HelikonTex SFU puku: järkihintaista toiminnallista kampetta reservitaistelijalle.

Hatka.fi yritys antoi minulle testattavaksi Helikon Tex SFU Special Forces Uniform NEXT puvun.  Yleisilmeeltään puku on huolellisesti tehty Kiinassa (jossa osataan tehdä hyvääkin kampetta, jos katsotaan riittävästi perään). Puvun leikkaus on kaltaiselleni “jouluisen runsaalle” reserviläiselle hyvä, ja antaa riittävän liikkumavaran myös lähitaisteluharjoitteisiin ja muuhun lylleröintiin ja pylleröintiin. Helikon texillä on myös kapeampia leikkauksia, jotka ovat sitten XXL/XXXL kokoisille seksin tyrannosauruksille turhan niukkoja leikkaukseltaan.

SFU uniformut on valmistettu rip-stop (ruudullisesta) kankaasta, joten korjaamismahdollisuudet pikku repeämien sattuessa ovat hyvät. Kangas on hengittävä ja miellyttävä käyttää myös kevätkuumilla.

tomiSRAYlitornioKas

Selfie SRA-kisoissa toukokuussa -19.

Helikon Tex on puolalainen taktillinen vaatturifirma, joka tekee perushyvää kampetta toiminnallisiin ampumalajeihin, luonnossa liikkumiseen ja viranomaiskäyttöön. Itse valitsin värimaailman tuolta haamunharmaasta päästä (ghost grey) mutta väriskaala on laaja, joskin kaikkia kamppeita ei saa kaikissa väreissä. Mutta armeija perussateenkaari musta-olivii-kojootti-maasto on saatavilla oikeastaan kaikissa vaatteissa ja asusteissa.  Helikon Tekstiltä on saatavilla myös laaja kirjo erilaisia taskuja MOLLE kantolaitteisiin laitettavaksi.

Videolla reservin taistelija liikkuu tehtävissään lähes Benny Hill tyyppisellä nopeudella ja sulolla. Katso jos haluat, mitään vastuuta en silmien puhkeamisesta ota.

Olen käyttänyt pukua Krav maga ja Defendo harjoituksissa ja käsien ja jalkojen liikkuvuus on takissa ja housuissa vähintään riittävän hyvä kaikkien tarpeellisten kaatumisten, lyöntien ja potkujen suorittamiseksi. Kummassakaan lajissa periaatteessa ei harrasteta potkuja lantion yläpuolelle, joten en pysty ottamaan kantaan liikkuvuudesta päähän potkimiseen asti, mutta jos notkeus riittää niin epäilen että housujen leikkaus kyllä riittää.

Sivumennen sanon, että kaikkien ns. “shortsi ja t-paita”-lajien harrastajien kannattaisi sillointällöin pistää ns katukamppeet päälle, ja kokeilla miten tekniikka silloin luistaa. ihan vaan itsetutkiskelu ja opiskelu mielessä.

20190524_123524

Special Forces Uniform takki edestä. Huomio kiinnittyy pikkuisen vinoihin etutaskuihin. Ja kuten näkyy moraaliparantajamerkistöä saa kivasti kiinni. Kuva oma.

Takki on perusmilitäärin näköinen ja kuudella taskulla ja kyynärinsertti paikoilla varustettu. Rinta- ja kylkitaskut ovat tilavat ja kiinnittyvät velkrolla. Rintataskuissa ei ole kynäkujia tai muita järjestämishifejä, vaan toimistotarvikkeet kannattaa laittaa pussiin, että ne pysyvät tavoitettavissa taskussa. Kuten näkyy rintataskut ovat melko pystyssä, joten niihin pääsee käsiksi ns. platecarrier- tai “chest rig” tyyppisten tetsareiden alta. Intin taistelkuliivin kanssa tila jäisi liian ahtaaksi, mutta tämähän ei vaikuta normaali arkikäyttöön.

