SAAB hyvässä myötätuulessa: Vihervasemmistohallitus haluaisi Gripeneitä.

Kauppalehden artikkelissa kerrottiin, että nykyiselle hallituskoalitiolla sopisi paremmin kuin tosi hyvin hävittäjäkaupat länsinaapurin kanssa. Tietenkin poliittinen aspekti on hyvin tärkeä osa HX kauppaa, ja sitä puolustusministeriö on hoitanut pitämällä kaikki viisi hävittäjäkandidaattia mukana koko ajan. Tällöin poliittisen johdon on helpointa tehdä päätös poliittisen tilanteen mukaan, kun on olemassa myös ilmavoimien arvionti sopivuus/tehokkuusjärjestyksestä.

Edelleen kannattaa huomata, että 64 Gripen E:tä tuettuna kahdella SAABin Global Eyellä, nostaisi Suomalaisen hävittäjäilmatorjunnan uusiille tasoille. (Lisää Global Eyestä TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ). Tämä olisi varmasti äärimmäisen kilpailukykyinen paketti ajateltaessa puolustuksellisia ja hyökkäyksellisiä ilmaoperaatioita.

Skeptikot ovat huomauttaneet että SAAB Gripen putosi Sveitsin hävittäjäohjelmasta pois, koska konetta ei ollut saatavilla koelentoihin. (Sveitsi, toisin kuin Suomi, lennättää kaikki kilpailijat suurinpiirtein samaan aikaan) ja edelleen koska Ruotsi on liittynyt  mukaan Ison Britannian Tempest ohjelmaan. tarkoituksena kehittää uuden sukupolven hävittäjä. Sama koskee tietenkin myös Eurofighteriä. NOH kerrottakoon, että hävittäjien kehitys kestää pari-kolmekymmentä vuotta, ellei sotia tule kehityskaarta kiihdyttämään, ja siksi tämä seikka on hauska kuriositeetti, mutta merkityksetön HX hankkeen kannalta. Ranskalaisilla, espanjalaisilla ja saksalaisilla on samantapainen ohjelma käynnissä.

Ruotsin Gripen E (sekä Eurofighter) kyllä pidetään niin kilpailukykyisenä kun se on mahdollista aina elinkaaren lopulle asti, muu olisi järjetöntä. Suurvalloilla, kuten britannia ja Ranska ei ole varaa suuriin suhteellisen kyvykkyyden notkahduksiin sodankäyntikyvyssään. USAsta puhumattakḱaan. Joutuuhan USAkin miettimään nyt, F-22 puutteelisen määrän takia (josta siis seuraa kuoppa kyvykkyydessä), Boeingin F-15 X koneen valmistamista ja käyttöönottoa tuomaan lisäiskuvoimaa ilmavoimille.

Suurempi ongelma minusta on se, että HX ohjelma tuntuu olevan hirttäytynyt YHTEEN koneeseen, vaikka paras teho saatettaisiin saada kahden koneen yhdistelmällä.

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in HX-ohjelma and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s