Pohjanmaa-Korvettien kyvykkyydet. Onko niitä tarpeeksi?

Valtioneuvosto tiedotti Pohjanmaa-luokkaan tulevien ilmatorjunta-ohjusten hankkimisesta. Ohjus ja ohjusjärjestelmä on Yhdysvaltailaisen Raytheonin tuote, ja on varmaan hinta/laatu suhteessa kohdallaan. Myös integraatiotoimittajalla SAABilla on kokemusta RIM-162 ESSM integroinnista omaan 9LV taistelunjohtojärjestelmäänsä, muun muassa Australiasta ja Kanadasta.  Rayhteon RIM-162 ESSM on erittäin hyvä ja paremmin kuin Laivaston vanhemmat Umkhonto ohjukset aluetorjuntaan, eli kauppalaivojen suojeluun sopiva järjestelmä. Tämä on selkeä parannus Laivaston lakisääteiseen ulkomaankaupan turvaamistehtävään.

Kuitenkin tuleva 8 soluinen pystylaukaisujärjestelmä VLS-41, vaikkain jokaiseen soluun saadaan yhteensä 4 ESSM ohjusta on alueilmatorjuntaan jonkinverran pieni. Tietenkin neljän korvetin yhteinen 128 ITO ohjuksen määrä on tietenkin kohtuullisen kokoinen, koskapa riittävä saturaatio saadaan vasta 129 ohjuksen jälkeen. Suomi on tosin ostamassa ensihätään maksimissaan 68 ohjusta. Eli kahden ensiksi rakennettavan korvetin siilot täyteen ja kaksi harjoituslaukausta kummalekin. Toisena painona vaakakupissa on tietenkin se kuinka kriittisestä kuljetuksesta Suomeen on kyse.  Venäjälläkään ei ole rajattomasti ohjuksia, ja vaikka (suurin) osa ohjuksista tulossa kohti saattuetta on harha maaleja, täytyy Itämeren laivaston silti sitoa suuri määrä kalustostaan hyökkäykseen. Tämä lisää tietenkin riskejä omille ilmavoimille ja omille pinta yksiköille. Sukellusveneet voivat ampua ohjuksensa melko turvasta: Pintamaali ohjuksen kantama on huomattavasti pidempi, kuin torpedon.

Hyvä puoli on, että IAIn Gabriel järjestelmä ei tule samoihin pystylaukaisusoluihin kuin ESSMt. Niille tulee oma laukaisujärjestelmä aluksen kylkeen. Gabriel antaa Pohjanmaa luokalle hyvän meritorjuntakyvyn sekä kyvyn iskeä maakohteisiin. Tosin ilman satelliitti ja ElSo kykyä Suomen laivaston ja maavoimien kyky maalittaa maakohteita on melko rajoittunut.  Gabriel ei ilmeisesti tule kuulumaan HX arsenaaliin, koska edelleen julkisiin lähteisiin turvautuen Gabriel V on tarkoitettu ainoastaan kontista, eli maalta tai mereltä laukaistavaksi. Varmaa tämä ei kuitenkaan ole.

Torpedo tulee todennäköisesti olemaan juuri Itämeren olosuhteisiin kehitetty SAABin LWT kevyttorpedo. Yleistykkinä 57mm Boforsin kanuuna, ja siinäpä hyökkäyskselliset järjestelmät sitten ovatkin. 9LV ElSo, hämäys ja muista omasuoja kyvyistä ollaankin sitten vaitonaisempia.

Eli lyhyesti: Pohjanmaat tulevat tarjoamaan laivastolle koko liudan uusia kykyjkä, mutta kyvyt eivät poista sitä tosiseikkaa että yksi laiva voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan.

 

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet, Laivasto, merivoimat, Sodanajan joukot, teknologia and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s