Helikon-Tex Cougar; Puuma jonka kanssa kehtaa näyttäytyä myös kaupungilla.

Helikon-Tex Cougar softshelltakki on katukäyttöön suunniteltu “taktillisilla” ominaisuuksilla ryyditetty käyttökampe. Ominaisuuksia takissa on mukavia, hyödyllisiä ja kuuleja. Läpiviennit johdoille ja hanskataskut takana ovat ehdottomasti hyödyllisiä, tuuletusaukot kainaloissa mukavia. Ehdottomasti kuuleimpia ominaisuuksia ovat narusta aukevat sivusaumat, joista pääsee näppärästi käsiksi vyölle ripustettuihin dingelidongeleihin. Myös koot ovat järkeviä, joten runsaampikin reservitaistelija mahtuu vaatteisiinsa.

Sain Cougarini Hatka.fi verkkokaupasta, ja samoja takkeja on tietenkin myynnissä muillakin, mutta Hatkasta olen saanut aina asiallista ja ystävällistä palvelua, joten suosittelen lämpimästi reiluja perheyrittäjiä. Helikon-Tex on puolalaista alkuperää oleva firma joka tekee mitä moninaisempia takkeja, pukuja, liivejä sekä muuta tilpehööriä aktiivireserviläisille, retkeilijöille sekä muille aktiivisen elämän nauttijoille.

Cougar takki edestä.

Kyseessä on siis hyvälaatuinen softshell takki, joka tietenkin pitää myös vettä, jossain määrin. Kannattaa pitää mielessä että kyseessä ei ole sadetakki, ja väistämättä jossain vaiheessa kasteluku menee arvojen yli, jolloin vaate kastuu.

Kuten pisaroista näkyy, pitää Cougar softshell takki tihkua ja sumua kohtuullisen hyvin. Hihansuun kiinnitys on hyvä, oikein mitoitettu ja riittävän suuri, että isommatikin rannetietokoneet mahtuvat läpi perusasetuksessa. Oma kuva

Edelleen takissa on irrotettavat piilo-/ID lätkäpanelit (velkrolla kiinni takin sisällä). Näihin paneeleihin saa erilaisia brodeerattuja tekstejä (selkä ja toinen rintapaneeli) tai kortteja esille (kirkas paneeli, oletuksena vasen puoli).

Takki on siis “ihan varteenotettava” kampe myös turva-alan ammattilaisille, joiden täytyy pystyä toimimaan myös matalammalla profiililla. Edelleen, takin sharkskin-kangas joustaa neljään suuntaan, joten erilaiset painit ja kuperkeikkailut onnistuvat todella hyvin.

Värejä on saatavilla kaikki armeija-sateenkaaren värit (musta, laivastonsininen, kojootti ja oliivi), sekä harmaa että vihreänharmaa vaihtoehto. Kainaloissa on tuuletusaukot, jotka saa auki vetskarilla. ja kyynärpäiden alla on koko käsivarren mittaiset vahvikkeet. Harmaa on mielestäni “harmaa mies” skenaarioihin sopivin väri, joten valitsin sen. Tietenkin voi olla niin, että suuri ja kukkea entisen linjamiehen täydellisyyteen hiottu vartaloni ei tue “harmaa mies” skenaarioissa selviämistä, mutta nytpä ei ole ainakaan takista kiinni.

Kainalosysteemit näkösällä. Oma kuva
Kun vettä alkaa tulla kuin Esterin PeeCeestä, ei sofshelin vesipilariarvo yksinkertaisesti riitä enää. Tässä vaiheessa alkoi jo olla paita märkänä. Oma kuva

Cougarissa on kerrassaan miehuullinen määrä YKK vetoketjuja: Takana hanskataskuun molemmin puolin selässä poikittain, edessä hyvin kookkaat pystytaskut rinnassa molemmin puolin, vasemmassa hihassa ylhäällä ja alhaalla ja vielä oikeassa haukkarissa oma taskunsa. Takissa on velcrolla suljettava povitasku normaalisti vasemmalla puolella. Takissa on osittainen verkkovuori, kuten kuvista näkyy, mutta on parempi ajatella asiaa kerrospukeutumisen kautta, ja valmistautua laittamaan fleeceä tai muuta tavaraa alle. Edelleen kauluksen sisältä löytyy huppu.

Se miksi sinä takin haluat on kuitenkin sen mekanismi päästä koteloille sun muille vyöhärpäkkeille takkia avaamatta. Tämä on ehdottomasti takin mediaseksikkäin osa. Edessä on molemmin puolin kumiset vetonarut, ja kyljissä on kainalontuuletusluukkujen alla vielä ylimääräiset YKK vetoketjut. Näiden vetskareiden alapäässä on muoviklipsut ja velkropätkät, jotka estävät vetoketjuja avautumasta vahingossa. Kun nämä klipsut ja velcrot on avattu, aukenee Cougarin kylkeen noin 30cm aukile, josta pääset käsiksi aseeseen ja vetämään normaalisti. Ase on ehkä hieman hitaammin saatavilla, kuin normisti pikkutakin alta, mutta huomattavasti paljon nopeammin, kuin jos joutuisit ensin värkkäämään takin koko vetoketjua auki.

Klipsit avattuna, ja näytän ensin velcrovarmistuksen pitävyyden, jonka jälkeen veto. Omaa, huonoa, tuotantoa.

Cougar on Helikon Texin viranomaispuolen takkisarjan takki. Helikon Texin tässä sarjassa on samantyyppiset talvitakki (Husky) ja fleecetakki (Defender). Itse päädyin tähän välimallin systeemiin koska, no, Suomessa on melkein aina juuri tämmöisen välimallin takin kelit. Tienkään näillä selkosilla ei näistä hienoista taktillisista ominaisuuksista ole suurta hyötyä, mutta “hei, koska mä voin”.

Eli tuomiona: Hyvä, tai erittäin hyvä, sofshell-takki jokaiselle oman elämänsä toimintasankarille taktillisilla ominaisuuksilla!

About epamuodikkaitaajatuksia

Viisikymppinen jannu, joka on huolissaan siitä miten maanpuolustus ja turvallisuus makaa Lapissa, Suomessa ja Euroopassa. Harrastuksina Amerikkalainen jalkapallo ja SRA ammunta, Defendo ja Krav Maga. A guy about 45, who has a "thang" for military current issues, defense and shooting. Not to forget American football. Also Krav maga and Saario Defendo is done for the kicks.
This entry was posted in Aseet ja varusteet, Kangastavara, Reserviläiset and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s