonisuuden rajan pidettävää viiden äänennopeuden rajaa. Meteors esimerkiksi maksimissaan 4,5 Machin nopeudella. Ohjuksen koko ja paino tarkoitaa sitä, että ohjus on huono liikehtimään. Sen pituus, paino ja nopeus tarkoittaa sitä että G-voimat kasvavat nopeasti suuriksi ohjuksen liikehtiessä, jolloin ohjus hajoaisi liikehtiessään ilmassa. Käytännössä siis karkuun ohjukselta ei voi päästä, mutta liikehtimällä näppärästi eri suuntiin ohjusta on periaatteessa mahdollista peippailla ikuisuuksiin, siis jos kyseessä on hävittäjä.

Oikeastaan Venäläisten uusi ohjus on tarkoitettu vähentämään NATOn AWACS koneiden mahdollisuuksia toimia ilmataistelun ohjaajina, kun on olemassa jatkuva vaara yleensä matkustajakoneiden pohjalta tehtyjen AWACS koneiden menettämisestä. Nyt tasitelunjohto ja tutka konneiden on pakko toimia kauempana kiistellystä ilmatilasta, ja edelleen lisäävät tarvetta omien hyökkäyksellisten ilmaoperaatioiden tarvetta. AWACSien suojelu vaatii että omat hävittäjät siivoavat Mig-31K pois kantamilta, että johtokoneet voivat toimia edes jotakuinkin vapaasti ja tutkiensa tehokkailla kantamilla.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet, Aseet ja varusteet, ilmavoimat, teknologia, uhka-arvio and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s