Kylkitaskut ovat isot, mutta myöskään niissä ei organisointimahdollisuutta ole. Myös hihataskut ovat tilavat ja niihin saa sopimaan ensisiteen.

20190524_132932

Hihatasku velkroaloineen. Kuva oma.

 

Takin leikkaus on laaja, ja kädet mahtuvat liikkumaan hyvin, joten eri lähitaisteluliikkeet onnistuvat helposti. Takin kyljissä on normi “nappi ja lenkki”-systeemi, jolla takin istuvuutta saa enemmän tykö.

Merkkipohjastoa on, kuten näkyy, paljon. Nimirannut molempien rintataskujen päällä US ARMY mallin mukaisesti. Takin hihoissa on velkroa erillaisille moraali- ja infomerkeille ns. ensisidetaskujen päällä. Näille paikoille laitetuilla merkeillä voidaan varmistaa myös taskun kiinni pysymistä, jos semmoiseen on tarvetta. (Velkro on taskun pinnalla ja myös taskun sulkijaläpässä, jolloin merkki voidaan laittaa ylimääräiseksi varmistukseksi sulkijaläpän yli.) 

20190524_123712

SFU uniform housut edestä. Kaikki taskut, ja etu reisitaskujen vinosti leikattu sulkija. Kuvasta eivät kovin hyvin näy vyölenkkeihin kiinnitetyt D-renkaat joihin saa sidottua kiinni kompasseja muita etureisitakuihin sijoitettavaa materioaalia. Kuva oma.

SFU-housujen vyölenkit ovat 50mm kokoa, joten myös nailoniset “palvelukangistimet” saa ujutettua niistä läpi. Etummaisissa vyölenkeissä on alhaalla kiinni D-lenkit, joihin voi kiinnittää materiaalia, joka ei saa mennä hukkaan. Housujen etutaskut ovat vinohkot, ja niiden etureunaa on vahvennettu kestämään kaiken maailman taittoveisten ja muiden tarvekalujen metalliklipsujen vetämistä edestakaisin taskun reunan yli. Taskut ovat tilavat.

Reiden etuosassa on korkeat etureisitaskut, joihin mahtuu pystyyn STANAG lipas (ei piiloon, mutta 67-75% sisään). Paikka on omiaan esimerkiksi isommille älykännykköille (tällöin taipumisvaara on minimoitu). Itse sijoittelen lamppuja ja kompasseja näihin taskuihin, jolloin ne on helppo varmistaa D-rinkuloihin.

Varsinaisissa reisitaskuissa on velcroa organisointia varten ja paikat kahdelle STANAG lippaalle, Kyseiset AR-15/M4 herkut holahtavat kokonaan taskun sisään, ja pysyvät kuminauhavarmistuksen ansista paikoillaan. Kuitenkin oman elämänsä operaattorin on parempi kiinnittää housut jotenkin paremmin polviin, tai lipaat pyörittävät kyllä pökiä melko mallikkaasti. JOS taskuissa on tosiaankin 4 täyttä lipasta, kannattanee varmistaa housujen mukana pysyminen myös vaikkapa henkseleillä. Läpät on varmistettu velkrolla, ja lisäksi reiteen on kiinnitetty lenkki, ja taskun eteen nappi, joilla taskun repsottamista voi hillitä niin paljon, että velkro jaksaa pitää taskun kiinni kovemmassakin liikehtimisessä.

20190524_123729

SFU housut takaa. Kuvassa pohjetasku näkyy hyvin, sekä takataskujen läpiviennit. Kuva oma.

Edelleen oikeassa pohkeessa on pohjetasku, joka on myös noin ensiside/kiristysside kokoa. Tässäkään taskussa ei ole organisointimahdollisuutta.

Helikon Texin SFU NEXT asu on erittäin hintansa väärtti kokonaisuus, joka on saatavissa myös rehevämmille taistelijoille.  Suosittelen!

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet ja varusteet, Kangastavara, varusteet and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s